Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele kritkMd k tomuto seriálu (4)

Slabý kus (2021) (E01) 

Seriál s perfektním hereckým obsazením a natočený na velmi zajímavé téma. Ovšem je zde pár chybiček. Tak například v tomto díle jsou některé střihy tak nechutně odvedené, až se mi chtělo zvracet (hlavně v tělocvičně). Scénář také pokulhává, kvalitní herci to vylepšují, ale prostě se mi zdá že se občas zachovají divně nebo řeknou totální kravinu. Další věcí je, že zde není ani jedna kladní postava. Ministr a jeho společník se jednu chvíli chovají jako záporáci, a následně ombudsmanovi či celému školství vrazí kudlu do zad. (S tím souvisí mé pochybnosti o scénáři.) Ani samotný ombudsman není kladná postava, často mi přišlo že se chová přímo jako záporná. Popravdě jsem těm všem okolním žvástům vůbec nerozuměl a proto mě tento díl nijak extrémně nenadchnul. Když to zkrátím tak se každý choval velmi podivně a jako idiot, nebylo prakticky nic vysvětleno, na téma šikany učitelů se moc nezabrousilo, hlavní postavy jsou vykresleny negativně a záporně, naopak záporáci jsou zobrazeni jako inteligentní a vcelku normální postavy, některé střihy přímo odporné, ale hlavně mi to přišlo nemastné neslané. Avšak musím pochválit hlavní herce, kteří přes tragikomický scénář hrají své postavy dobře, také kameru, hudbu a zasazení. Řekl bych že standartou seriálů od České televize se jedná o průměrný seriál. ()

Vražda vychovatelky (2021) (E02) 

Vcelku se poučili ze svých chyb. V tomto díle snad už není žádný odporný střih, avšak divný scénář zůstává. Ombudsman se zase chová velmi podivně, a všichni okolo něj jsou přímo záporné postavy. Zasazení je zase zajímavé, avšak se do něj znovu nijak hluboko neponoříme. Přijde mi jako by měl být seriál spíše o samotném ochránci, než o případech, ale někdo to špatně pochopil a tak to není ani o ochránci. Prostě jsou zde zajímavá témata ale nikdy se nejde do jejich hloubky. To je například uplná definice postavy jakéhosi řidiče z ministerstva. Vypadá to na docela zajímavého chlapa, který by mohl ochránci třeba nějak pomoci, on ale cosi blekotá, a přes to že na scéně nebyl nejkratší dobu o něm ani nic nevíme. Samozřejmostí je že postavy mění své chování, vždycky po chvíli ho otočí o 180°. Nakonec ani samotná zápletka není vůbec rozvinutá, až na konci se cosi dozvíme, co by nikdo nemohl ani předpokládat. Ochránce se prostě mrcasí mezi všemi věcmi, ale do těch důležitých nezabrousí vůbec. Doufám že další epizoda bude lepší. ()

Andílek (2021) (E03) 

Nejlepší že tří dílů. Příběh odvyprávěn objektivně a hlavně zajímavě. Diváka přímo vtrhne do problémů inkluzí, speciálních škol atd. Dokonce se nám rozvíjí příběh manželů Pelánových. Konec typu jediné možné řešení nevýhodné pro všechny zde padne skvěle. Znatelný posun v kvalitě ()

Veřejný nepřítel (2021) (E06) 

Kvalita dosáhla jistého peaku co kvalitní seriály od ČT nabízí. Nic mi v tomto díle nechybělo, došlo i na prohloubení příběhu ombudsmana. ()

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama