Reklama

Reklama

Epizody(7)

Hlavním hrdinou dnes již klasického seriálu Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa z roku 1982 je inženýr Josef Hovora, vzdělaný zemědělský odborník, který chovu ušlechtilých koní zasvětil celý život. Velká pozornost je věnována i dalším lidem, kteří s ním podstupují dlouhá léta hledání a omylů a v jejichž trpělivé práci je obsažen vklad příštím generacím. Je to třeba ošetřovatel koní Lojza, který si s koňmi rozumí víc než s lidmi a jehož mínění respektuje i sám ředitel statku... V prvním dílu se Hovora vrací z aukce, která byla prvním objektivním měřítkem jeho chovatelských výsledků, ale dopadla špatně. Nikdo žádného koně nekoupil. Za nízké ceny Hovora prodej odmítl, neboť je přesvědčen o jejich nesporných hodnotách. Ředitel statku se rozhoduje zrušit Hovorův chov a prodat koně za užitnou cenu. Hovora se snaží situaci zachránit... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Restaurace u hlavní silnice ve Slatiňanech, kde často popíjí Milda Janýr (Ladislav Mrkvička), existovala i několik desetiletí po natáčení, a to jako restaurace a penzion U zámku. (Robbi)
  • Na přepravu koní používají v Dobré Vodě nákladní trambus Škoda 706 RT, vyráběný v letech 1958–1985. (sator)
  • Remonty, o kterých je řeč, jsou mladí nevycvičení koně. (sator)
  • Jaromír Hanzlík (Lojza) vzpomínal, že ještě dlouho po odvysílání seriálu mu chodily dopisy s prosbou o „Modlitbu koně“, kterou v seriálu říká.Tam však nemohla zazni celá, chybí tato část: „a Bůh se Ti odmění zde i na věčnosti.“ (sator)
  • Na začátku prvního dílu, kdy Michal (Vladimír Dlouhý) ukazuje falešné okno s podobiznou výcvikového trenéra, tak říká, že sloužil hraběti „Aušpurkovi“. Nicméně ve skutečnosti byl hřebčín a zámek Slatiňany po dlouhou dobu majetkem knížat z Auerspergu. Zmíněný majitel byl nejspíše František Josef, kníže z Auerspergu, který se zasloužil o zásadní modernizaci celého panství, včetně hřebčína. Byl velkým milovníkem koní. (DexMASTER094)
  • Seriálový syn starého Hanouska (Josef Kemr) žije ve Wellingtonu na Novém Zélandě. (M.B)
  • Petr Haničinec vzpomínal na přípravu k natáčení takto: "Nejdříve jsem jezdil do Slatiňan koně krmit a trochu jsem se jich bál. Potom jsem se učil jezdit a hodně jsem se jich bál. Nakonec jsem si je zamiloval a naučil se k nim přistupovat tak, aby se nebáli oni mě." (Olík)
  • Při rekonstrukci Velké pardubické bylo k dotvoření atmosféry použito dokumentárního materiálu, pořízeného během různých jezdeckých soutěží. (Olík)
  • Podle filmařského štábu bylo nejnáročnější natáčení kolizních scén a pádů při rekonstrukci slavné Velké pardubické. (Olík)
  • Náročné koňské scény, jako například kolize při závodech nebo různé pády, točili za herce kaskadéři, zaměstnanci slatiňanského hřebčína a členové různých jezdeckých oddílů. (Olík)
  • V domě, kde žil Hanousek (Josef Kemr), je od roku 2014 muzeum věnované seriálu. (M.B)
  • Režisér František Filip uvedl humornou příhodu s hercem Ladislavem Mrkvičkou. „Ten přišel na plac ke koňům a měl náladu. Protože měl říct v záběru pouze jednu větu, usoudil jsem, že to svedeme. Mrkvička řekl: "Jdu do práce", a bylo znát, že má špičku. Skončili jsme, nechal jsem to tak a jemu jsem nikdy neřekl, že už je záběr natočený. I když se mě potom pořád ptal, kdy to budeme točit. Zkrátka měl špičku, nic jsme nepředstírali. Vycházel jsem z toho, jak jde život.“ (alonsanfan)
  • Závodní koně byli pro natáčení dostihů pojištěni na více než dva miliony. (jenik71)
  • Seriál se natáčel ve Slatiňanech u Chrudimi, v Chrudimi, hřebčínech Slavice a Slatiňany. Chalupa Hanouska (Josef Kemr) se nachází u Kočičího hrádku. Natáčelo se rovněž v Kladrubech nad Labem, kde se filmoval hřebčín, v Písku, Pardubicích a v Heřmanově Městci. V seriálu se objevil i motorest Halda poblíž Dubence u Příbrami, který v minulosti býval oblíbeným místem filmařů. Vedle tohoto seriálu se například objevil i ve filmech Jak napálit advokáta (1980) či Smrt stopařek (1979). (M.B)

Dobrá Voda - Nástup (1982) (epizoda) (E01)

  • „Měl by si udělat maturitu, ani neví, kde je Kopidlno,“ říká dědek (Miloš Nedbal). Není to jen narážka na nevzdělanost, ale i na to, že právě v Kopidlně si mohli vyučení v zemědělských a rostlinných oborech vystudovat takzvanou nástavbu s maturitou. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama