Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 5

(série)
USA / Velká Británie, 2015, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Kit Harington, Charles Dance, Liam Cunningham, Stephen Dillane, Sophie Turner, Owen Teale (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Joffrey, Tywin, Oberyn, Shae. Tyto čtyři násilné smrti dramaticky zamíchaly kartami na konci čtvrté řady. V zemi vládne podivný klid, kterého se pokusí zneužít ve svůj prospěch každý, kdo v Západozemí či v Essosu něco znamená. Na Černém hradě se John Sníh pokouší sladit požadavky Noční hlídky s příkazy od Stannise Baratheona, jenž se prohlašuje za právoplatného krále Západozemí. Cersei se mezitím ze všech sil snaží udržet v rukou otěže moci v Králově přístavišti, kde kličkuje mezi intrikami Tyrellů a sílící náboženskou sektou vedenou tajemným Nejvyšším vrabčákem. Jaime se vydává na tajnou misi. Zatímco Arya hledá za Úzkým mořem starého přítele, Tyrion je na útěku. Nebezpečí v Meereenu narůstá a Daenerys z rodu Targaryenů zjišťuje, že si její oslabené postavení žádá kruté oběti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (69)

wolverine 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávám 5 hvězdiček, ale tahle série rozhodně nebyla stoprocentní. Od předešlých sérií jsem byl zvyklý na parádu, kterou jsem hltal díl po dílu. Proto je 5.řada celkem zklamáním. Nějaké díly byly sice stoprocentní, ale taky tu byly díly, kterým jsem dal málem 4 hvězdy. Doufám, že příští řada bude opět luxusní. 95% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátá série je vizuálně rozhodně nejpodmanivější ze všech. Nejvíce působí jako vysokorozpočtový blockbuster spíše, než jako temný fantasy seriál ze středověku. Bohužel ale logicky tím pádem přes všechnu svojí opulentnost a eye-candy look ztrácejí postavy a především tempo celé série, které se nebetyčně drolí především uprostřed a je obrovsky znát, že tvůrci tak trochu vaří z vody a snaží se načechrávat něco, co by standartně bylo vyřešeno během 4-5ti epizod. A to ještě k tomu dost nešikovnou formou (religiózními prvky apod.) Závěrečné tři epizody zachraňují tuto sérii od zážitkového průměru. ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hře o trůny evidentně dochází dech. Zvraty již nejsou co bývaly, dějově řada pokulhává za ostatními, zbytečně se vaří z vody. Střední část série mi dokonce přišla jako těžký průměr. Naštěstí se v závěru začnou opět dít zajímavé věci a pátá řada tak dostane grády. Opět tu máme spoustu akce, hutné (možná až zbytečně dlouhé a nudné) intriky, a spoustu dalších věcí, která dělá Hru o trůny tolik úspěšnou. Pátá řada mě napoprvé nepohltila, nebavila tolik jako předchozí, avšak nutno podotknout, že až na několik středních dílů, ani nezklamala. Hodně slabé 4* ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U páté serie se scénaristům občas přestává dařit držet krok s knižní předlohou. Množství postav a dějů, se kterými zcela přirozeně pohybuje Martin, je pro vizuální zpracování příliš veliké, takže zkracují, ale ani to nepomáhá. Knižní popisy jsou téměř vždycky čtivé, což je dáno i prací s jazykem a slohem, děje jsou ozvláštněny mnoha odbočkami a detaily, většina z toho se ale nedaří v seriálové podobě prodat. První dva díly páté serie jsou poměrně nezáživným posouváním děje, šedivé a nudné jsou i rozhovory jinak zajímavých postav. Ty jsou během času stále více redukovány a děj tudíž ohýbán k mezím únosnosti Tam, kde Martin postavy vyhazuje nebo se jimi nezabývá, se je tvůrci snaží udržet a zbytečně je spojuje, někde absurdně naopak (ser Barristan). Z komplexní a zábavné předlohy se stává tak trochu tupé popisování dějů v mnoha královstvích bez velkých emocí, s podivnými obraty, bez dynamiky a zábavnosti. Dva, tři zajímavé díly z deseti je málo. Dokonce jsem některé kousky přeskakoval,.. Prostě to celé vypadá, že si namazali trochu moc velký krajíc. Jme zvědavý, jak si poradí v šeste serii. ()

DrobekSKS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátá série bohužel nedokázala udržet tempo té čtvrté. První 2 díly jsou vyloženě utahané. Nejzajímavější dějovou linkou je bezpochyby zeď. Královo přístaviště pod nadvládou vrabčáků mě neoslovilo. Arya podstupuje dlouhý výcvik. Meereen se bouří a Daenerys neví, na kterou radu dát, zajímavé, ale rozhodně ne tolik, jako když Daenerys svá území získávala. Jaime a Bronn se vydali do Dorne, což bylo zajímavé zpestření, ale nic, co by sérii zachránilo. Ještě, že šestá série se vrátila do zaběhnutých kolejí. ()

Galerie (673)

Zajímavosti (28)

  • Tato epizoda vyžadovala vysoký rozpočet na CGI a dostala se do bodu, kdy štáb vizuálních efektů musel požádat HBO o další peníze. (mikki089)
  • Lena Headey (Cersei) byla v době natáčení v pátém měsíci těhotenství. (Duoscop)

Reklama

Reklama