Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série se může pyšnit titulem Jedno z nejnapínavějších tuzemských televizních děl současné doby. Pravděpodobně to nikdo nečekal, ale nemožné se stalo skutečným. Backstory temné jako bouřkové mraky nezašlo nijak stranou a na jeho tajemnu se opravdu podařilo tvůrcům stavět neutichající příběh, který jsem si zamiloval natolik, že jsem v jistých okamžicích sjížděl i klidně 4 díly denně. A že konec plný přesvědčivě nepřesvědčivých plotwistů mě prostě nechtěl od obrazovky pustit. Ačkoliv jsem si všechny postavy do jedné oblíbil, byl jsem nesmírně rád za to, kdo se nakonec vyjevil jako onen neustále omílaný vrah a jak se jeho odhalení podařilo v rámci českého seriálového umu natočit. Normálně bych se rozepsal o každé sérii zvláště pod její vlastní profil, ta druhá ale tak ošklivě sešla a nenabídla téměř žádné pozoruhodné napětí, že raději zůstaneme pouze u chvály té první. Pavel Kříž rules! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný seriál jen naznačuje své možnosti a posléze kvalitou padá na nesmyslné duchařské zápletce a ulpívání na rodinném mikrokosmu. Samoúčelně a retardačně působí i sama kriminální zápletka; její založení i rozplétání jsou okaté a scénáristicky až fatálně nezralé. Mnohé o kvalitě naznačuje i samoúčelné kochání se "zlatými scénkami" z kabaretů a pohostinských podniků pro tzv. lepší společnost. Bolí z toho hlava. O to méně je tam skutečného děje a skutečné prvorepublikové atmosféry prvních měsíců republiky. Škoda zmařené příležitosti. ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, čeho tvůrci chtěli dosáhnout (pokud vůbec něčeho chtěli dosáhnout). Příběh je vystavěn zhruba tak složitě, jako v každé argentinské telenovele, většina herců hraje podobně toporně (ačkoli mezi starší hereckou generací by se našlo pár světlých výjimek - pánové Vlasák, Töpfer, Holub nebo paní Medvecká a Štěpánková) a pokud se tu snad někdo chce ohánět realistickou výpravou, tak si snad musí dělat srandu... (Tedy ještě větší, než když se postavy před první světovou válkou oslovují stylem "Hej, brácha...") Ty dámy z nevěstince v první části, které měly všechny postavu jak modelky a každá měla podle obličeje tak maximálně kolem dvaceti let, 'skutečně působily', jako z doby první světové války. Nejde jen o to, že tehdejší představy o ženské kráse se tak trochu lišily od dnešních ideálů, ale i o to, že do bordelu se prostě přijímaly i slečny a paní s normální váhou, nebo (nedej bože!) s nadváhou. O rozdílném věku ani nemluvě.. A takhle levně, jak vypadají zdejší filmové kostýmy, rozhodně textury látek za první republiky nevypadaly. To už nezbyly nikde kostýmy z Četnických humoresek? Tu jednu hvězdičku dávám proto, že je První republika trochu vkusnější, než Renčova hrůzostrašná Sanitka 2. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu se mi První republika jeví jako diletantská slátanina smutně dokladující úroveň původní tvorby současné veřejnoprávní České televize. Pod pozlátkem krásných kostýmů, účesů, kulis a nádherně vypucovaných uniforem se skrývá prázdnota, vypravěčská banalita, dialogová mizérie, nuda a citelná křeč. Slangová mluva počátku 21. století a oslavování vzniku republiky stylem oslav vítězství hokejistů na MS je přitom opravdu to nejmenší... Hodnotit budu po zhlédnutí dalších dílů. P.S.: Vysvětlí mi někdo důvod té masivní reklamní kampaně na tento seriál veřejnoprávní (!) televize? Panely na zastávkách, billboardy... Něco mi uniká? ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Eh. No, vlastně... Eh. ~~~ Jednak nevím, čím to, zda kamerou, filtrem...?, ale nedýchá na mě žádné období 1. republiky. Ano, jsou tam historické kostýmy, povozy, vila, děj... ale stále mi to přijde nějaké divně moderní, Furt to vypadá tak nějak... neautenticky, těžko to popsat. i takové Četnické humoresky mi přijdou tak o úroveň jinde. Celé je to takové nějak divně strojené. A do toho ve flashbacích herci, kterým moc nevěřím, bez urážky,. jejich "tatínku, maminko, dceruško". Obávám se obávám, že tohle thák nebude. Škoda. Dojmy po prvním dílu. ~~~ Dovětek po 11. dílu: Tak tímhle dílem končím. Nesnáším natahování velmi jednoduchých dějů vykrystalizovávanými slaboduchými zvraty. Hraním si na dramata s krimi pozadím, kdy skoro všichni vědí, že rodiče jsou mrtví, ale bůhvíproč všem stále tvrdí, že jsou v Americe včetně vlastní rodiny, kdy zrovna tahle dějová drobnost by mohla ušetřit hned několik dílů, fakt doslova pitomá romance a teď ještě prděním do toho bratra zabitého šmelináře. No sorry, ale jestli tady chtěli českotelevizáři navázat na oblibu prvorepublikových Četníků s ve stejnou dobu zasazenými a jen žánrově posunutými rodinnými pseudoosudy, tak narazili. Nejen, že je to nudné a zvraty jsou k smíchu ("Ty vole, tak mu to řekni, jde o hovno a nebude to na dalších deset dílů!"), ale i vizuálně to působí nějak - lacině a moderně. Když se dívám na herce v kostýmech, prostě v nich vidím dnešní moderní lidi v dobových kostýmech ve starých budovách a z muzeí vypůjčenými vozy. Nevím, jestli za to může může nějak modernější a rozdílná technologie než u Četníků, ale tohle působí hrozně moc televizně. Ano, muselo to stát peníze a věřím, že se hodně lidí hodně snažilo, ale ten výsledek je jakýsi unylý. ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Tvůrci od samého začátku vyžadovali, aby slovenský herec Ján Koleník mluvil svým hlasem a nebyl dabován. Češtinu jej naučila herečka, dabérka a foniatrička Jana Postlerová. (funhouse)
  • Ján Koleník má v reálném životě depilovaný hrudník, břicho i podpaží. Pro postavu Vladimíra Valenty si ochlupení však nechal narůst, aby to odpovídalo době. (funhouse)

Reklama

Reklama