Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 7

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Diskuze

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Jakkob

Pretože nechanie tejto série na pokoji je najlepšie, vzhľadom na to, že najlepšie časti už boli natočené (je to v podstate uzavreté) a vzhľadom na vek hl. herca + v akej situácií sa nachádza Disney = mi vychádza to, že objektívne to nie je dobré rozhodnutie, aj keď to môže byť lepšie, ako Skull, stále to je objektívne "resuscitácia dostihového koňa, ktorý ma najlepšie roky už za sebou". :)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Z čeho usuzuješ, že je takový názor objektivní? Soudíš na základě své pocitové reakce a rozpoložení, tak jakápak objektivita, když je to naopak záležitost čistě subjektivního charakteru.. ?

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Jakkob

To nič nemení na tom, že to objektívne nie je dobrá idea a aj sám Ford by si to vo svojom zrelšom veku mal uvedomiť, človek by si myslel, že s pribúdajúcim vekom prídu skúsenosti a hlavne vedomosti (rozum) ale tak, možno chce ešte veľký "cash-in" na niečom :D . 

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Zapomínáš na skutečnost, že tady toho Indyho chtěl hlavně natočit sám Ford a to už pěkně dlouho, čili nejde ani zdaleka o nějaký rozmar Hollywoodu si zase namastit kapsy. Na rozdíl od nových SWček ho tady do toho nemuseli vůbec přemlouvat a naopak sám Ford o natočení dlouhodobě usiloval, nebo o něm aspoň hovořil jako o projektu, který by rád ještě natočil. Takže pokud sám Ford má zájem a myslí si, že jako Indiana má ještě co říci, pak kdo jsme my, abychom říkali že ne.. ?

na příspěvěk reagoval jim_clark65

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

(to bude parádna debata. otváram si pivo a pohodlne sa usádzam)

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Čo? :D Asi si to nepochopil, prečo by som šiel vypaľovať niečo archívne, mne ide práve o to nechať to archívne na pokoji, a zbytočne sa to nesnažiť oprašovať, dopisovať tobôž prepisovať - tak, ako to píšem v príklade s McQueenom a Bullittom. :) 

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Však dobre, ako som písal, ja si to premyslím, len nechápem ten myšlienkový pochod resuscitácie starého hrdinu len za cenu toho, že chceme stoj, čo stoj vidieť Indyho zase na plátne, mne to príde, ako keby ste vykopali mŕtvolu Steva McQueena, oživili ho a natočili s ním ďalší diel Bullitta :D len preto, lebo jeho postava bola zaujímavá a chcete vidieť viac, niekedy je menej - viac. :)

na příspěvěk reagoval Eodeon, Jakkob

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Vysvetlite mi ten "hype" za tým vidieť znova Indyho?

Já se třeba na nového Indyho netěším vůbec kvůli nějaké nostalgii (ta sice třeba zážitek vylepší, ale není to ani zdaleka hlavní důvod natěšení), ale kvůli tomu, že doufám, že dostanu konečně další parádní, poctivý dobrodružný snímek o hledání pokladů s Indiana Jonesem. Tečka. A tak to určitě má hodně lidí. 

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jim_clark65

to se točíme pořád dokola. pokud nechceš recykláty, tak je prostě nesleduj. máš na výběr z několika set tisíc filmů, které nám dějiny filmu daly. jsem si jistý, že si mezi dokážeš vybrat. a pokud předem jasně víš, že nějaký budoucí projekt je ti hrubě proti srsti, pak evidentně nejsi jeho cílovka. a pokud tedy nejsi divák, pro kterého jsou tyto filmy určené, tak proč se nutíš do jejich sledování? asi abys pak měl proti čemu protestovat, nebo nevím. lidi si tak rádi stěžují na věci, co je vůbec nijak nepálí.

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Lenže ty sa nemôžeš čudovať ľuďom podobným mne, ktorí nechcú už toľkú recyklovanosť mainstreamových filmov. Kľudne si to majte radi ale nedám mi neopomenúť, že ľudia, ktorí "fundujú" tieto projekty si sami kopú hrob, pretože eventuálne to aj im čoskoro dôjde, že je čas sa posunúť ďalej a nedojiť staré projekty, ktoré by bolo lepšie nechať na pokoji. Ja neviem, niekedy si pri dnešnej situácií pripadám, ako jeden z mála, ktorý si vidí ďalej od nosa. Budem veľmi rád, keď táto nostalgická vlna utíchne a hádam sa začne nejaká mainstream renesancia s novými projektami, ktoré sa nesnažia neustále resuscitovať staré veci alebo jazdiť na vlne nostalgie.:)

 

Vysvetlite mi ten "hype" za tým vidieť znova Indyho? lebo nič iné, ako živenie nostalgie mi naozaj neprichádza na um. Ja som si zo začiatku vravel: ok možno to bude aspoň lepšie, ako Skull, ale potom, keď si uvedomím, aký je dnes trend a, že Skull to v podstate pekne ukončil, nevyšlo mi z rovnice nič iné, ako to, že je to "pure nostalgy bait" so senilným Fordom, a to nie je niečo, čo by ma nejak napĺňalo radosťou a nadšením ale skôr ti to len pripomína, že by bolo dobré sa posunúť ďalej a nechať tieto projekty ukončené aby fungovali vo svojej časovej kapsule. :) 

 

A tie vtipy o Fordovi a jeho veku sú síce uštipačné ale treba uznať, že sú na mieste, vtipom niekedy odzrkadľujeme ozajstné fakty a tu je to jednoducho pravda, Indy už patrí do staršieho železa a nevidím v tom nejaký objektívne dobrý zámer vidieť starého Forda, ako sa tam oháňa bičom alebo uteká a skáče, už v štvorke to bolo na hrane, teraz už Ford vyzerá fakt "staro staro", to nie je nejaká hnusná a naschvál negatívna kritika ale len popis reality, ja mám Forda veľmi rád :), takže to nie je žiadny útok na jeho osobu, ale mám pocit, že ich s týmto dielom mal radšej odmietnuť.

Ford je dosť agilný na svoj vek (za to určite rešpekt), ale Indy bol z väčšej časti aj o akcii a dobrodružstve a myslím si, že ťahať do niečoho takého senilne vyzerajúceho človeka nie je ono, fungovalo to s Connerym ale na to boli dvaja a vtedy bol Ford ešte dosť "mladý" aby to ako tandem "otec a syn" vyzeralo dobre. Preto, ak chceli niečo také podobné napodobniť, mali znova obsadiť Labeoufa aby to bolo v tomto podobné a o väčšinu akcie by sa postaral práve Shia a nie pchať starého Forda do hlavnej úlohy, akoby bol znova ten akčne/dobrodružný Indy. :)  

 

O takúto variáciu na štýl Connery/Ford sa zjavne snažia s tou kravou PWB a k tomu je dosadený senilný Ford, takáto kombinácia mi nepríde ideálna. Ak by som túto "IP" chcel podojiť správnym smerom, tak by to bolo urobením kresleného seriálu, v ktorom by mohol byť Indy stále v tej časovej kapsule a prípadne by som ešte nahovoril Forda nech nadabuje Indyho, to by bolo podľa mňa ideálne, robiť ďalšie pokračovania so senilným Indym, na tom nevidím veľa zaujímavého. :)

na příspěvěk reagoval Eodeon, TheDarKnig

HitAgent

HitAgent (hodnocení, recenze)

Eodeon

S tím co si napsal souhlasím na 99,99%😁. Moje maličkost se sice na nového Indyho těší jak na znovuzrození krista:D A i kdyby se film moc nezdařil stejně budu rád, že se o vzkříšení aspoň pokusili. Jak řekl George Lucas před premiérou čtverky (je to jenom film).

