Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je mi úplně jedno, že to není původní český seriál, protože to je především skvělý seriál, jehož každý díl mě velice bavil a přímo natěšil na ten další. Svět pod hlavou je výborně napsán, zahrán i natočen, od prvního dílu je to navíc všemi mastmi mazané (což bohužel řadě nepřemýšlejících diváků nedošlo, a tak si prostě zanadávali a dál se nedívali), nikdy nechtěně směšné a častokrát velmi napínavé. Drama se tu přirozeně mísí s humorem, kriminálka s tajemnem... Na rozdíl od jiných seriálů jsem ani jednou neměl pocit, že se právě něco děje jen proto, aby se zkrátka natáhl čas a aby se díky tomu natočila další epizoda. Nic nebylo navíc. A závěr byl tak skvělý, že bych si Svět pod hlavou nejraději hned pustil znovu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vaz tomu láme paradoxně převzatý formát. Protože hlavně ve druhé polovině se tomu daří fungovat jako "dobovka" podvratně se vymezující vůčí normalizačním seriálům – těm se vysmívá, zároveň docela dovedně opakuje jejich familiérní tón. Ani tady by neškodilo víc logiky a míň tlačení na pilu. Třeba hudební polo-citace Pitavalu spíš zbytečně sráží temně sarkastický tón, spojený s postavou Plachého. Čím víc se Svět pod hlavou soustředí na 80. léta a čím méně vpouští dovnitř hodně nezvládnuté delirické světlo, tím přesvědčivější je. Vlastně se mu úspěšně daří něco, čeho si vážím. Vůbec to není seriál o totalitě a totálním podmanění lidského vnímání ideologií, ale o oportunismu a kořenech kapitalismu 90. let, všech těch drobných i větších kompromisech a podrazech, které hlavně na Severu Čech vedly ke vzniku šíleného post-soc skanzenu. Svinské chování se rodí paralelně ke stranickým strukturám. Praví, kovaní soudruzi, jsou spíš užiteční idioti, kteří nechápou, že o komunismus už dávno nejde (Kroupova naivní víra v postavu Zemana). Jenže veliká témata, která se tu otevírají (v první polovině udavačství, ve druhé pak vzestup oligarchie), nakonec visí na dost tenké větvi fantasmagorického motivu kómatu / cestování časem. Katarze je tak hodně mlhavá a jasně ukazuje, kde má tenhle seriál svoje limity. Myslím, že kdyby se býval obešel bez lidských sirén a tajemných světel, mohl to být takový veřejnoprávní gamechanger. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kdybych to srovnával s originálem (Life on Mars), vyšel by z toho Svět pod hlavou... no asi takhle- srovnávat britskou verzi s českou je jako srovnávat Audi Quattro (kterým se vozí Angláni) se Škodou Garde (ve které jezdí naši). Nebo jako srovnávat Bowieho s Uriel. Chápeme se, ne? Ale! Ale když se na srovnávání vykašlu, vyjde mi z toho, že se s tím soudruzi z ČT vypořádali víc než se ctí. Vyloženě kvituju, že se nesnažili kopírovat originál scénu od scény, ale naopak si to, v rámci možností, natočili po svém. Dobová atmosféra v pořádku, Václav Neužil se stává čím dál tím zajímavějším, Trojan klasicky výborný a Budař... jo, Budař si toho svýho dementa, teda Klementa vyloženě užíval. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Originál, podle něhož je upředena tato lokalizace, mi není znám, ale předpokládám, že musí být o mnoho lepší, zejména pokud jde o funkčnost celé hlavní mysteriózní zápletky s přeskokem v čase. Takto je to vlastně jen pouhá parodie doby osmdesátých let ještě k tomu poměrně zvláštně "přikrášlené" v celkem naivní snaze stále ještě propagovat onen poměrně černobílý obraz minulosti. Ta sama o sobě sice místy baví, ale příliš nepasuje ani k občasné přítomnosti napětí při řešení kriminálních případů, ani k rádoby mysteriózní složce a hledání smyslu přítomnosti hlavního hrdiny v minulosti, což je zde paradoxně upozaděno. 45 % ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu jeden z tech lepsich ceskejch krimi serialu a prijemny prekvapeni, ale na druhou stranu drobny zklamani, protoze to mohlo bejt jeste mnohem lepsi. Trosku mi prijde, jak kdyby se tvurci nemohli rozhodnout, jakej ton serialu vlastne daj. Nektery dily jsou tak spis komedialni ala Pupendo, nektery regulerni detektivka s patranim, nektery s resenim rodinny historie lehce o nicem a nektery regulerni thriller. Mix je to sice zajimavej, ale bohuzel je pak desne videt ruzna kvalita jednotlivejch dilu, kdy v nekterejch se prakticky nic nedeje. Coz ale zase zachranujou perfektne obsazeny herci v prakticky vsech rolich od tech nejhlavnejsich az po vedlejsi stek a celkove velice dobre zvladnuta kamera a vizualni stranka. Skoda jen toho konce, predstavoval jsem si ho uplne jinak, tohle bylo trosku o nicem. Ale jako celek za me spokojenost, na cesky pomery super. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Plachý (Ivan Trojan) říká: „Novější noviny nedostaneš, jedině v zemi, kde zítra znamená včera.“ Jedná se o narážku na knihu Julia Fučíka „V zemi, kde zítra již znamená včera“. Jde o cyklus reportáží autora, které vznikly při jeho cestě Ruskem. (sator)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama