Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Arthur Hailey - spisovatel knihy - Letiště musel být s filmovým zpracováním jistě spokojen. Dle mého názoru se povedlo, možná i proto, že se celkem striktně drží románové předlohy. A se sestavou elitních herců té doby, by musel být režisér velký packal, aby se to nějak zvrtlo. Nenechte se odradit dobou vzniku filmu, či dnes úsměvnou módou obleků a účesů herců. Je to doba kdy ještě létaly klasické dopravní tryskáče, PAN AM byla na vrcholu a o Airbusech možná snil coby malý chlapec nějaký z jeho budoucích konstruktérů.... Snímek rozhodně stojí za shlédnutí a to nejen pro fandy do letišť a letadel. Je to skvělé drama. * * * * ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední půlhodina má naprosto neskutečnou, dechberoucí, pětihvězdičkovou gradaci. Nebudu prozrazovat detaily, ale natočené to bylo mistrovsky. Ovšem film má přes dvě hodiny a to celé dění předtím je prostě příšerná nuda. Ano jsou tu slavní herci i herečky včetně zaslouženě oskarové Hayesové, ale film řeší milion nezajímavých věcí. Vedoucí letiště se rozvádí, má milenku, bojuje s inspektory, na dráze má letadlo, pilot podvádí manželku s letuškou, která je těhotná, letiště řeší co s chronickou černou pasažérkou, probíhá odhalování potencionálního psychopata. Vše velice pomalu, popisně, telenovelně a člověk čeká kdy už se něco začne dít. Tady se tvořili klišé všech katastrofáků 70. let včetně 2-3 pokračování a vznikal žánr, který mě narozdíl od bráchy nikdy moc nebavil. Z úcty k originalitě a vzhledem k poslední půlhodině se zavřenýma očima 4*, ale musím přiznat, že béčkovější pokračování mě bavily více. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Klasika žánru v propracované dramatizaci podle předlohy, vizionářsky předjímající budoucnost světa nejen filmového. "Já nejsem baseball, abys počítal skóre ! Já jsem tvá žena !" Pro mě zároveň připomenutí úžasné české rozhlasové adaptace příbuzného Haileyho Letu do nebezpečí, která mě jako dítě fascinovala. Krásné prolínání osobních příběhů v jednolitém dramatu s hvězdným Douglasem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nedejte se mýlit obrázkem, Letiště není nějaký tuctový nablblý katastrofický film (jako byly další díly:)), ale spíš psychologický thriller s živoucími postavami a velmi slušnou atmosférou (prostě jako předloha;)). No a dnes se tomu už říká klasika - hlavně proto, že takovéhle filmy se už nějaký ten pátek netočí. 80%, i když jsem od Jacqueline Bisset čekal něco víc;) ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Natolik legendární film, že na něj byla natočena dokonce skvělá parodie připoutejte se prosím...Bohužel dnes je ta zápletka už sama o sobě parodií - opatření na letištích se natolik zpřísnila, že jak známo se kontroluje vše a vždy a nesmí se s sebou na palubu brát ani pití, natož pak tajemný kufřík, kouřit během letu, být černým pasažérem a pod. Film má ale i po těch padesáti letech celkem působivou atmosféru a dobré herecké výkony, snad jen, že je příliš dlouhý...70% ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • George Kennedy v role Joea Patroniho je jediný herec, ktorý sa objavil v tomto filme aj vo všetkých jeho troch pokračovaniach. (Arsenal83)
  • Patty Poulsenová, která hrála letušku Joan, byla skutečnou letuškou American Airlines. Zvítězila v soutěži krásy letušek, kde jednou z cen byla právě role v tomto filmu. (džanik)
  • Počítačový terminál používaný rezervačnými agentmi je IBM 2260 Display Station, jeden z prvých interaktívnych počítačových terminálov, predstavený ešte len v roku 1964. (Arsenal83)

Reklama

Reklama