Reklama

Reklama

Epizody(7)

Hlavním hrdinou dnes již klasického seriálu Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa z roku 1982 je inženýr Josef Hovora, vzdělaný zemědělský odborník, který chovu ušlechtilých koní zasvětil celý život. Velká pozornost je věnována i dalším lidem, kteří s ním podstupují dlouhá léta hledání a omylů a v jejichž trpělivé práci je obsažen vklad příštím generacím. Je to třeba ošetřovatel koní Lojza, který si s koňmi rozumí víc než s lidmi a jehož mínění respektuje i sám ředitel statku... V prvním dílu se Hovora vrací z aukce, která byla prvním objektivním měřítkem jeho chovatelských výsledků, ale dopadla špatně. Nikdo žádného koně nekoupil. Za nízké ceny Hovora prodej odmítl, neboť je přesvědčen o jejich nesporných hodnotách. Ředitel statku se rozhoduje zrušit Hovorův chov a prodat koně za užitnou cenu. Hovora se snaží situaci zachránit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Na seriálu jsou nejlepší koně - ač se ty tři předtočené záběry starokladrubských vraníků, které jsou pouštěny na začátku, na konci a vždy, když se někdo pohybuje v okolí výběhů, trochu bijí se skutečností, že Dobrá voda chová a trénuje dostiháky. Jinak je opravdu mimořádné, že soudruzi dokázali natočit takhle pomalý a depresivní seriál, který se točí pořád kolem jedné dramatické zápletky (zrušení chovu) a při kterém vám cuchá nervy přítomnost krajně nesympatických postav (bezpáteřní syn, rozmazlená dcera běhna). ()

Martazoe 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nějakou komunistickou ptákovinu, ale byl to fajn seriál, na který se pěkně kouká. Pan Haničinec exceluje, ostatní herci působí ale trochu rozpačitě. Příběh je sice poměrně zdlouhavě vyprávěný, to je pravda, jenže to co je v něm schované, mě oslovilo. A navíc je dost aktuální pro dnešní dobu, kdy se všichni honí jen za ziskem a na ideály se kašle. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Haničincovi a spol. někdo včas nevysvětlil, že oskar za řvaní fakt neexistuje, takže se nemusej tak snažit. Jejich mohutné hlasové projevy byly fakt k nesnesení. Jinak by mě zajímalo, jak se můžou žokejové apod. považovat za milovníky koní... Vždyť při každé velké pardubické si nějaký kůň ošklivě zraní a je utracen. No, možná to milovníci koňů jsou, ale koňů ve formě salámu. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Za socialismu frekventované téma: syn musí jít v otcovských šlépějích, nebo gorilí samec (například chirurg sova) roztříská vše nádobí. Manželka Janžurová jako domácí otrokyně, levná pracovní síla. Těm umakartům vzkazuji přes vlny času - uvolněte se trochu, jste strašně vystresovaný. K zupřímnění seriálu by pomohlo, kdyby Andrlová ve stáji brutálně znásilnila subíka Dlouhého, nebo mu aspoň dávala obskurní povely, směřující třeba proti autoritářskému husákovskému režimu. On jí dost zobal z ruky, takže by to šlo a příběh by to oživilo. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Jeden z našich legendárních seriálů 80. let zaobírající se problematikou chovu koní nejen pro užitkové, ale zejména pro dostihové účely. Je zde velmi kvalitním způsobem vylíčeno, jak může být pro chovatele těžké každý rok obhajovat chov koní pro dostihové účely oproti chovu na první pohled užitečnějšího dobytka. Osobně nechápu, proč dostal seriál v CSFD tak nízké hodnocení, jelikož scénář je velmi poutavý a režisér odvedl svou práci naprosto skvěle; stačí se podívat na herecký koncert všech hlavních představitelů (včetně mladého Vaculíka či V. Dlouhého), které by bylo zbytečné jmenovat, protože všichni předvedli naprosto profesionální a zcela věrohodné výkony. Dojemné scény byly opravdu dojemnými a ty poutavé člověka skutečně zcela strhávali do děje. Ačkoliv nejsem příznivec "štvaní" koní v závodech, dávám bez rozpaků plný počet 100% bodů za tento perfektní a po všech stránkách povedený seriál. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (42)

  • Petr Haničinec vzpomínal na přípravu k natáčení takto: "Nejdříve jsem jezdil do Slatiňan koně krmit a trochu jsem se jich bál. Potom jsem se učil jezdit a hodně jsem se jich bál. Nakonec jsem si je zamiloval a naučil se k nim přistupovat tak, aby se nebáli oni mě." (Olík)
  • Ve třetí epizodě (Zloba) jde Libor Hovora (Vladimír Dlouhý) s Jasnou do rybníka a spadne do vody. Přesto je v dalším záběru na koni suchý. (M.B)
  • Jaromír Hanzlík (Lojza) vzpomínal, že ještě dlouho po odvysílání seriálu mu chodily dopisy s prosbou o „Modlitbu koně“, kterou v seriálu říká.Tam však nemohla zazni celá, chybí tato část: „a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti.“ (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama