Reklama

Reklama

Iron Man 2

  • USA Iron Man 2
Trailer 1

Tony Stark, majitel velké zbrojařské firmy a vynálezce speciálního obleku Iron Mana, odmítá snahy vlády o vydání své technologie pro potřeby armády a tvrdí, že nepřátelé státu jsou ve vývoji o mnoho let pozadu. K jeho velkému překvapení se na závodech v Monze objeví podivný muž, který ve velmi podobném obleku vyvolá nejdříve autonehodu závodních formulí a následně napadne Starka. Útočníkem je Ivan Vanko, zneuznaný potomek ruského vědce, který kdysi pomáhal Tonyho otci založit Stark Technologies. Z vězení ho unese Tonyho konkurent Hammer, který chce, aby mu tajně vyrobil obleky Iron Mana. Jenže Vanko začne pracovat na takzvaných drondech - válečných robotech. Pro sebe si vyrobí svůj vlastní oblek Iron Mana a na výstavě technologických válečných novinek pomocí svého tajného softwaru a robotů napadne diváky a Tonyho... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 555)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V podstatě identické jako první díl, se svými klady i zápory. Hravé konverzační a poměrně zábavné dějové vzduchoprázdno, které jen velmi ledabyle směřuje k poměrně slušnému finále. O akci ale tenhle film opravdu není a na konci je vlastně stejně nezakončený, jako jednička. Robert Downey Jr. dělá půlku filmu, dabing půlku downeyho ubírá. P.S.: Na konci je potitulková sekvence. Na novinářské projekci nám ji ale odmítli pustit, neboť nechtěli, abychom ji vyzradili.. veselé... ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Jr. je pravý Iron Man. Vo viacerých ohľadoch podobné ako úvod do sveta Tonyho Starka ale predsa s o trošku väčším nábojom, k čomu pomáha aj kvalitnejší záporák, charizmatický líder Avengers Nick Fury okupujúci dôležitejšiu rolu a smrtiaca agentka Natasha Romanoff. Okrem nich zostávajú takmer rovnaké pozitíva a negatíva ako v jednotke, ale i tak som narozdiel od mnohých ešte spokojnejší. Minimum akčných scén je na škodu ale teší aspoň ich nápaditosť a finále oproti prvému dielu ponúka výrazný kvalitatívny upgrade. Rezervy sa samozrejme nájdu ale že Favreu neprepadol megalomanstvu a znova vsadil skôr na kvalitných hercov a zmysluplné dialógy je do istej miery výhrou. A minimálne výmena Ramina Djawadiho za Johna Debneyho na poste hudobného skladateľa sa dá označiť za naozaj výrazný krok vpred. 85% ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Herec Robert Downey Jr mne už vytáčel svým arogantním chováním ve filmu Sherlock Holmes, ale utržená loď byla parádní a tak jsem mu to odpustil. Jelikož IRON MAN I se mi líbil, docela jsem se těšil na dvojku. Bohužel jsem byl velice zklamán. Prvních 50 minut jsme jen koukali na nafoukance, pupka světa.. Akce naprosto žádná, pak se objevil opičák Rourke a začal švihat svými elektrickými švihadly. Konečně 10 minutová akce. Pak zase nic, občas pokus o trapný humor. Z filmu jsem si vzal jediné poučení, nikdy nebrat drogy a mohutně nechlastat, abych nevypadal jako MONSTRUM "Mickey Rourke". ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mnohí sa ma pýtajú, ako v takomto brnení chodím na záchod. Takto.“ Na druhé pozretie (ktoré sa odohralo 6 rokov po prvom) prekvapivo ešte lepšie. Akčné scény sú super nakrútené; veľa tomu dáva chodbová scéna, v ktorej neviete, či viac exceluje do univerza prvý raz vstupujúca Čierna vdova, alebo Starkov brutálne snaživý komorník, šofér a vo voľnom čase neprofesionálny boxer Happy Hogan. Percentuálne hodnotenie okrem toho zvyšujú aj easter eggy (štít, kladivo, spis Avengers) a oproti jednotke zväčšený priestor pre Nicka Furyho. Sam Rockwell je kvalitný a osviežujúci zloduch; v podstate skôr technický typ, ktorému vlastne nejde o žiadne ovládnutie sveta a svojím spôsobom to celé myslí dobre. Akurát, že sa mu to časom úplne vymkne spod kontroly. Rockwell do postavy dokázal pretaviť svoje povestne známe pošukstvo a je excentrikovi Starkovi nečakane vyrovnaným partnerom; za istých okolností by to vlastne mohli byť spoluzakladatelia nejakej výnimočnej, vizionárskej technofirmy. Občas drhne logika (odkiaľ Iron Man vo finále vedel, že tam bude Pepper a že ju treba zachrániť pred explóziou?) a finále je dosť do očí bijúcim ústupkom komercii (takže hoci do vzduchu vyletuje štvrtka mesta a desiatky áut, evidentne o život neprišiel ani len túlavý psík), ale inak Iron Man 2 obsahuje veľa akcie, veľa humoru (miestami to vyzerá ako 200-miliónový sitkom), vtipné hlášky („Len som sa šmykol.“) a dialógy („Chcem vás...“ – „Aj ja vás!“ – „...mať z krku.“), úžasne nadizajnovaného Rusa Mickeyho Rourkea s papagájom na pleci (!) a zábavný vzťah Tony/Rhodey. Za najodvážnejšiu vec, akú tvorcovia použili, pokladám to, že Tonyho väčšinu času stvárnili ako arogantného hajzlika. Iste, už v jednotke to nebol žiadny svätec, ale tu je to miestami až (prehnane povedané) záporná postava a tak palce miestami držíte skôr Rourkeovi, než jemu (!). Ani sa nečudujem, že v rámci univerza nakoniec začala vláda USA podrobne skúmať (ne)vhodnosť superhrdinov, čo nakoniec v roku 2016 vyústilo do Občianskej vojny. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zrovna od filmu, jehož hlavní hrdina polovinu filmu jenom chlastá a dělá voloviny, bych nečekal varování před mocí (mediálního) obrazu. Stark je stejně amorální postavou jako druhý zbrojařský magnát Hammer, jen umí působit na lidi a udělat si ze sebe srandu, což je vlastnost charakterizující celý film a odlišující Iron Mana od potemnělých komiksových adaptací á la Temný rytíř, jež superhrdinský mýtus nezlehčují. Favreau trend psychologičtějších komiksáren nenásleduje. Temnější je dvojka výhradně tím, co se děje se Starkovým tělem, nikoliv tím, co prožívá. Právě soustředění na povrch přitom lze vnímat jako příčinu popularity Starka a jemu podobných, jež vědí, jak vystupovat před televizními kamerami (skrze něž na protagonistu také několikrát nahlížíme). Soustředění na povrch je zároveň důvodem, proč dostala ve filmu vcelku nadbytečnou roli Scarlett Johansson, jejíž křivky jsou manou pro oči. Radost udělá také Mickey Rourke, který nemluví moc, ale mluví k věci, Gwyneth Paltrow, jejíž slovní přestřelky s Downeyem dvojsmysly a timingem připomínají klasické screwballové komedie a radost nakonec udělají i ty cca dvě akční scény, přidané jakoby jen tak, pro radost (když už nám na ně dali prachy…). Vydatně zahláškovat, dobře u toho vypadat, a rychle zmizet z paměti. Splněno. 75% Zajímavé komentáře: Bluntman, FlyBoy, Theatis, ScarPoul, fmash, mcb,Deverant ()

Galerie (155)

Zajímavosti (173)

  • Když během narozeninové párty Tony (Robert Downey Jr.) v původním znění řekne: „Oh, she wants the Gallagher,“ jedná se o odkaz na kousek komika Lea Gallaghera „Sledge-O-Matic“, při němž byly první řady často potřísněny šťavnatými objekty jako byly melouny a rajčata. (Kubaaa97)
  • Hlavní záporák tohoto filmu Whiplash (Mickey Rourke) se poprvé objevil v komiksu „Tales of Suspense číslo 97“ v červnu 1968, ovšem ne jako Ivan Vanko, ale jako Marco Scarlotti. (JG9)
  • Justin Hammer (Sam Rockwell) představuje Rhodeyho (Don Cheadle) oblek jako „bojový oděv pro variabilní použití“ (v originále „Variable Threat Response Battlesuit“). Jedná se o odkaz na původní název tohoto obleku v komiksech. (Kubaaa97)

Související novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (více)

Olivia Munn u X-Menů

Olivia Munn u X-Menů

15.04.2015

V Iron Manovi 2 se mihly hned dvě herečky, které čeká superhrdinská budoucnost u konkurence. Nejdřív se studiu 20th Century Fox zalíbila Kate Mara, která poslala Tonyho Starka na slyšení do… (více)

Reklama

Reklama