Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkoměsto Gotham City je sužováno gangstery, které vede kyselinou děsivě znetvořený Joker. Policie se zdá být bezmocná. Mnohem větší respekt mezi zločinci budí maskovaný netopýří muž - Batman - objevující se vždy tam, kde je páchána nějaká nepravost. Reportérka Vicki Valeová, píšící o Batmanových kouscích, se seznámí s plachým milionářem Brucem Waynem a stráví s ním opojnou noc. Joker se snaží Vicki unést, ale dívka je v poslední chvíli zachráněna Batmanem. Novinářka začíná tušit pravdu. Wayne a Batman jsou jedna osoba. Mezitím běsnící Joker terorizuje město otrávenými kosmetickými přípravky a vyzývá Batmana na rozhodující souboj. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (885)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pan netopýr zůstával silně zakořeněný v popkultuře a s dalším převedením na stříbrné plátno se čekalo až na sklonek 80. a 90. let. Batman se dostal rukou visionářského a režijního mistra Tima Burtona, který na svém písečku si hrající režisér však od začátku tvrdil, že nehodlá z pana netopýra udělat atrakci hýřící barvičkami a lacinými vtípky což je velmi dobře! Převážně díky úchvatnému zpracování v mnoha ohledech vyrovnalo moderní komiksové předloze. Excelentní Jack Nicholson v roli Jokera, nestárnoucí Michael Gough a navzdory prvotním pochybám i Michael Keaton, který byl výborný a během dvou hodin dokázal všem fanouškům, že i přes svůj komediální původ má na to, aby se stal ztělesněním komiksového hrdiny a našim vysněným snem od dob knižních komiksů. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Burton si bere komixovou předlohu a KONGENIÁLNĚ ji převádí do filmového média. (Ha, celý život jsem čekala, až budu moct tohle slovo použít ve větě.) Nevím, jestli tohle nějaký jiný režisér na poli komixové adaptace kdy dokázal. Takhle z hlavy mě napadá snad jenom první Vrána Alexe Proyase. Dle mého názoru je klíčem to, že oba režiséři vytvářejí působivé obrazy založené na jednoduchosti, kontrastu světla a stínu, výrazné výtvarné stylizaci, živoucích postavách a hmatatelných kulisách. Současný trend hyper-realistických, digitálně nablýskaných, opozlátkovaných manekýnovitých pseudopsychologických blábolů jde zcela mimo mě a snad by měl být i trestný ve jménu blaha. A zpátky k Burtonovi, první film vytyčuje směr a teprve druhý tvoří opravdový kult. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

K Burtonovmu Batmanovi môžem, pokiaľ ide o obsah, s kľudom napísať to isté, čo som napísal k formálnej stránke Sin City – je to „comics pure“ . Batman ako jediný americký –man je človek z mäsa a kostí a jeho superschopnosti su dané skôr technickými hračičkami, než mutáciami či mimozemským pôvodom. A práve preto sa mi (Bale prepáči) Keatonovo stvárnenie Batmana pozdáva najviac. Keď je ako Bruce na scéne, nikdy by ste nepovedali, že práve on je temným duchom nocí Gotham city. K Jackovmu výkonu nemá zmysel písať viac ako to, že si to musel náramne užívať a baviť sa rolou, čo je vidno najmä na jeho zvrátenom „muzejnom balete“ . Kim je zas sexy a´ la koniec gýčových eighties. Burtonovo stvárnenie tohto comicsu je novátorské, hravé, burtonovsky temné a strelené a pokračovania kvôli tomu ťahajú za kratší koniec. 9/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nádherne vykreslená špinavosť, bieda a strach, ktorý číha z ulíc Gotham City. Svkelé kulisy, efekty, batmanovsko-hrdinské nápady a o Nicholsonovi ani nehovorím. Asi jediný film, kde je záporákovi venované toľko priestoru na jeho psychologické vykreslenie. Trošku mi vadilo, že v pár scénach bola použitá až prehnaná comicsovosť. 80%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak takle ma vypadat dobrej komiksovej film. Burton neudelal zadnou popcornovou oddechovku, ale docela temnej film a fakt se mu to povedlo. Ta atmosfera celyho filmu je opravdu bajecna. Na dobu sveho vzniku jsou triky nadprumerny a to Batmanovo auto, to tak mit to by bylo neco, naprosto dokonaly. Co se tyce hercu, tak Michael Keaton je bajecnej, nechci tvrdit, ze nejlepsi Batman, ale byl prvni. Ale ta hlavni postava, ktera strhava pozornost na sebe je Joker v podani dabelskeho Jacka Nicholsona. Nebejt jeho, tak by pro me nejlepsi dil bylo Batman se vraci, ale takle fakt nevim, ktery z tehle dvou dilu se mi libil vic. Sice to tu Batman jeste tolik nerozjede, ale nestalo se ani na okamzik, ze bych se nudil, i kdyz akce by tu mohlo byt vic. A nesmim zapomenou zminit genialni hudbu genialniho Danny Elfmana, bez te by to nebylo ono. Jeden z nej komiksovejch filmu a jeden z nej Batmanu. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (136)

  • Tim Burton a Michael Keaton (Bruce Wayne) dlouho řešili, jak by se měl Batman vlastně pohybovat. V jednu chvíli zkoušeli do jeho řeči těla vložit něco ze skutečných netopýrů, ale podle Burtona prý pak působil jako "špatný herec z éry němých filmů." (NIRO)
  • Když Batman (Michael Keaton) řekne Vicky (Kim Basinger), že váží více než 50 kilo, zastavuje Batmobil pomocí dálkového ovládání a následně sklopí ruku ovladačem podél těla. V následujícím záběru ji ale má stále nahoře. (Pepy)

Související novinky

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno