Reklama

Reklama

Star Wars: Klonové války

(seriál)
  • USA Star Wars: The Clone Wars (více)
Trailer
USA, (2008–2020), 48 h 58 min (Minutáž: 22–23 min)

Tvůrci:

George Lucas

Hrají:

Anthony Daniels, Tom Kane, Matthew Wood, Ian Abercrombie, Corey Burton, James Arnold Taylor, Ashley Eckstein, Tom Kenny, Ron Perlman, Olivia d'Abo (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(133)

Obsahy(1)

Námětem tohoto seriálu jsou stejně jak u jeho jmenovce události mezi druhou a třetí epizodou, tzv. Klonové války. Dějovou linii se ovšem snaží přenést na vedlejší postavy a rozvijí zde příběhy, které nám mají pomoci v pochopení všech událostí a třetí epizoda na něj přímo navazuje. Setkáme se zde tudíž s Yodu, Obi-Wan Kenobim a dalších rytířů Jedi vedoucí armádu republiky proti nové Separatistické armádě droidů. Rozdíl mezi animovanou sérií je 3-D animace tohoto kousku a také to, že se má jednat o seriál s cenzurou PG-13 a tudíž jeho vysílací doba, která musí být po deváté hodině večerní, napovídá starší cílovou skupinu diváků. I stopáž jednotlivých dílů je delší. (Redswif)

(více)

Recenze uživatele stepankoby1 k tomuto seriálu (8)

Star Wars: Klonové války (2008) 

Clone Wars jsou extrémně rozporuplné. Sice berou všechno, co jsme nesnášeli na prequelech, a dělají z toho boží události, ovšem zároveň jsou jimi i hrozně limitované a nemůžou nikdy tnout dost přesně. Nemůžou vynechávat a přepracovávat, musí navazovat i na to nejhorší a hlavně musí počítat s již daným. Právě proto často chybí napětí a většina epizod (pro mě osobně kromě celé první série například dění na Geonosis) postrádá smysl. Občas je dokonce berou za zbytečné i tvůrci, takže z nějakého důvodu mění jejich pořadí vydávání a dodatečně musí vydávat oficiální chronologické pořadí... Proč sakra? Naštěstí se scénáristé jenom tak nedají a postupně si začnou prosazovat své. Objevují se první nezapomenutelné střety a dokonale vymyšlené příběhy, které mění pohled na již známé (trojdíl na Mandaloru ukazující Obi-Wanovy potlačované city je hlavním příkladem). I v těchto případech se sice občas nejde tak hluboko, jak byste očekávali (klonové a jejich individualita často zůstávají makrotématem a jejich osobnosti jsou neprozkoumané), přesto si však můžu užívat každý příběh, kdy tomu je naopak (Yodův příběh o zkoumání jeho arogance). A hlavně zbožňuju, jak se jim z Maula, tedy původně trestuhodně nevyužité postavy, povedlo udělat toho nejlepšího možného soupeře. Když si to tedy vezmu kolem a kolem s ohledem na zbytek filmových a seriálových Star Wars, jsem ochotný tomu dát čtyři hvězdy, byť extrémně těsné s trojkou, s poznámkou, že kdyby tvůrci bývali používali nůžky a lepidlo, ta těsná čtyřka by pravděpodobně vyšplhala na hranici s pětkou. Kéž by tak prequely v téhle podobě byly vytvářeny od začátku a Lucas nedělal všechno sám nezpochybňovaný okolím... | Oblíbené příběhy: 02×01-03 - Holocron Heist, 02×12-14 - Mandalore, 03×01 - Clone Cadets, 03×12-14 - Nightsisters, 03×15-17 - Mortis, 04×15-18 - Obi-Wan Undercover, 04×19-20 - Bounty Hunter Ventress, 04×21-22 - Return of Maul, 05×01,14-16 - Maul's Empire, 05×02-05 - Rebels of Onderon, 05×06-09 - Younglings, 06×01-04 - Clone Conspiracy, 06×11-13 - Yoda's Journey, 07×09-12 - Ahsoka and Maul ()

Série 1 (2008) (S01) 

Série 1 - 60 % + Film - 55 %: Strašně těžké k zhodnocení. Na jednu stranu se jedná od prequelů o obrovský kvalitativní skok dopředu. Z Anakina, Obi-Wana a Yody jsou konečně sympatické a zajímavé postavy, kterým mladší verzi starých známých z původní trilogie věříte. Klonové i jediové jsou tu skvěle začleňováni do děje a díky tomu z nich hned máme místo nezajímavých pěšáků skutečné individuální postavy. A hlavně je to celé krásně vymyšlené a hrozně příjemné na koukání. Na tu druhou ale víc než jinde vadí fakt, že se jedná o animák pro děti, kde nic nemůže pořádně přistát a po každé epizodě/příběhu o několika částech se nekompromisně hází zpátečka a nastoluje se status quo. A tak ani ty nejlepší části nemohou nikdy z logiky konceptu překvapit a nakonec všechno nadějné jen dovedou do předvídatelného konce, někdy líp, někdy hůř. A to si ještě odmýšlím ty občasné výplňové epizody, jmenovitě Lost R2-D2 dvojdíl, Bombad Jedi a Blue Shadow Virus dvojdíl. Na to nejde nic jiného než se pořádně plesknout do čela, popřípadě drtit skip tlačítko. ()

Rise of the Bounty Hunters (2009) (S02) 

Série 2 - 60 %: Vizuálně pohledná, leč naprosto předvídatelná a prázdná. Taková je drtivá většina epizod druhé série. Nefunguje napětí, protože víte, že se nic nestane vašim oblíbencům. A bohužel nefunguje ani příběhová stránka, která by měla dávat postavám hloubku, měnit pohled na dříve viděné události a rozšiřovat vesmír, nicméně na to kašle. No, a pak tu je menšina, konkrétně trojdíly o krádeži holocronu a dění na Mandaloru, které všechno uvedené zvládají na výbornou. Nemám sebemenší tušení, jak můžou v jedné sérii být takové kvalitativní skoky, každopádně jsem za to rád, protože tak dostáváme první skutečně boží části klonových válek, které vyrovnávají jinak slabou sérii alespoň na kvality první. ()

Secrets Revealed (2010) (S03) 

Série 3 - 60 %: Nad tímhle fakt zůstává rozum stát. První půlka třetí série představuje to vůbec nejhorší z prequelů. Bezcílné, zdlouhavé a hlavně extrémně nudné politikaření, které dílčí příběhy nikam neposouvá a postavy v něm představují prosté figurky bez nějaké skutečné hloubky. Absolutním vrcholem je epizoda, kde jdou droidi nakupovat. No ale jak už je zvykem, druhá polovina zaznamenává silný vzestup v kvalitě a nabízí pro změnu fantastické náměty, které bych možná mohl i označit za to nejlepší ze Star Wars universa. Občas je sice jejich provedení poněkud doslovné, uspěchané, nebo naopak příliš roztahané, přesto však vždy zůstává zábavné a smysluplné, když tedy pominu kreténský fanservice z Chewbaccou v poslední epizodě replikovaný z prequelů. Opravdu by mě zajímalo, jestli o tenhle šílený mix otřesnosti a geniality z produkce skutečně někdo stojí, nebo je chyba čistě na straně scénáristů. ()

Battle Lines (2011) (S04) 

Série 4 - 75 %: A konečně tu máme sérii, která nekonečné epizody o politice a Jar Jarovi omezuje na minimum. Že to ale trvalo. Sice tu pořád v úvodu trochu straší nemastný neslaný trojdíl pod vodou a otřesný dvojdíl s droidy, zbytek série už však nepochybí. Umbara byla temným, osobním příběhem o samostatnosti klonů, otrokářský trojdíl měl parádní dynamiku Anakina a královny otrokářů, maskovaný Obi-Wan prokazuje své schopnosti úctyhodně a nakonec se výtečně pokračuje v načatých linkách se Savagem a Ventress. A i když jednotlivé nápady občas stále zůstávají nedotažené, poprvé můžu být spokojený i z kvalit série jako celku, a to se rozhodně počítá. ()

Série 5 (2012) (S05) 

Série 5 - 90 %: Prospekt dokonalých prequelů. Výborné náměty, skvělé zpracování, mnoho božích momentů postav, často výtečná symbolika, etické a projektovací "co bych dělal" otázky a hlavně všudypřítomná osudovost a nepředvídatelnost. Alespoň pro jednou se povedlo všechno udělat správně a jsem za to vděčný. Příběh s malými padawany, revoluce na Onderonu a především Maulův finální plán, jak se pomstít Obi-Wanovi, se mohou hrdě postavit vedle původní trilogie a budou brány jako úžasný přídavek. Dolů nakonec své hodnocení zaokrouhluji kvůli horšímu příběhu s plukovníkem Gasconem a také za užití narativního klišé "nevinný hrdina utíká před zákonem" ve finálním příběhu, které v případě křivě obviněné Ahsoky nedává vůbec smysl. Poslední epizoda pak tento problém spolehlivě vynahrazuje tunou slz vstřebaných do kapesníčků. ()

The Lost Missions (2014) (S06) 

Série 6 - 75 %: Smutný krok zpět. Sice tu máme dvě nesmírně zajímavé příběhové linky s klonem Fives a Yodou, jenomže druhá půlka série sestává opět z nudných částí s Jar Jarem a Padmé. Alespoň se během odvážného tahu podařilo zruinovat sebevědomí několika fandům, za to bouřlivý potlesk. ()

The Final Season (2020) (S07) 

Série 7 - 70%: A v sedmé sérii to dotáhli do extrému. První příběh je takový klasický průměr. Příběhově se nic neděje, ale má to pár pěkných momentů. Mohlo to mít v pohodě dvě epizody místo čtyř a vyšlo by to nastejno, ale aspoň máme čas vydýchat boží skok v animaci. Vše v pohodě, nic se neděje, podobné výplně jsou Clone Wars plné. Příběh druhý ovšem, to je teprve unikát. Kazí konec páté série, udělá se pár pro mě nepochopitelných rozhodnutí pro Ahsoku, představené postavy jsou příšerné a hlavně je to celé neskutečně nudné. Série vypadá na propadák. A kdyby nebylo linky poslední, tak jím i je. U té jsem totiž od prvních vteřin byl z obsahu i zpracování v šoku a po celou dobu sledování jsem se choval jako upištěná malá holka. Předčí všechno z epizody III a zastiňuje ji tak moc, že působí při rewatchi jako ještě větší zklamání. Napravuje spoustu nedostatků, šokujícně dokonale uzavírá příběh Ahsoky a Vadera nakopává lépe, než bych si kdy zvládl vůbec představit. Zpětně je mi líto, že Disney nevypustilo jen finální čtyři epizody jako závěrečný film. Takových Star Wars chci víc. Mnohem víc. ()

Související novinky

Seriálová Ahsoka verbuje záporáka

Seriálová Ahsoka verbuje záporáka

13.02.2022

Zatímco proslulý námezdní lovec Boba Fett svou seriálovou pouť již čerstvě završil, dle mnohých kritiků a fanoušků snad i nadobro, hrané Star Wars univerzum se na streamovací službě Disney+ teprve… (více)

Hayden Christensen se vrátí v hrané Ahsoce

Hayden Christensen se vrátí v hrané Ahsoce

24.10.2021

Studio Disney se naplno začalo soustředit na produkci nových hraných Star Wars seriálů, jež zatím alespoň u fanoušků sbírají daleko lepší ohlasy jak ty filmové. Po Mandalorianovi tak už letos o… (více)

Lucasfilm oznámil nový Star Wars seriál

Lucasfilm oznámil nový Star Wars seriál

14.07.2020

Streamovací služba Disney+ si objednala nový animovaný seriál od společnosti Lucasfilm. Novinka The Bad Batch bude vycházet z animovaných Klonových válek a bude vyprávět o titulní skupině klonových… (více)

Mandalorian nabírá hvězdnou posilu

Mandalorian nabírá hvězdnou posilu

20.03.2020

Ve druhé sérii seriálu The Mandalorian od Disney+ si podle čerstvých informací zahraje taky herečka Rosario Dawson (Zombieland: Rána jistoty, Trans). Herečka by měla ztvárnit postavu Ahsoky Tano,… (více)

Reklama

Reklama