Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 1

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 795)

Radyo 

všechny recenze uživatele

"My letci máme ocelové ptáky..." Tenhle nr. 1 hit hitparád Československého rozhlasu z první poloviny padesátých let mi vytanul na mysli, když jsem zřel, jak zručný mistr kovářský je z miliardářského floutka jménem Stark (asi nějaký příbuzný rodu Starků z Hry o trůny). A nejen kovářský - elektrikář, programátor, svářeč, instalatér a údržbář, no a v konečné fázi i právě ten zmíněný letec s ocelovým... no, možná i ptákem, ale hlavně krunýřem. Robert Diwney se v této roli celkem našel, od dob Chaplina či Času smyslnosti zajímavě dozrál v akčního hrdinu (co na tom, že ty akční sekvence za něj nahrál počítač) a i kdy má tenhle film nějaké mouchy, svých fandů si evidentně našel docela dost. Jako odreagování to poslouží stejně dobře, jako lahvinka portského (plná, samozřejmě). ;-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No, musim teda říct, že mě docela překvapilo, jak je to celkově odfláklý, sice akční sekvence jsou fakt hodně vytuněný a čumí se na to parádně, krom toho to má skvělý hi-end triky, který to ještě umocňujou a Robert Downey Jr. je super, jenže je tu problém, že film je bohužel za prvé hodně dlouhej, možná až trošku zbytečně protahovanej Ironmenovským vznikem a za druhý akce je velice pomálu, většinou se všechno řeší dialogy a ty nejsou zrovna promakaný, aby dokázaly na nějakej větší časovej objem upoutat natolik, že by se člověk prostě bavil i bez tý akce, kterou od toho očekává a která by měl ruku v ruce s kvalitní příběhem táhnout celej film, mimoto mi přišlo, že ve filmu je hned několik hodně, ale fakt hodně lacinejch scén a Jeff Bridges fakt moc nepřesvědčil. Sice mě to nezklamalo, ale ani mě to nedokázalo oslnit ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Na předpremiéře jsem byla naposled tak na Návratu krále, na Iron mana jsem dostala pozvání. Tak sem aspoň zjistila, jak vypadá soutěž o dvd před filmem (kdo chytí hozený míček do publika, vyhrává dvd-ovšem nesmíte sedět v poslední řadě, páč tam to nedolítne), že film začně, až se dostaví úplně všichni a opravdu skoro každý chřoupe popcorn nebo nachos). A v celym sálu bylo asi jen 20 holek, takže to vypadalo na čistě pánskou zábavu. Film byl ovšem více než dobrý. Bylo to snad poprvý, kdy se mi ani trochu nelíbil protagonista a jedna z mála komiksových adaptací, u níž neznám předlohu. Když si to ale Iron Man fičel vzhůru, mé srdce zaplesalo a Superman nebo Spiderman byli rázem zapomenuti. Hudební podkres byl přímo ukut na míru. Jeff Bridges výtečně ďábelský + během filmu po částech porcovaný humor. Trošku mi vadil okatý cliffhanger po závěrečných titulcích a ani známým klišé se film nevyhnul ("Don´t waste your life" etc). Ale i tak: 85%! Iron Man? That's kinda catchy. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Slušný akčňák o železnom mužovi, kde nemusíte dávať pozor na dej, pretože ho vám naservírujú postupne a pomali - môžete si teda behom filmu dať sviečkovú a flašu portského vína, a stejne vám nič neutečie. Možno by ste čakali viac od poslednej ,,veľkej bitky, (ktorý sa mimochodom na centimetre podobá Incredible Hulkovi - jeden veľký a jeden menší grázl) ale takto bol film aspoň vyvážený aj metrážne. Nevyužitý potenciál dúfam posilní železného muža 2... Update 27.5.2012: Teraz, keď je už na svete o pól tucet Marveloviek viac, je prvý Iron Man ešte záživnejší. Postupne si dám všetky na druhé zhliadnutie, zatial však vedie neporaziteľne Thor. Len o štipku za ním Avengers. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sympatická blbůstka, ktorá síce nevystrelí zo sedačky X-menovskou či Spider-manovskou dynamikou a veľkoleposťou, ale príjemne pobaví exhibíciou Roberta Downeyho (celý film stojí na ňom) a vôbec prekvapí zaujímavým hereckým obsadením. Jeff Bridges ako holohlavý zloduch a Gwen Paltrow ako asistentka superhrdinu, to sa len tak nevidí. Ináč je ale Iron Man otravne nezávadný, rodinný, až detský. Chcelo by to viacej cynizmu a dospeláckeho nadhľadu. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (184)

  • Phil Coulson (Clark Gregg) se v komiksech objevil až více než tři roky po premiéře filmu. Poprvé to bylo v sešitu „Battle Scars #1“ z listopadu 2011 coby "Cheese", o pět čísel později bylo odhaleno jeho pravé jméno. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama