Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Letiště" mi vždycky imponovalo. Mistrně kombinuje základní dějovou linii s osobními dramaty svých hrdinů ... nadto si dovolí odlehčit vyprávění několika vtipnými scénkami, aniž by sebeméně narušilo velice realisticky vyhlížející atmosféru, výstižně dokreslenou divokým tancem sněhových vloček - těch pravých malých teroristů, kteří marně skrývají své skutečné úmysly za něžnou krásu ledových krystalků. Nicméně pokud máte k dispozici "nejlepší letadlo na světě", na jehož palubě se kromě množiny obvyklých i méně obvyklých cestujících nachází téměř pohádková babička, není na místě ztrácet naději a házet pomyslnou flintu do žita. P.S.: Pouze jeden moment trochu kazí dojem - nějak si nedokážu představit spořádanou, ba přímo předpisově ukázněnou reakci všech zúčastněných v nečekané, fatální, bezprostředně život ohrožující situaci: ----- !!!!! MOŽNÝ SPOILER !!!!! ----- A sice poté, co vyjde najevo, že se v letadle nachází malá, leč plně funkční bomba. Myslím, že v reálu by se leccos odehrálo trochu jinak ... 4,5* ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Natolik legendární film, že na něj byla natočena dokonce skvělá parodie připoutejte se prosím...Bohužel dnes je ta zápletka už sama o sobě parodií - opatření na letištích se natolik zpřísnila, že jak známo se kontroluje vše a vždy a nesmí se s sebou na palubu brát ani pití, natož pak tajemný kufřík, kouřit během letu, být černým pasažérem a pod. Film má ale i po těch padesáti letech celkem působivou atmosféru a dobré herecké výkony, snad jen, že je příliš dlouhý...70% ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Podle příručky je tohle nemožné. To se mi na 707 líbí nejvíc. Umí všechno, jen ne číst. Pustil jsem si to předtím, než jsem zamířil na Václava Havla a křeslo před obrazovkou opouštěl ukonejšen; nic se nemůže stát. Letiště je jedním z filmů, jehož nemnohé kvality zmizíkuje znalost epigonů; to, jak málo se líší od Připoutejte se, prosím!. Dnes působí film podle předlohy Arthura Haileyho jako šablona plná klišé na všech úrovních: K nepřečkání dlouhá, vše-objasňující expozice, nenápadné staré báby = zlo, kněz fackuje hysterického pasažéra, starý prasák (Dean Martin, očividně pod parou) má radost z miminka, dříč si dá na oslavu dobře odvedené práce doutník. Osvěženími filmu jsou paradoxně též klišé - ta, která by dnes (bohužel) neprošla - rozvod jako dobré řešení, kouření v letadle a třeba z hlediska úzkostlivé bezpečnosti skandální názor pracovníků letiště: Neotravuj pasažéra tím, do čeho nám nic není. Trio Zucker / Zucker / Abrahams mělo s parodií strašně málo práce. Ve výsledku se ztotožňuji s výrokem Burta Lancastera: jde o nejhorší brak, který kdy byl natočen. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Letiště je velmi solidní exhibice kvalitního ansámblového obsazení a zřejmě i zdařilá adaptace knihy, již jsem dosud nečetl, ale jako drama je ploché jak přistávací dráha a jako thriller z dnešního pohledu zcela neefektivní. Bez nostalgie k tomuto snímku za to málo, co se v něm stane, nejde přistupovat příliš vstřícně. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Dean Martin získal 10% z hrubých příjmů, což znamenalo dalších sedm miliónů dolarů k jeho platu navíc. (džanik)
  • Název pomyslné letecké společnosti ve filmu zní Trans Global Airlines. Po mnoho let pak nebylo neobvyklé zahlédnout propriety z tohoto filmu (s fiktivním logem TGA) v dalších „leteckých“ filmech společnosti Universal. (džanik)
  • Maureen Stapleton, ktorá hrala postavyu Inez Guerrero, mala strach z lietania a vždy jazdila výlučne vlakmi a loďami. Odmietla chodiť aj výťahmi. Preto bolo zabezpečené, aby jej postava ostala po celý čas nakrúcania pevne na zemi. (Arsenal83)

Reklama

Reklama