Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 4

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (1 795)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvtipnějších superhrdinských filmů vůbec. Možná i nejvtipnější. Tím ovšem nechci říci že Iron Man je nějaká bezduchá parodie. Zrod Železňáka je perfektně zpracován, jediné mínus je absence nějakého opravdového komiksového padoucha, ten, který se tam vyskytoval, mi příliš dábelský a šílený nepřišel.. nemluvě o tom, že Bridges podle mně příliš dobrý výkon nepodal a tak záporák postrádá i jakékoliv charisma a zábavnost. Od toho se pak odvíjí i závěr, který je narozdíl od akce uprostřed filmu, či hned z počátku unylý, ničím zajimavý a je tam jakoby jen z povinnosti. Ale všechny ostatní složky jsou super. A doufám, že nezklame ani druhý díl ()

movie 

všechny recenze uživatele

Rozhodně o něco míň uvěřitelné než třeba DARK KNIGHT, ale sympatické. Downey Jr. utáhnul svého superhrdinu hlavně charizmatem, který moc comixových postav nemá. Celé to navíc dobře odsípá už od samého (a celkem libového) úvodu až do konce. Jinak ale musím souhlasit, že finále je poněkud vlažné a Jeff Bridges jakou hlavní padouch je relativně neškodný (ale dobře zahraný, navíc holá hlava a plnovous mu pasují), což mi ale moc nevadilo. Jsem zvědavý na dvojku. 75% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

V povzdálí sice lze sem tam zaslechnout dozvuk celorodinně vyhovující Zathury a infantilně imbecilního Vánočního skřítka, ten přerod v sebevědomého pana režiséra je přesto udivující. Iron Man má ve Favreauově (pochváleno budiž skloňování) režii všechny náležitosti letního blockbusteru a skvělé herce navíc. Downey Jr. srší šarmem i vtípky a přitom si za vydatné pomoci úžasně milé Gwyneth Paltrow předehřívá půdu pro roli Hugha Heffnera. Zákeřná lysina Jeffa Bridgese před jejich flirtováním trochu ztrácí na lesku, ale proč se zaobírat padouchem, jehož osud je stejně jasně daný. Ještě víc než u barevně spřízněného Hellboye je u Iron Mana sázeno na charisma hlavního hrdiny, který v pohodně nějaké to pokračování dvě utáhne. Nadstandardně vysokou úrovní oslňují speciální efekty. Stejně jako celý film, a na rozdíl od takového Speed Racera, nehledají nové horizonty, jenom dosahují dokonalosti v překračování těch starých. 80% Zajímavé komentáře: Douglas, Adrian, kiddo, tron, genetique, Vitason, Mertax, MegatroN, Macik ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci. Někoho možná zklame Jeff Bridges, ale na druhou stranu neměl tolik prostoru a taková Gwyneth Paltrow s Terencem Howardem jsou další trefy do černého. Jon Favreau se drží stylového řemesla dokonale a nedopouští se jediné chybičky. Takhle vtipný akční film s výbornými herci tu dlouho nebyl a snad nikoho neodradí ani snad (podle mě tomu tak není :-))) "dětinsky" vypadající Iron man. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Asi tak jako Tony Stark musel pro své věznitele zkonstruovat zbraň, já jsem nucen sepsat tenhle komentář. Lze pochválit něco na filmu, kde dostává na frak nejen fyzika či tělesná fyziologie (koho to ostatně může v rámci žánru překvapit že), ale i logika v jednání (ano, každý záporák má samozřejmě na svém počítači všechny doklady o své konspirativní činnosti, a to tak dokonale schované, že je najde i sekretářka - nebuďme zlí, měla návod)? Asi nedá. A přidejme k tomu, že technicky řada scén připomíná spíš parodie (například honička s F-22 místy jakoby vypadla z prvních Žhavých výstřelů). A ještě jeden balík, a to, že film občas úrovní dialogů, oslavou Ameriky a životního stylu nebezpečně připomíná Majkla Báje. Tož tak. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (184)

  • Ve filmu je zmíněno federální výkonné oddělení odpovědné za řešení konfliktů Damage Control. Damage Control je v komiksech společnost, kterou původně vlastnili Tony Stark (Robert Downey Jr.) a Wilson Fisk a poprvé se objevila v sešitu „Marvel Age Annual #4“ z června 1988. (Kubaaa97)
  • Některé scény byly točeny dvěma kamerami souběžně, aby se daly lépe zachytit improvizované repliky. Robert Downey Jr. (Tony Stark) často žádal o opakování záběrů, protože chtěl pokaždé vyzkoušet něco jiného. S tím měla největší problém Gwyneth Paltrow (Pepper Potts), neboť nikdy nevěděla, co od něj může čekat. (Kubaaa97)
  • Toto je jediný film z Marvel Cinematic Universe, v němž byl v českém dabingu Iron Man (Robert Downey Jr.) přeložen jako Železný muž. (LUKICKK)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno