Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geniální mladý programátor Milo Hoffman (Ryan Phillippe) dostává od charismatického milionáře Winstona (Tim Robbins) nabídku pracovat pro jeho mocnou softwarovou společnost. S vidinou velikých peněz a na naléhání své přítelkyně (Claire Forlani) prestižní místo přijímá. Zpočátku všechno vypadá ideálně, ale postupem času Milo pochopí, že některé praktiky společnosti jsou vyloženě zločinné. Potvrdí mu to i přitažlivá kolegyně Lisa (Rachael Leigh Cook) a Milo se rozhodne rozplést pavučinu machinací, kterými Winstonovi lidé potírají konkurenci. Je vůbec možné, aby pouhý programátor uspěl v boji s nelítostnou korporací a svůj pokus o odhalení pravdy přežil? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Rozdělit snímek burčákovou pauzou nebyl dobrý nápad, ale co by člověk pro své zdraví neudělal, že? Mám pocit, jako bych viděl dva rozdílné filmy. Jeden před burčákem a druhý po něm. Zatímco ten první byla neuvěřitelně debilně zahraná předvídatelná béčková sračka, tak ten druhý byl sice také béčko, ale poměrně napínavé o střetu jednotlivce s obrovskou korporací, která se infiltrovala dokonce i do vládních složek. Obě poloviny měly společné snad jen to hraní si na děsně technickou záležitost, když bylo třeba vysvětlit nějaký princip, tak tvůrci dali zkrátka do věty 4 po sobě jdoucí IT termíny, které dohromady nedávaly pražádný smysl. Takže to technologické pozadí je pouze jakási falešná kamufláž. Nicméně to špionážní popředí a s ním spojená thrillerová část, tak to nebylo vůbec marné. Dokonce několik scének bylo opravdu vydařených. Tim Robbins byl bohužel jedniný herec, kterému bylo možné herecký projev uvěřit. Ostatní byli opravdu otřesní a nejhorší byl paradoxně hlavní hrdina, na kterého je vždy upínána největší pozornost. Celkově tedy nedám více než 2 kousky, i když opakuji, že myšlenka filmu nebyla úplně marná a světlé momenty bylo možné zaznamenat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mohl to být další z tuctových thrillerů, kde dobro zvítězí nad zlem. Moderní pohádka to sice je, ale filmové kvality bezesporu má. Milo Hoffman promoval na Stanfordu a je špičkovým programátorem, o kterého se zajímají movité firmy, které hodlají být díky jeho schopnostem ještě movitější. Lukrativní nabídka tak na sebe nenechá dlouho čekat a Milo se dostává do velkého světa, který představuje přesný opak toho, když spolu s kamarády doslova na koleně vyvíjel špičkový software. Jenže v mamutí firmě zdá se není všechno úplně košér.. a kostlivci brzy začnou vyplouvat na povrch.. Elita přesně rozděluje svět na ty hodné a na ty zlé (neskrývaně se tu kritizuje Bill Gates a jeho impérium) a sic se velmi úzce zaměřuje na určitou skupinu diváků, i „skoro“ naprostý laik si tu přijde na své. Napínavá podívaná totiž několikrát totálně promíchá kartami (už čtu ty žvásty, že zvraty ten či onen předpovídal po prvních patnácti minutách) a přehoupne se do vod konspiračního thrilleru, kdy nejen hlavnímu hrdinovi půjde o kejhák.. Pro mě zafungovalo i herecké obsazení – mladé tváře (příjemní Ryan Phillippe, Rachael Leigh Cook i Claire Forlani) doplňuje ostřílený Tim Robbins, který zřejmě více než pečlivě studoval Gatesovy gesta a grimasy, a dodává téhle happyendové báchorce další plusové body. Pro programátory povinnost, pro ostatní svižně natočené a rozhodně nejlepší filmové dítko Petera Howitta. Já se bavil.. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí počítačů. Tohle prostředí mě nijak zvlášť netankuje, takže nemůžu posoudit do jaké míry je děj filmu blbost či neblbost. Je to takovej hybrid thrilleru a pohádky. Jako thriller nic moc, i když trocha napětí se ve filmu vyskytuje, jako pohádka je to celkem ucházející. V hlavní roli se potácí divnej a odpudivě nesympatickej Ryan Phillippe, naštěstí to dohání Tim Robbins, kterej si na roli doslova pošmák. Co se holek týká, tak se na ně dobře kouká a to je tak všechno. Neškodnej thriller/pohádka. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Napínavější film jsem už dlouho neviděla. Musím říct, že mě (nízké) hodnocení uživatelů csfd poněkud zaskočilo, nicméně za svým názorem si stojím. Elitu jsem viděla s mou mamkou (dawe.zs) na chalupě a je to skvělý film na osamělé večery. Jen lituju, že jsme neměla volnou VHS. Místy byl sice film trochu předvídatelný (naprosto jsem čekala pomoc od toho policisty), ale zas mě překvapila "zrada" počítačové spolupracovnice a Ryan mi dal znovu důvod, abych se zamyslela nad svou top10. ()

crha 

všechny recenze uživatele

První polovina mi přišla úplně tragická, pak se to zaplaťpánbu trošku rozjede, ale naivní scény a trapné dialogy jsou tu pořád. Sice jsem se něják zvlášť nenudil, ale málem sem si vykloubil krk z toho, jak sem pořád kroutil hlavou nad tím, jaká že to je píčovina. Teenage IT thriller, už to samo zní strašně. 45% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (7)

  • Vývojáři Milo Hoffman (Ryan Phillippe) a Teddy Chin (Yee Jee Tso) používají na počítačích svobodné pracovní prostředí GNOME a Miguel de Icaza, jeden ze zakladatelů tohoto projektu, ve filmu představuje sám sebe. (Drom)
  • Názov spoločnosti NURV je skratkou pre "Never Underestimate Radical Vision" čo v preklade znamená "Nikdy Nepodceňuj Radikálnu Víziu". (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama