Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 7

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Dacsus

 Napřed přijdeš s arumentem, že finanční propadák je blbej film, abys pak u filmů, které byly finančními propadáky, přišel s tím, že když se tobě líbí, tak to propadáky nejsou. 

na příspěvěk reagoval Dacsus, W.Dow

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Souhlasím. Ono je taky dost těžký si sednout na prdel z dobrého filmu, ze kterého by si člověk sednul na prdel před dvaceti lety, když toho za tu dobu viděl tolik a filmy konzumuje jak rohlíky. 

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Okay, mozna je to mirny nadprumer. I kdyz 50% je prumer tak cokoliv co ma 50% je prakticky uz sracka. Nicmene u Indyho jsme zvykly na cisla kolem 90%…

na příspěvěk reagoval Wacoslav1

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Dacsus

Není to vodítko ničeho. Na Shawshank do kina taky nikdo nepřišel. Moc lidí nepřišlo ani na filmy jako Obvyklí podezřelí, Příběh z Bronxu, Kult hákového kříže, Carlitova cesta, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Mzda strachu (1977) nebo Žít a zemřít v LA.

na příspěvěk reagoval Castrator

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Ale to je voditko.

To je voditko vzdy - to ze sa nejaka obskurita od von Triera paci par divnym magorom neznamena ze je to skvely film.

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Zalezi na tom ci to bolo za komancov - vtedy to malo trosku inu hodnotu, taky film v kine, podobne ako Blizke stretnutia premietane u nas ked som mal 9 rokov (v 1981), zobrali ma na to do kina otec, matka, a stryko - a bol to moj prvy naozjajstny filmovy zazitok.

 

Na obrovskom platne (v kine Dukla v Bratislave, nsekor YMCA (teda, ten nazov sa po prevrate vratil), nieco co u nas v telke vtedy neslo ani nahodou. A vlastne to bol moment kotry vo mne vznietil fanatizmus k sci fi. (uz nie k UFO, to som vzdy povazoval za blaboly, a aj povazujem)

 

Jednoducho, vtedy boli v kinach bezne nemecke, francuzske a talianske filmy, tie americke naozaj nie. Navyse, to bola doba, ked US produkovali vo filmovej tvorbe naozaj top kvalitu.

Nie ako dnes.

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Dacsus

Já jen reagoval na to, co jsi napsal. Cituji: "Teba to (tržby) nezaujima, ale je to zjavne voditko ako "skvely" dany film je." Což je dle mého kokotina.

na příspěvěk reagoval Dacsus

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Dacsus

Co to blábolíš? Tržby nemají s kvalitou filmu nic společnýho. Ano, někdy se sejde to, že kvalitní film má i dobrý tržby, ale jinak výše tržeb nevypovídá vůbec o ničem. Ale jsem rád, že jsi nám tu vysvětlil, že filmy jako Zodiac, Klub rváčů nebo Počítání mrtvých jsou sračky, protože na ně nepřišlo dost lidí.

na příspěvěk reagoval Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Ja som bol ako 12 rocny na Dobyvateloch v kine 3x v priebehu prveho tyzdna premietania (bolo to u nas v 1984). (podobna vec sa opakovala v ojedinelych pripadoch  - napr  T2, Pulp Fiction, Shawshank, Goodfellas)

 

Indi bol pre mna najoblubenejsi hrdina v mojom detstve. Dokonca som si vyrobil z koze svoj vlastny bic.

 

Takze ak mi niekto, komu este tecie mlieko po brade, zacne vraviet ze sa v tomto mylim, chytam sa za brucho.

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Teba to nezaujima, ale je to zjavne voditko ako "skvely" dany film je - ten clanok v screenrant je v podstate 10 vyhovoriek preco je ten film prepadak.

 

Vsetci ti, vratane teba, co sa snazia ignorovat skutocne priciny preco to je prepadak by si mali uvedomit zopar faktov - je to nezabavny sranec, je to nuda, nema to stavu, chyba tomu caro prvych troch filmov (aj ten stvrty ho este ako tak obsahoval), a je to genericke.

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

Uživatel Dacsus smazal svůj příspěvek.

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Dacsus

A co jako? Já nevím jak tebe, ale mě tržby filmů víceméně nezajímají. Buď se mi film líbí nebo ne. Výše tržeb nemá s kvalitou filmu co dělat. A vyloženě jsi objevil Ameriku. To, že ten film bude ve ztrátě, se ví už od premiéry:)

na příspěvěk reagoval Dacsus, Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

To všetko nižšie tvorí Indiho, a ten posledný film to v šetko ignoroval.

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ok, na toto si musim vziať aj diakritiku, pretože Indi je moja srdcovka:


Indiana Jones nie je hrdina bez chýb. Jeho schopnosť prežiť a prekonať rôzne nebezpečenstvá je doočibijúcim prejavom jeho odolnosti a vytrvalosti. Resp. masculinitz, čo slniečka tak nenávidia. K tomu sa ešte dostaneme nižšie.


Indiana Jonesovská séria nás prenáša do doby, keď filmoví hrdinovia predstavovali archeotypy a skutočných dobrodruhov. To, že je Indiana Jones zraniteľný a vystavený nebezpečenstvám, iba podčiarkuje jeho odvahu a odhodlanie.


Jonesova neustála túžba po dobrodružstvách je poháňaná jeho vášňou pre archeológiu a túžbou objavovať históriu. Jeho konflikty a neistota sú charakterovými vlastnosťami, ktoré dodávajú hĺbku jeho postave a robia ho komplexným hrdinom.


Indiho rozhodnutie zdrhnúť spred oltára je dôkazom toho, že jeho dobrodružné povinnosti ho neustále ťahajú späť. Jednoducho, uprednostnil svoju primárnu záľubu. Ľudia, aj tí skvelí, robia chyby.


Indiho séria bola vytvorená v inej dobe, kedy boli dobrodružné filmy často plné archeotypov a romantických zápletek. Predpokladal by som že tak skvelý znalec filmov chápe ako je dôležité brať do úvahy dobové vnímanie, keď posudzujeme filmy a postavy z minulosti.


Celkovo, Indi ikonickou postavou strieborného plátna, a jeho dobrodružstvá stále pritahujú a bavia divákov po celé desaťročia. To je jednoducho fakt.
To sa týka prvých troch filmov.

na příspěvěk reagoval Castrator

Lacike

Lacike (hodnocení, recenze)

Bluntman

A čo sa tebe vlastne páči na tejto sérii, keď Jones v súkromnom živote je podľa teba nesympatický kretén?

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Merengues9

Já ty filmy viděl, každý několikrát - a všechny jsem si opakoval před pětkou na Blu-rayích. Romantizace Jonese jako nějakého neohroženého a sympatického hrdiny je fakt mylná. Jak jeho neohroženost vypadá? Tak, že ho v Dobyvatelích zradí spolupracovníci, o jeden MacGuffin ze začátku přijde, v případě dalšího k němu navede nacisty (dřív, než by se k němu dostali), Marion je zajata, on je zajat - a nebýt toho, jak v jonesovské sérii fungují MacGuffiny, které se o nepřátele vždy postarají místo hrdiny, tak by Indy a Marion byli mrtví na konci Dobyvatelů. Jones nebyl nikdy neohrožený, naopak byl neustále ohrožován, maximálně u něj fungovalo štěstí/náhoda, výjimečně vynalézavost/nápaditost - a by, podobně jako McClane, zraňován.  

I ta sympatičnost je diskutabilní. Podle čeho se má posuzovat? Většinou se to dělá s ohledem na to, jak by daná postava působila v reálu. Ok, Jones je někdo, kdo v dospělosti svede náctiletou Marion (Dobyvatelé), přece jenom se ale mají po letech a nějakém usmíření vzít, jenže on zdrhne před oltářem - a ona je na výchovu syna sama (Lebka). (Plus takové drobnosti, jako že Marion nechá na pospas náckům, když ji může osvobodit, protože má jiné priority, a další...) V osobním životě evidentně dost kretén. 

Možná by to chtělo se na ty filmy podívat znovu. A pořádně. 

na příspěvěk reagoval Lacike, Dacsus

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

Merengues9

Přesně tak. Mangold chtěl vstoupit dvakrát do stejné řeky, ale narazil si (právem) držku. Jonese nemůže tímhle stylem překopávat, je to jakoby chtěl na kostičky Lego našroubovat stavebnici Merkur. A taky tam chybí ta Spielbergovská hravost, což jsem se obával už u oznámení režie.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Merengues9

Žádný sarkasmus (jo, zaznamenal jsem ten emotikon), akorát mám za to, že si jaksi část lidí nemístně a nesmyslně romantizují postavu Jonese, ale nevychází přitom ze snímků, nýbrž ze svých matných a chybných vzpomínek (či čeho).

na příspěvěk reagoval Merengues9

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Merengues9

Na předchozích stránkách diskuze se řešilo, proč nemá smysl k Indymu přistupovat jako k jakkoliv jednotné postavě, protože jí nikdy nebyl. Pokud bych to ale otočil a přistoupil na nesmyslný fanouškovský předpoklad, jaký Indy jako postava má být, tak: Indianu Jonese ve filmech docela semílal život, akorát se na to s ohledem na happy endy zapomíná. Vždyť v jedničce přijde o MacGuffin a posléze nezabrání vypálení hospody-živnosti Marion; ve trojce se vydává na dobrodružství, protože záchrana otce, a svůdná žena ho zradí, a ve čtverce je pro změnu zrazen parťákem (hned několikrát!) a dozvídá se, že měl s Marion syna, který odešel z vysoké (!). Fakt nevím, kde si kdo vysnil Indyho jako nějakého neohroženého dobrodruha, když je ještě větší loser než McClane z Die Hard - ten aspoň věci vyřeší sám, zatímco Indy by byl bez všemocných MacGuffinů v loji.

na příspěvěk reagoval Merengues9

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama