Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA Texas Chainsaw Massacre
Trailer 2

VOD (1)

Pokračování hororu, ve kterém skupina influencerů zamíří do Texasu vdechnout život městu duchů, ale narazí na Leatherface, proslulého vraha s maskou z lidské kůže. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (393)

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Už to neni co to bejvalo a příběh byl otravná nuda. Gore bylo skvělý, pěkně nechutně krvavý, nejvíc mě zklamala délka filmu. Mohlo to bejt kurva delší do prdele :D Ale ten konec jsem nečekal, ten byl dobrej, protože to byla totální píča. Vlastně všechny postavy stály za hovno :D Já jako fanoušek gore a postavy Leatherface musim dát čtyři. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pokus o přímé pokračování originálu (po mnoha letech) s nešťastným castingem a podprůměrným scénářem s jedinou zapamatovatelnou scénou - krvavými jatkami v autobusu. Ta jakoby byla startovací myšlenkou scénáristů, kolem které pak dovymysleli zbylý dějový balast. Režijně tomu jistě šlo pomoct lepší atmosférou místa a zajímavějšími postavami, ale nestalo se. A babička, která se chce coby jediná přeživší z prvního filmu pomstít za trauma z mládí, je takřka k smíchu. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

I když mi trochu vadí faktická stránka věci, nezastavitelné zabijáky ještě zvládnu a v každém případě jsem si tento film náležitě užil. Dílo to sice neuchrání od vtípků a dalšího zlehčování ze strany publika, ale to bych částečně považoval za záměr a rozhodně to nijak nevytýkám. Ať už se jedná o zabijákovu rychlost, výdrž či fakt, že všechny tyto zázračné kousky vlastně provádí osmdesátník. Nicméně se nějak nedokážu smířit s tím, že všechny tyto prakticky nesmrtelné záporáky nakonec pokaždé zneškodní ten nejslabší článek skupiny. Zvažoval jsem 2-3 hvězdy, ale dávám mnoho plusových bodů za rvačku s údržbářem, scénu v autobusu a za otevřený konec. 58% ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Just another snaha natočiť novú verziu klasiky, ktorá reaguje na súčasné témy (práca s konceptom final girl, odkazy na Black Lives Matter), ktoré ale v konečnom dôsledku uchopuje veľmi povrchne ako aktuálne trendy a práve na túto trendovosť dopláca. Spolu s tým si nesie také tie klasické neduhy nekonečných remakových sérií (jedným slovom - je to dosť hlúpe). Viac než odkaz na roky 70te je to zacyklený odkaz na 2000ckovú vlnu torture porn filmov. Aj tá snaha o politický podtón vyznieva veľmi v neprospech celého filmu - decká z moderného amerického mesta prídu robiť poriadky do zabudnutého texaského zapadákova. Žánrové stereotypy sa dajú zniesť, dokonca pri správnom uchopení vedia byť aj fajn, ale tak tristne necitlivé uchopenie stereotypov sociálnych (aj s odkazom hixploatačnej kinematografie, postavenej na priepastnej dualite mesto-vidiek sa dá a malo by sa v súčasnosti narábať tvorivo - a komické hýkanie nad konfederačnou vlajkou veru nestačí) je veru na pováženie... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tupé vypasené hovado Kožená tvář znovu v akci! Pár let čekal, až v prodejnách s motorovými pilami zlevní jeho oblíbený pracovní nástroj. A dočkal se. Za přispění (bulharských) filmových činovníků,  kteří mu posvětili jeho bohulibé brutální plány, smí krvavě řádit na Netflixu, do kin už se neprořezal. Kolem jeho přesného věku panují věčné dohady, jediná přeživší z původního masakru, která na pomstu čekala téměř půl století, mu jde po krku, ke vší vyšinutosti do jeho teritoria dorazilo maso na porážku. Na dobrý scénář s příběhem nebyl čas, tak se prostě v explicitní kvalitě jen seká, tluče a řeže do živého masa. David Blue Garcia režíruje na debutanta schopně, ovšem neeliminoval nedostatky laxního a spěšného scénáře, takže Koženec je tak nějak nesmrtelný a zranění se mu záhadně rychle regenerují. Jediná dějově vstřebatelná linie s pomstychtivou přeživší není až tak špatná, jen je příliš narychlo podána, takže působí nevýkonně, přičemž žena nelogicky váhá s odpravením svého objektu pomsty, když se jí naskytne jedinečná příležitost. Omladina je pramálo půvabná, což je výhoda, neb se divák těší, jak ji hrdina v masce pokosí.  Sarah Yarkin a Elsie Fisher jsou hodně asexuální holčiny, nebo se spíše jedná jen o pomstu vizážistů. Divák nemusí mít nakoukány předchozí filmové příspěvky do série, protože film je zvesela ignoruje a v úvodu jen v rychlosti archivním obrazem shrne, co se v hororově památném roce 1973 semlelo. A zvláštností je i to, že Hruškova Kůžička musel sekat drahná léta dobrotu, rozzlobilo ho až vystěhování jeho mámy z domu, které nepřežila. Alice Krige v roli matky se od dob hororových pout s Kingem hodně fyzicky proměnila. Film je hodně krátký (cca 80 minut) a režijně tím pádem i uspěchaný. Vrcholem je scéna masakru v autobuse plném influencerů, kde dá motorová pila a její zvuk nejvíce o sobě vědět. Lokacemi se film podstatně liší od svých předchůdců, diváci milující vyhroceně dusnou a tajemnou atmosféru venkovské odlehlé farmy budou možná spílat duchu westernově působícího vylidněného zapadákova. Brutalitou a explicitností se rozhodně nešetří. Tím film neochvějně vládne. Gore je špičkové a dává značně zapomenout nízké scenáristické propracovanosti posledního dobrodružství Koženého obličejíčku. Takže žádný vrcholný děj, jen solidní řežba. 8/10  ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Kvůli odložení premiéry snímku Leatherface - zrození (2017) ztratily společnosti Lionsgate a Millennium Films práva na sérii Texaský masakr a získalo je tak studio Legendary. (fiLLthe3DD)
  • Jedinou přeživší Leatherfaceova řádění z úplně prvního Texaského masakru z roku 1974 byla postava Sally Hardesty v podání herečky Marilyn Burns, která si tuto roli zopakovala i ve snímku Texaský masakr motorovou pilou 3D (2013) – mimo jiné měla i cameo ve čtvrtém díle (1994), ale jako zcela jiná postava. Tvůrci se rozhodli Sally zakomponovat i do tohoto pokračování, ale jelikož Marilyn Burns roku 2014 zemřela, museli roli přeobsadit – získala ji Olwen Fouere. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Reklama

Reklama