Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (22)

Série 1 (2019) (S01) 

Škoda, že tvůrci se nedokázali rozhodnout, jestli víc jet podle skutečných a zaznamenaných případů, nebo podle fantazie, protože tyhle dvě linie se v seriálu nešťastně bijí mezi sebou. Ta linka s ruskými špiony a pitomou Hynekovou manželkou mi taky spíš lezla krkem. Ale natočené je to často podmanivě, herci hrají skvěle, některé myšlenky jsou hodně zajímavé. Podrobněji viz u jednotlivých dílů. ()

Fullerův letecký souboj (2019) (S01E01) 

Slušný začátek a jsem zvědav, kam se to až posune, celá ta hranice vědecké vysvětlení vs. fakt něco neznámého plus možná konspirace. Hlavní postava je sympaťák a samozřejmě mě zajímá, kdo je chlap v klobouku a kdo ta blondýna. A je fajn opět vidět Neala McDonougha, i když tady má nejspíše zápornou roli. ()

Příšera z Flatwoods (2019) (S01E02) 

Pořád mi tam něco chybí, nějaké větší tajemno možná. Záhady jsou super, vysvětlení logická taky, náznaky s blondýnkou jako špionkou a s mužem v klobouku zajímavé, ale chybí mi nějaký větší drajv. A ty lesbicko-homosexuální přesahy mi sem taky nepasují. Souhlasím i s tím, že to připomíná Akta X - Hynek tady je za Muldera, Quinn za Scyullovou (jen tím, jak chce vše řešit logicky, jinak na Scullyovou se o hodně líp koukalo), objeví se záhada, řeší se logicky, ale sem tam se objeví nějaká skutečná záhada, místo kouřícího muže s cigaretou tu je asi ten chlap s kloboukem, nevím. Prostě mi to zatím nepřináší nic nového a objevného, i když případy jsou natočené dobře . Škoda, že půlku stopáže tvoří oplétačky manželky špionkou, které samy o sobě nikam děj neposunují. ()

Světla nad Lubbockem (2019) (S01E03) 

Quinn konečně zažil něco, čemu sám nevěří. Líbilo se mi pozadí příběhu - jak lidi byli vyděšeni Sověty a atomovou bombou, a nutno říct, že my to samé prožívali v ČSSR a báli se Američanů s atomovou bombou, jen se u nás neprodávaly kryty proti bombám, ale cvičilo se v plynových maskách. Případ nebyl tentokrát nijak uzavřen (i když pobavil ten profesor, jak to vysvětlil ptáky a sebral tak Hynkovi jeho vědecké vysvětlení) a náznaky na čepičkáře a klouboučáře a blond špionku by se měly víc rozjet. Také bych rád věděl víc o tom autorovi knih o UFO, zde se jen mihl. ()

Operace Paperclip (2019) (S01E04) 

Tenhle díl mi zatím přišel nejzajímavěji a nejkompaktněji natočený, včetně toho prolínání rovin u Hyneka doma a na americké základně s německými vědci - což na jednu stranu působilo vtipně, na druhou děsivě, když si uvědomíme, že Američané skutečně nacistické vědce, zodpovědné za smrt minimálně tisíců lidí, nepohnali před soud, ale nechali je dál žít a pracovat v bohatých USA. Jsem zvědavý, co se stalo s tím talířem. ()

Foo Fighters (2019) (S01E05) 

Zas takový slabší a utahanější díl a docela se divím, že poručík nalítne ruské špionce a snad ani nemá podezření. Pobavil mě hláška, že zkratka UFO ještě není tak známá a je fajn, že se v ději mihnou odkazy na právě tehdy vysílané pořady v televizi. Ale třeba setkání s piloty nebo nemocnice, to mne tady zklamalo. ()

Zelené ohnivé koule (2019) (S01E06) 

Zatím nejslabší díl. I když od dob čtvrtého Indiana Jonese tuhle střelnici atomových bomb mám za hodně podivné místo, tady ten pocit až tak moc nefungoval, co jsou zelená světla, jsme se nedozvěděli, kostel fajn, ale zase žádný posun, ta sousedka mi přišla chudák že to bylo zbytečné, a vlastně se v tomto dílu nic nedozvíme a nic se neodehraje. ()

Skautský vedoucí (2019) (S01E07) 

Slušný díl, kde se tentokrát neobjeví Hynekova manželka. Skauti vidí divné světlo a jejich vedoucí zmizí, Quinn projde docela tvrdým testem a na závěr se vysvětlí i nalezená lebka mimozemšťana, ale kresby v jeskyni, ani záhadný objekt ještě ne, takže jsem zvědavý, jestli tento prozatím pořád podpříběh bude mít nějaké slušné vyústění. ... Málem bych zapomněl - moc se mi libí scéna s tím indiánem. „Věda ví míň než já. A nebere v potaz víru jako vysvětlení.“ ()

Válečné hry (2019) (S01E08) 

Tak tenhle díl mě bavil od začátku do konce. A potěšilo mě, že ani konspirující generálové najednou nevědí všechno a jsou sami za blbce. Manželka se začíná chovat jako pěkná kráva, která místo, aby manžela podpořila a chápala, tak by ho snad nejraději zastřelila. A jsem zvědavý, kam - pokud tedy vůbec - se vyvine linie s tajemnými lidmi a tajemným artefaktem. ()

Únos (2019) (S01E09) 

Když mě ta linka s ruskou agentkou a pitomou americkou manželkou nebaví. Ani s tím náznakem lesbického sexu. Příběh černocha, kterého uneslo UFO, ale taky možná má jen PTS, není nijak uzavřen, kov neprozkoumán, takže mě to docela zklamalo. Na konci navnadění na další díl, prý bude důkaz. ()

Washingtonský kolotoč (2019) (S01E10) 

V posledním dílu 1. série se tvůrci konečně odhodlali přestat šlapat na brzdu a hrát si na to "podle skutečných případů" (i když bylo zajímavé se seznámit takto zprostředkovaně, že podobný výzkum a reálný Hynek fakt existovali), a konečně prostě se odvázali a dali nám důkaz. A je fakt, že posedlost Sověty v té době byla docela vysoká, takže chápu i to, že generálové jiného nepřítele neznají. Jen mi trochu nesedí plán těch neznámých, kteří evidentně chtějí odzbrojení, ale pak "přepadnou" kdoví proč Washington. Cliffhanger na konci vypadá zajímavě, takže se dá čekat, že druhá série už nebude "podle skutečných případů", ale konečně si někdo pustí fantazii na špacír. ... Jo, a potěšilo mě, že se v tomto dílu Hynek setká se samotným americkým prezidentem! ()

Série 2 (2020) (S02) 

Dám opět 4*, protože to, co jsem vyčítal první sérii, tu nerozhodnost tvůrců, nacházíme i tady (ačkoliv nakonec přece jen to není až takové ani ryba ani rak). Navíc některé díly nejsou nic moc. Ale je fakt, že seriál je dobře zahraný, dostatečně napínavý, jen to chtělo víc promyslet celý ten svět a co je za tím a v pozadí, aby se nehrála jen linie „vojáci něco tají - Rusové chtějí informace - možná tam venku něco je, ale fakt jen možná“. Náznaky zde byly, různé zvláštní postavy, drogy, předměty, ale nikdy to nikam dál pořádně nevedlo, což mi přijde škoda. ()

Roswellský incident ‒ 1. část (2020) (S02E01) 

Konečně se to začalo soustředit na to podstatné, i když... Ale postupně - samotný díl je perfektně rozehraný, co je, a co není pravda, člověk čeká, co najdou pod tím osamělým stromem, ale - ačkoliv mi to v 1. sérii dost lezlo na nervy - nějak jsem nezkousl, že těch pár scén s Hynekovou manželkou představují zcela jinou, sebevědomou, a ne furt oplakanou ženskou. Ta změna charakteru je hodně divná. A ruská špionka se jen mihne. Tak uvidíme, co druhý díl tohoto dvojdílu. ()

Roswellský incident ‒ 2. část (2020) (S02E02) 

Kdybych neviděl první sérii, ocenil bych tah na branku, napětí i závěrečný zvrat. Jenže - opět se opakuji jako u minulého dílu - mi vadí náhlá akčnost Hynekovy manželky, ptám se, kam zmizel jejich syn, a proč ruská agentka pořádně neagentuje? Ale jinak jo, scéna v televizi je skvěle natočená i zahraná, jsem zvědav, co bude s kostrou, a líbí se mi, že to nabízí různá pro a proti, a ne zjednodušené a jasné odpovědi. ()

Oblast 51 (2020) (S02E03) 

Hodně slušný díl, který vlastně otevřeně naznačuje, že nějaké UFO možná v základu toho všeho bylo, ale teď jde jen o to, kdo a jak využije vojenské technologie a že se mezi sebou nemydlí jen Amíci a Rusové, ale i tajné služby Amíků mezi sebou. Které jsou schopny obětovat kohokoliv. Vždycky mi chvíli trvá si uvědomit, ve kterých letech se seriál odehrává, že to, co je nám dnes poněkud zřejmější, tehdy byly novinky, včetně CIA. Scény s černošským agentem CIA jsou vtipné, podobně i únos Hyneka a Quinna, slušné triky a naprosto nečekaná a skvělá základna v hoře. A na závěr překvapení v podobě nové šéfové ruské agentky. ()

Hopkinsville (2020) (S02E04) 

Škoda, že se tu toho zas tak moc nedělo a nakonec jsme vlastně viděli jen zelený otisk ruky. Víc se teď rozehrává příběh ruské agentky, Mimi je definitivně jiná žena než v první sérii, Hynekových děcko taky nějak zmizelo, a nakonec se zdá, že půjde "jenom" o šarvátky mezi CIA a letectvem. Fakt doufám, že černoch ze CIA tu má větší roli. Jinak je tento díl zajímavý připomenutím skutečnosti o zapojení věštců a telepatů do procesů nejen armády, ale i policie, ostatně na to téma v 80. letech (a něco málo v 90.) vzniklo pár filmů, ale očividně se to nějak moc neosvědčilo, protože dnes se moc nevyužívají. Nebo ano, ale tají se to. :) Ať jsem taky konspirátor. ()

Muži v černém (2020) (S02E05) 

Tenhle díl se mi hodně líbil, protože vybočuje z tradičního schématu letectvo chce vědecké vysvětlení neobvyklého úkazu, tož tam pošle Hyneka, a dokonce mne potěšilo, že tu dnes nejsou ruští agenti. On se seriál snaží postihnout tu tehdejší paranoidní dobu hodně věrně, ale přece jen si nemyslím, že by Rusové na území USA operovali takhle ve velkém. Ale to jen tak bokem. Konečně víme, kdo jsou muži v černém, ale zamrzelo mne, že z nich vlastně udělali zblblé až fanatické pitomce, a taky to, že Hynek měl sice černé hadry, ale ne klobouk. Docela by mě zajímalo, když se případy inspirují reálnými věcmi, jestli fakt existuje kus kovu neznámého složení, nebo je zrovna tohle jen fikce? ()

Blízká setkání (2020) (S02E06) 

V úvodu mě hodně pobavilo a potěšilo, že jsme se ocitli na natáčení Blízkých setkání třetího druhu, ale nakonec z toho zůstalo jen pozadí pro vyprávění o tom, jak šli Quinn s Hynekem před komisi a využili nakonec jednoho podivína. Čekal jsem třeba aspoň nějaké herce podobné Spielbergovi nebo Dreyffusovi, což by dodalo šmrnce, ale nestalo se. Nu a ten sovětský podpříběh o zachraňování dcery mi tu přijde tak nějak mimo, jen aby se vyplnil čas. ()

Kletba zvířecího šamana (2020) (S02E07) 

Skvělý hororový díl, trochu kopírující Blair Witch a trochu strašidelné domy, venku bouřka, tajemné tektonické projevy a do toho legenda o Kožoměnci, tohle mi sedlo hodně. Navíc vše do sebe logicky zapadá, armáda očividně vede víc tajných výzkumných programů než kdysi nacisti, a je to navíc zase to staré, dobré vyšetřování. A naštěstí scén s ruskou agentkou je minimum. ()

Co se skrývá pod povrchem (2020) (S02E08) 

Slušná gradace děje. Už se jde rovnou na věc, Susan nemá co ztratit a navíc se zde objeví senátor J. F. K. (takže by ten atentát byl spojen právě s UFO?). Navíc v jednu chvíli to drží docela dlouho - a pořád napínavě - jednotu místa, času a děje. Hodně napínavý díl. ()

Reklama

Reklama