Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

choze 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy filmové upoutávky měly voiceovery seznamující s dějem a na plátně se při telefonním hovoru rozděloval obraz, abysme viděli oba telefonující zároveň. Na mě hrozně melodramatický... Koho proboha zajímají všechny ty rozpadající se manželství, milostné trojúhelníky a narcistní piloti zbouchávající naivní letušky? Ale minimálně linie s bombou byla dobrá - dojemná a napínavá. Což mi ale připomíná tu příšernou kakofonickou hudbu, kterou se v některých scénách pokoušeli dodat napětí. Ale s ohledem na mizerné další díly... No, prostě hodně smíšené dojmy. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

V 1970 to musel byť nepochybne skvelý film, ale dnes v konkurencii amerických akčákov a seriálov tipu Letecké katastrofy, je to už len smiešne vyznievajúca konverzačka, ktorá pôsobí nereálne ako po technickej, tak scenáristickej stránke. Rozvod pre workoholizmus, otázka potratu, milenecký pomer pilota a letušky, milá starenka, čo lieta zásadne načierno... klišé. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Výborný film podle neméně dobré knižní předlohy Arthura Haileyho, který odstartoval éru katastrofických spektáklů. Filmové zpracování se hodně věrně drží knižní předlohy v níž se autor zaměřuje na lidi pracující na jednom velikém letišti a kde každý má svoje místo. Autentická atmosféra podtržená účastí velkých hereckých osobností té doby kde nejvíc vyčnívá za vedlejší roli Oscarem odměněná Helen Hayes v roli prohnané černé pasažérky paní Quonsettové. P.S. V dnešní době, kde terorismus hrozí na každém kroku by samozřejmě podezřelý pasažér s kufříkem letištní kontrolou neprošel. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film a kniha sú inšpirované skutočnými udalosťami, keď 22. mája 1962 vybuchol let Continental Airlines č. 11 z O'Hare do Kansas City nad mestami Centerville a Unionville v Iowe a Missouri. Jeho pád je zrekonštruovaný v seriáli Letecké nešťastia a ich tajomstvá (od r. 2011). (Arsenal83)
  • Burt Lancaster, který spolu s Deanem ztvárnil vedoucí úlohu, si díky úspěchu snímku přišel také ke slušné sumě. Navzdory nečekaným příjmům Lancaster údajně film označil za "nejhorší brak, který kdy byl natočen". (džanik)

Reklama

Reklama