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

dragon94

ignoranství je něco trochu jiného, než něco úmyslně nebrat v úvahu. a co by to nešlo. sám to praktikuji neustále. když se mi nelíbí nějaký nový příspěvek do univerza, ať už je to MCU, Star Wars, Alien, cokoliv, prostě to vypustím. a pokud někdo ví, že to vypustit nedovede, a pokud je někdo tak negativní, že k něčemu už předem cítí odpor z tak iracionálních důvodů, jako je překlad názvu nebo věk herce v hlavní úloze, ať se na to nedívá. žádné koťátko neumře jen proto, že se někdo rozhodl natočit pětku Indyho. jedni z toho budou mít radost a ti druzí minimálně o nic nepřijdou. tak proč kazit radost těm prvním nějakým skandováním "zakažte točit sequely" apod. mně se třeba čtvrtá fáze MCU líbila víc než první dvě dohromady a byla by za mě škoda, kdyby to nevzniklo, protože to nějaký fan bojkot zarazil dávno před natočením. a stejně tak věřím, že se najde spousta fanoušků Indyho, kteří budou z pětky nadšení. opět se ptám, proč jim to brát. napsat názor je fajn. klidně ho adresovat tvůrcům. fajn. ale tady, jak jsem četl ty nářky jakože 'kéž by to bývalo nebylo natočeno' a to dokonce ještě před zhlédnutím filmu, tak to už mi hlava nebere.

na příspěvěk reagoval HitAgent, jim_clark65

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

dragon94

To asi záleží... Já to onehdy vzdal po první sezóně ze sedmi, dal tomu rok, dva čas a teď už se zase spokojeně dívám dál a doháním, co se zdá a hlavně, jdu do toho s pocitem, že mě to baví a ne že u toho cením zuby a lituji každé minuty, jako tomu leckdy tak asi bývá u některých jiných, kteří o tom v takovém duchu posléze píší zde, nebo jinde. Ale tím samozřejmě nemyslím přímo tebe.. ;)

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Castrator

Samozřejmě máš pravdu. Sám to mám podobně s Matrixem 4. Film jsem viděl, ale tak nějak se chci po zbytek života tvářit, že vlastně nikdy nevznikl.

Filmy, seriály, filmové série a jejich pokračování vznikají a zanikají. Někdy je pokračování či předělávka lepší jak originál, jindy je to jen nesmyslné dojení značky. Nezbývá nám než počkat a vidět jak to dopadne v případě 5. Indiho.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Jakkob

Máš pravdu. Ono to někdy když to přesáhne dalece míru, tak to člověk po nějaké době vzdá. Ale nejde to udělat ze dne na den. Alespoň teda u mě ne.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

dragon94

Ignoranství nemá být odpovědí na všechno, ale úmyslné nesledování filmu, který někdo nechce, aby vůbec vznikl, je řešením ve chvíli, kdy se jiní rozhodli film natočit, aniž by tím někdo strádal. Diváci, kteří mají o pokračování zájem, se podívají, ti, co už další filmy nechtějí, se nepodívají, a tvůrci, kteří chtěli tvořit, si film vytvoří. Že někomu vadí natočení filmu je problémem čistě těchto lidí, proto oni ten problém mají řešit, ne aby to řešili jiní za ně tím, že se budou přizpůsobovat. A řešením je se na film nepodívat. A nevidět film není totéž jako tvářit se, že film neexistuje, to po nich nikdo nechce. 

Ono lze ale ty další díly, u kterých divák ani nechce, aby vznikly, vidět i ignorovat. Ono není nic těžkého se na ně podívat a poté, když není spokojen, prostě ten film dále nebrat v potaz. Ono se to jedno podívání do mozku nevypálí, člověk na to časem zapomene a jen si je vědom toho, že film se mu nelíbil a nebrání mu nic si užívat předešlé díly série.

Nebo si může počkat, jak je film hodnocen, recnezován, a podle toho se zvyšuje nebo snižuje pravděpodobnost, že se na film chce či nechce podívat. 

V každém případě film natočen bude, a je pak na těch, kteří ho vidět nechtějí, jak se rozhodnou. 

Jinak to "ale chápu jim_clark95, že má obavy aby jeho oblíbená filmová série nebyla zbytečným dojením pošpiněna a znehodnocena" naopak podporuje natáčení dalších dílů. Pokud by někdo po prvním filmu série, kterékoliv, nechtěl pokračování proto, že hrozí to, o čem píšeš, a čeho se někteří fandové obávají, pak by se nikdy nemohla žádná série/frenčíza tou oblíbenou, protože by žádné série kvůli obavám ani nevznikaly. 

na příspěvěk reagoval dragon94

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Tomu ver! to je presne niečo, čo by som rád videl. Zobrali priemerné až zlé spracovanie = urobili z toho dobrý remake = kľudne by som si rád pozrel pokračovanie. :)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

dragon94

Mě se zase moc nelíbí představa být "otrokem" svého fanouškovství, co bude na sílu koukat na něco i přes to, že se mu to nemusí pro tohle či tamto líbit, ale svítí tam to logo mého oblíbeného brandu, nebo je tam ta moje oblíbená postava, tak to přeci vydržím... Jako že pokud ve finále klady přebíjí ty zápory, pak je to ještě OK, ale pokud je tomu naopak, pak si myslím že i fanoušek by měl mít dost rozumu na to, aby si řekl "dost".
Já sám s tím mám celkem pěknou zkušenost a i jako fakt velký fanoušek jsem si to "dost" říci uměl a dál jsem se prostě nedíval, a vydrželo to tak až do doby, kdy ve mě ten stav vyevolvoval do fáze, že jsem se opět dívat chtěl, klady převážily zápory a spokojeně jsem si užíval projekce dál...

na příspěvěk reagoval dragon94

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

dragon94

To je pravda, pretože tie veľko-rozpočtové filmy majú pomaly sumu rozpočtu vsadenú len na marketing filmu, čiže ak má film rozpočet 200m tak má ďalších 200m na reklamu a potrebuje otočiť v box office tak nad 800m aby sa to štúdiu dalo brať, ako zisk. Potom tie menšie projekty, ktoré mohli ísť mimo tohto rámca recyklácie, v podstate existujú bez poriadneho povšimnutia. Je to aj tým, že dnes sa tie veľké štúdia "boja" riskovať a preto vsádzajú na túto istú kartu už dosť dlhú dobu, kedysi to v takejto veľkej miere nebolo. :) 

 

Áno, v tomto v podstate súhlasím, že im to nebráni, len by som radšej videl spracovania alebo pokračovania niečoho, čo nie je tak povediac dojením známej "IP", čo ja viem vidieť sfilmovanie kníh, ktoré si to pýtajú a dajú sa dnes pomocou CGI urobiť lepšími, alebo knihy, ktoré nemajú dobré spracovanie. Prípadne urobiť remaky filmov, ako bol napríklad Sudca Dredd (čo je jednorožec ale tak chápeme sa).

Myslím to v tom zmysle, že radšej urobiť z niečoho kedysi priemerného alebo zlého = niečo lepšie, a nie živiť sa na niečom, čo už bolo dobre urobené predtým. :)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Jenže bojkotováním tohoto filmu to nesparavíš. Ano je zde cítit, že filmaři mají stále větší a větší problémy přijít s něčím neviděným.. Ale nelze zase tvrdit, že to že vznikají filmy založené na nostalgii brání filmařům přijít s něčím novým. To je jako tvrdit, že v kinech už není nic jiného než komiksové filmy. Pár let dozadu jsem si to zjišťoval.. A bylo 11 komiksových filmů oproti 326 filmovým premiérám v českých kinech. Takže nelze tvrdit, že by nás zahlcovali jen komiksovky a filmy založené na nostalgii. Jen jsou asi skrze větší marketing více vidět. 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Ja tomu chápem, a do leta mám kopu času o tomto porozmýšľať. Okrem Nolana bol toto len druhý film, za ktorý som mal v pláne dať peniaze, ale keď sa na to pozerám v širšom obraze, možno sa mi absolútne neoplatí dotovať a podporovať túto firmu a štýl, akým sa všetko uberá.

 

Mne ide o to, že sa potom ocitáme v bludnom kruhu, kedy sú ľudia živení len na nostalgii, zatiaľčo by trebalo stlačiť "reset" a pokúšať sa robiť niečo nové a inovatívne. Ide mi o to, že ľudia si nevedia uvedomiť, kedy je dosť a treba ísť ďalej, preto nechápem nadšeniu z tohto pokračovania, teraz sa to bude tretí krát ukončovať len preto lebo "závislí" (nadšenci) potrebuje svoju výročnú dávku drogy (nostalgie), Hollywood nie je schopný vypľuť niečo nového, tak si ideme na tej nostalgickej vlne, ja osobne chcem zmenu ale vidím, že iní ľudia sú spokojní s aktuálnym stavom.  

