Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som o tomto projekte. Úplnou náhodou som na stv2 aj čt2 videl upútavku a zaujalo ma to. Spočiatku len okrajovo, pre nedostatok času som sa nechcel viazať na seriál. Herca V. Brucha som ihneď spoznal, mám ho pevne zafixovaného v mozgovom hardisku ako jedného z bratov v skvelom tv filme Unsere mutter unsere Vather. Až po zistení, že to má na svedomí T. Tykwer som do toho s nadšením išiel a urobil som sakra dobre. Atmosféra medzivojnového Nemecka je úplne dokonalá, príbeh spočiatku dosť zamotaný, ale prehľadne natočený a napínavý. postavy veľmi sympatické, dokonca aj tie negatívne, dosť som si obľúbil Bruna...Vysoký rozpočet je na filme vidieť, nájde sa i zopár návratov do zákopov v 1. svet. vojne ako spomienkové scény, ale najviac som bol zvedavý na celkové vykreslenie situácie vo vtedajšom Nemecku, nachádzame sa presne v období keď sa Hitler začína rozpínať a boje medzi komunistami a fašistami sú na dennom poriadku. Tú celkovú politickú situáciu sledujeme len tak okrajovo, ale skvele dopĺňa celkovú atmosféru. V prvom rade ide o vyšetrovanie a pátranie, ktoré je výborne natočené, dychtivo očakávate kam sa to posunie, ale čo je najhlavnejšie seriál neobsahuje žiadnu zbytočnú výplň, každý diel nás posunie bližšie k záveru. 2 série po 8 dielov je super, z nejakého dôvodu to naši ešte sekli na polovicu, ale možno to tak odvysielali aj Nemci, to neviem. Nemám, čo vytknúť, max. spokojnosť. 100%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je mě jasný, že když Němci do něčeho dávají tolik peněz, tak ne proto, aby kamarád kamaráda měl tučný kšeft, ale proto, aby to stálo a během filmu jsem si živě představoval tvůrčí tým, jak piluje každý detail, aby výsledek byl klenotem nejen německé seriálové tvorby. Fascinuje mě kolik dějových zápletek, relativně velmi lehce zakomponovaných do celku dokázali tvůrci v seriálu rozehrát a aby to nebylo málo, tak každá postava má svůj příběh a vztahy což je opravdu mistrovská scénaristická práce to vše slepit aby to nepůsobilo trapně, zmatečně nebo nepřehledně. Herecky jsou v Německy talenti o tom asi nemá cenu pochybovat. Krásně ukočená druhá serie mě přesvědčila, že tvůrci opravdu vědí co dělají, umí vyprávět příběh se zvraty, umí vytvořit dobovou atmosféru a rozumí si s hudbou. Jediný, že občas honily jinej dějový míček, než bych já očekával a než bylo třeba. ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Unikatny serialovy zazitok prezentujuci lesk a biedu Weimerskej republiky v tom najlepsom svetle, ktory ponuka pohlad do mimoriadne zaujimaveho obdobia, ktore je vsak podla mojho nazoru uplne nezmyselne opominane vo svete tak knih, ako aj filmu (cest vynimkam). Serial funguje od zaciatku do konca ako spravny nemecky stroj, bez zbytocnych zakopnuti, dialogy su napisane prirodzene, herci su uveritelni, rezija precizna, hudba genialna a pribeh? Chandlerovska noir-detektivka a politicky thriller v jednom, proste parada. A ceresnicka? Tanecna scena k titulnej skladbe Zu Asche Zu Staub, ktoru uz teraz radim k tym najsilnejsim serialovym scenam ever, hudobne, rezijne, kamerovo, celkovo!!! Po dvoch seriach 4,5/5*, kedze druha seria konci pomerne "zvlastne"... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na jaře 1929 prožívá Výmarská republika období rozkvětu a stability - poslední ve své krátké existenci. Pravda, ne pro každého a nikoliv stále. První máj se v Berlíně stává šokujícím krvavým divadlem a hýřivou bezstarostnost návštěvníků dekadentních kabaretních představení určitě nesdílí obyvatelé rozsáhlých chudinských čtvrtí. Každopádně je ale Berlín oné éry vzrušujícím místem k životu, kde se odehrává spousta napínavých lidských dramat a pozoruhodných příběhů. Babylon Berlin v sobě spojuje množství prvků, které zvyšují jeho atraktivitu a které divák tradičně oceňuje: nejednoznačné, neustále překvapující postavy, rafinovaný scénář, který umně proplétá několik linií vyprávění a chytře pracuje s několikanásobným tajemstvím. Jen pomalu, postupně odhalujete motivy a záměry aktérů téhle komplikované hry. Najdete tu vášeň, lásku, zradu, zločin i nenávist, intriky a spiknutí, vysoké politické hry i malicherné pletichy. Na evropskou produkci má Babylon Berlin i velmi slušný rozpočet. Jako podívaná sice nedosahuje a ani nemůže dosahovat působivosti toho nejvýpravnějšího, co jsou schopna vyrobit zámořská studia, ale i tak je obrázek Berlína 20. let minulého století přesvědčivý a přitažlivý. Hledali jsme seriál, který bychom mohli sledovat jako rodina a v souboji s oceňovanými Sedmilhářkami vyšel u všech zúčastněných jako vítěz Babylon Berlin. Takže zkuste dát šanci hubenému policejnímu vyšetřovateli s neklidným spánkem a nepříjemnou válečnou minulostí a vydejte se po stopách vlaku směřujícího z Ruska do Berlína, který za sebou nechává mrtvoly a zmařené naděje. Celkový dojem: 90 %. Sním o tom, že takový typ seriálu bude jednou produkovat i Česká televize. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Začalo to kostrbato, teda aspoň v mojich očiach, ale nakoniec som ostal skoro závislý. Liv Lisa Fries je úplne skvelá. Zlatá. Milujem ju. Seriál pôsobí Bčkovo, ale herecké výkony neznámych hercov ťahajú celý seriál vpred. Rovnako tak dusná atmosféra 20.rokov minulého storočia. Špičkové kostýmy, skvelý vozový park starých veteránov, dobové účesy, saxová hudba. Proste všetko presne pre mňa. A ani ten dej nie je úplne na zahodenie. Sú hluché miesta, niektoré časti sú nudnejšie, niektoré zas úplne skvelé. Často ma prekvapila smrť postáv u ktorých by som to nečakal. Raz ma dokonca dostali falošným úmrtím, jednej z hlavých postáv. Naozaj, nezabudnuteľné chvíle pri tomto seriáli. ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • Sídlo rodiny Nyssen je ve skutečnosti zámek Drachenburg na skále Drachenfels v Königstwinter, v blízkosti města Bonn. (tom969)
  • Železniční nákladní vůz nese poznávací značky AB2305 a TY1113. Achim von Borries se narodil 13. listopadu, zatímco narozeniny Toma Tykwera jsou 23. května. (aporve)
  • Max Raabe coby zpěvák Emil Engels zde vystupuje se svým reálným hudebním souborem „Palast Orchester“. (pavelvojta)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama