Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nezestárlo, i když dneska se pletacím jehlicím a kufříku s tnt na palubě múžete leda smát. Ovšem jediný skřípějící moment ve scénáři rozhodl o tom, že jsem si druhou půlku napínavého filmu moc neužil - a to byl ten pacient, co tak úzkostně ctil soukromý majetek (víc napovídat nesmím). Velmi dobrý film s pestrou paletou solidně rozehraných životních příběhů, nepatřící do kategorie katastrofických. Nejhezčí ženou ve filmu je zapomenutá paní Bakersfeldová, Dana Wynter! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je ťažké pozerať s vážnou tvárou film typu Letisko, ak ste pred ním videli všetky paródie na katastrofický žáner a jeho klišé, ktoré už poznáte naspamať. Takže tu máme letisko, ktoré má vďaka počasiu problémy s prevádzkou, zhodou okolností sa dostane do vzduchu lietadlo so šialencom na palube a my máme akože tŕpnuť, ako to celé skončí. Takže paradoxne sú na filme najzaujímavejšie postavy a ich vzťahy, ktoré sa celkom snažia odzrkadlovať aj niektoré tie úskalia práce na letisku, respektíve vo vzduchu a ich dopad na súkromný život protagonistov. To znamená, že nie sú iba výplňou medzi katastrofickými scénami, ako napríklad v Sklenenom pekle, kde nás ale scény skazy ohurovali omnoho viac. Takže je to skôr na preferenciách diváka. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Letiště je velmi solidní exhibice kvalitního ansámblového obsazení a zřejmě i zdařilá adaptace knihy, již jsem dosud nečetl, ale jako drama je ploché jak přistávací dráha a jako thriller z dnešního pohledu zcela neefektivní. Bez nostalgie k tomuto snímku za to málo, co se v něm stane, nejde přistupovat příliš vstřícně. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Natolik legendární film, že na něj byla natočena dokonce skvělá parodie připoutejte se prosím...Bohužel dnes je ta zápletka už sama o sobě parodií - opatření na letištích se natolik zpřísnila, že jak známo se kontroluje vše a vždy a nesmí se s sebou na palubu brát ani pití, natož pak tajemný kufřík, kouřit během letu, být černým pasažérem a pod. Film má ale i po těch padesáti letech celkem působivou atmosféru a dobré herecké výkony, snad jen, že je příliš dlouhý...70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úvodní hodinka je poněkud pomalejší a nudnější, avšak slouží k nastínění celé situace, jež sehraje klíčovou roli v druhé polovině filmu. Ukazuje situaci na letišti, cestující a vztahy mezi hlavními hrdiny - zaměstnanci letiště, ale také piloty a letuškami. S blížícím se koncem je snímek napínavý a poutavý, byť konec lze předvídat. Potěší herci a celková atmosféra snímku. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Film a kniha sú inšpirované skutočnými udalosťami, keď 22. mája 1962 vybuchol let Continental Airlines č. 11 z O'Hare do Kansas City nad mestami Centerville a Unionville v Iowe a Missouri. Jeho pád je zrekonštruovaný v seriáli Letecké nešťastia a ich tajomstvá (od r. 2011). (Arsenal83)
  • Dean Martin sa vyjadril, že postava Vernona Demeresta bola jedna z jeho najobľúbenejších. (Arsenal83)
  • Počítačový terminál používaný rezervačnými agentmi je IBM 2260 Display Station, jeden z prvých interaktívnych počítačových terminálov, predstavený ešte len v roku 1964. (Arsenal83)

Reklama

Reklama