na příspěvěk reagoval dragon94

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Moc nemám tento názor rád. Samozřejmě máš pravdu, koho to nebaví nebo kdo to nechce vidět, ať se na to nekouká, ale ignorantství není odpovědí na všechno. Fungovalo by to kdyby v životě bylo vše podle našich představ a vše co není by se dalo ignorovat, ale tak to není. Jistě seriály a filmy jsou formou zábavy a tak je u nich jednodušší je přehlížet a dělat že nevznikají. Ale oni vznikají.. A pokud jsi jednou fanoušek a rád by jsi byl v obraze co se s tvými oblíbenými postavami děje, případně při rozhovorech s ostatními lidmi, nelze se vždy tvářit, že dané dílo neexistuje.

Dost často se tento argument objevuje u seriálů. U Walking Dead šla kvalita stranou někde kolem 4. série.. Ale lidé na to koukali dál, protože do té doby ten seriál měli rádi a chtěli vědět jak to pokračuje. Pokračoval ovšem tak, že z každé série za něco stála jen 1/3 epizod.. A dost lidí jim psalo, ať se na to přestanou koukat, když je to nebaví.. Ale já nevím.. Podle mého by měl mít člověk možnost napsat svůj názor na kvalitativní úpadek něčeho co měl rád a co si teď už zdaleka neužívá tak jako předtím.

Stejný argument se dá použít i na MCU.. kde ze 4. fáze za něco stály sotva 3 filmy a ten zbytek byl dost špatný. Otázkou je jak takovou věc řešit, protože jednoduše přestat sledovat něco co člověk s radostí sledoval roky je velice těžké. Obzvlášť, když člověk tak nějak v koutku duše doufá, že se to zase všechno spraví a bude z toho mít zase ten stejný pocit jako při předchozích filmech. On si člověk pořád v koutku duše říká.. Teď byli 3 filmy špatné.. ten příští už ale musí být dobrý ne?

Samozřejmě tady je situace jiná, protože ještě nevíme zdali tento Indy dopadne dobře nebo špatně, ale chápu jim_clark95, že má obavy aby jeho oblíbená filmová série nebyla zbytečným dojením pošpiněna a znehodnocena tak jako dosti průměrným 4 filmem. Nebo třeba tak jako byl pošpiněn Matrix ve svém 4. pokračování.

na příspěvěk reagoval Jakkob, Castrator, Eodeon

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

dragon94

Známi neznámi je veľmi dobrý príklad 👍

Podľa mňa na toto bol čas možno tak v polovici 90tych rokov, teraz mi to príde, ako zbytočné mlátenie prázdnej slamy. Mám rád túto značku, ale žeby som bol nadšený z 80-ročného Indyho, ktorého berú na dobrodružstvo najmä kvôli dojeniu značky, to je nie je príklad Top Gun Maverick ale len zbytočné dojenie.

V Top Gune sa to hodilo, pretože to bolo pokračovanie po jednom filme, ktorý viac-menej skončil otvoreným koncom, plus Tom Cruise sa dá považovať za takého +40r pilota, čo viac-menej netrhá oči.

Na druhej strane máme Indyho s dvoma koncami: prvý viac otvorený, druhý úplne vhodný na nechanie značky na pokoji ale aj napriek tomu musia Indyho vytiahnuť z múzea aby hľadal artefakty, ktoré sú mladšie, ako on. Fakt nechápem to nadšenie, ani ja by som nechcel znova vidieť Ramba po 5ke, alebo McClana v ďalšom Die Hard, týchto starších akčných/dobrodružných hrdinov treba nechať v tej časovej kapsule, kedy boli v top forme a nesnažiť sa ich stoj, čo stoj resuscitovať len kvôli lacnej nostalgii. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jim_clark65

nedívej se na to a bude to pro tebe stejné, jako kdyby "ostala táto frančíza pohřbena". a kdo jí pohřbenou mít nechce, ten do kina zajde. tak jako zákonitě, filmy se točí pro ty, kdo o ně jeví zájem, nikoliv pro ty bez zájmu.

na příspěvěk reagoval dragon94

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama