Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

mandlova 

všechny recenze uživatele

U úvodních titulků jsem se nadchla, při prvních dialozích mi nálada klesala - neočekávala bych a nevyžadovala archaickou mluvu, ale tohle? Tohle byl zase ten druhý extrém... Počkáme, uvidíme.__2.díl - ty dialogy tahají až moc za uši...v tomto díle jsme se naučili nové slovo, defraudant, a taky jsme si ho řádně zopakovali, minimálně tak 100x....jo a začínáme, po návratu z války, hledat vrahy 8let starého zločinu! Alergie na slova ségra a brácha dosahuje vrcholu.__3.díl - konečně trochu záživné. Útok španělské chřipky.__Nemám už sílu vyjadřovat se ke každému dílu, už tu totiž máme předem jasný způsob vyřešení vražd - holčičku, co skoro umřela na španělskou chřipku, která teď mluví s mrtvými!!!! OK, tohle je fakt feler a mišmaš stylů.....telenovela se odkopala v celé kráse. *** EDIT po shlédnutí posledního dílu - neviděla jsem vlastně 15 dílů, ale i to bylo příliš. Závěrečný navíc ani nijak nepřekvapil. Děkuji a nikdy více. Pokud se ČT rozhodne pro nějaké pokračování, tak se mu vyhnu velkým obloukem. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Eh. No, vlastně... Eh. ~~~ Jednak nevím, čím to, zda kamerou, filtrem...?, ale nedýchá na mě žádné období 1. republiky. Ano, jsou tam historické kostýmy, povozy, vila, děj... ale stále mi to přijde nějaké divně moderní, Furt to vypadá tak nějak... neautenticky, těžko to popsat. i takové Četnické humoresky mi přijdou tak o úroveň jinde. Celé je to takové nějak divně strojené. A do toho ve flashbacích herci, kterým moc nevěřím, bez urážky,. jejich "tatínku, maminko, dceruško". Obávám se obávám, že tohle thák nebude. Škoda. Dojmy po prvním dílu. ~~~ Dovětek po 11. dílu: Tak tímhle dílem končím. Nesnáším natahování velmi jednoduchých dějů vykrystalizovávanými slaboduchými zvraty. Hraním si na dramata s krimi pozadím, kdy skoro všichni vědí, že rodiče jsou mrtví, ale bůhvíproč všem stále tvrdí, že jsou v Americe včetně vlastní rodiny, kdy zrovna tahle dějová drobnost by mohla ušetřit hned několik dílů, fakt doslova pitomá romance a teď ještě prděním do toho bratra zabitého šmelináře. No sorry, ale jestli tady chtěli českotelevizáři navázat na oblibu prvorepublikových Četníků s ve stejnou dobu zasazenými a jen žánrově posunutými rodinnými pseudoosudy, tak narazili. Nejen, že je to nudné a zvraty jsou k smíchu ("Ty vole, tak mu to řekni, jde o hovno a nebude to na dalších deset dílů!"), ale i vizuálně to působí nějak - lacině a moderně. Když se dívám na herce v kostýmech, prostě v nich vidím dnešní moderní lidi v dobových kostýmech ve starých budovách a z muzeí vypůjčenými vozy. Nevím, jestli za to může může nějak modernější a rozdílná technologie než u Četníků, ale tohle působí hrozně moc televizně. Ano, muselo to stát peníze a věřím, že se hodně lidí hodně snažilo, ale ten výsledek je jakýsi unylý. ()

Reklama

UncleG

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem první republiku nevydržel déle než čtvrt hodiny. Obsazení mimo, účesy mimo, kostýmy mimo, mluva a celkové chování postav NAPROSTO MIMO. Napadlo někdy někoho z tvůrčího tandemu přečíst si třeba pár knížek z období první republiky? Zjistit, jak se tehdy mluvilo, co patřilo k běžným vyjadřovacím prostředkům a normálním zvyklostem? Evidentně ne. První republika totiž působí jako současná telenovela omylem zasazená do jakéhosi pseudohistorického bezčasí prodchuntého sentimentem starých dobrých časů - laciné, falešné, předstírající, zkrátka a dobře kýč. ()

bourec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jeden díl do konce,a já sem vydržel na to čumět až do teď.Smůla,že čt1 má online přehrávání na svejch stránkách,protože spoustu dílů sem viděl až v sobotu,v neděli atd,Pivo má přednost.Kvalitou to neoplývá,a nebejt tam ta krimi linka,tak je to obyčejná růžová sága o rodině,lásce ,zradě apod.píčovinách.Zaplať......,že je konec.50%. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série se může pyšnit titulem Jedno z nejnapínavějších tuzemských televizních děl současné doby. Pravděpodobně to nikdo nečekal, ale nemožné se stalo skutečným. Backstory temné jako bouřkové mraky nezašlo nijak stranou a na jeho tajemnu se opravdu podařilo tvůrcům stavět neutichající příběh, který jsem si zamiloval natolik, že jsem v jistých okamžicích sjížděl i klidně 4 díly denně. A že konec plný přesvědčivě nepřesvědčivých plotwistů mě prostě nechtěl od obrazovky pustit. Ačkoliv jsem si všechny postavy do jedné oblíbil, byl jsem nesmírně rád za to, kdo se nakonec vyjevil jako onen neustále omílaný vrah a jak se jeho odhalení podařilo v rámci českého seriálového umu natočit. Normálně bych se rozepsal o každé sérii zvláště pod její vlastní profil, ta druhá ale tak ošklivě sešla a nenabídla téměř žádné pozoruhodné napětí, že raději zůstaneme pouze u chvály té první. Pavel Kříž rules! ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • V 19. epizodě při postelové scéně je v čase 37:00 jasně vidět, že Klára (Markéta Plánková) má na sobě samodržící punčochy se silikonovým páskem, které v době, do které je seriál situován, neexistovaly. (Topper.H)

Reklama

Reklama