Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Doktor J. Allen Hynek (Aidan Gillen) pro americké letectvo pracoval na třech různých projektech souvisejících s UFO: Project Sign, Project Grudge a Project Blue Book. (PATRICK96)
  • Profesor Hynek (Aidan Gillen) má český původ. Narodil se sice v Chicagu, ale oba jeho rodiče byli Češi. (Martrix)
  • Profesor Hynek byl spolupracující člen Robertsonovy poroty, která doporučila nadlehčování fenoménu UFO. O několik let později se ale jeho názor na UFO změnil a považoval jej za nevyřešenou záhadu, která zasluhuje vědeckou pozornost. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Prvním vedoucím projektu byl kapitán Edward J. Ruppelt. Byl to zkušený letec, vyznamenaný během 2. světové války a po válce promoval z aviatiky. Zavedl pojem „neidentifikovaný létající objekt“ aby jím nahradil termíny jako „létající talíř“, „létající disk“ apod., které předtím armáda používala. O několik let později Ruppelt rezignoval a napsal knihu „Zpráva o neidentifikovaných létajících objektech“, která popisovala výzkum UFO americkou armádou v letech 1947 až 1955. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Projekt Blue Book byla série systematických studií o UFO prováděná Letectvem spojených států. Projekt začal v roce 1952, jednalo se o druhé obnovení takovéto studie. V prosinci 1969 bylo nařízeno její ukončení, ale projekt fungoval až do ledna 1970. Cílem projektu Blue Book bylo rozhodnout, jestli UFO představuje hrozbu pro národní bezpečnost. Bylo sebráno a prověřeno tisíce hlášení o UFO. Výsledkem byla Condonská zpráva, na jejímž základě byl projekt v roce 1969 ukončen. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Projekt Modrá kniha - Série 1 (2019) (série) (S01)

  • Natáčelo se v kanadské provincii Britská Kolumbie, konkrétně ve městech Vancouver, Coquitlam, Steveston v Richmondu. (BMW12)
  • Medzi vojenské vyznamenania kapitána Michaela Quinna (Michael Malarkey) patrí Záslužný letecký kříž (Distinguished Flying Cross) udelený dvakrát, Letecká medaila (Air Medal) udelená trikrát, Medaila za nasadenie v Amerike (American Campaign Medal) s bronzovou hviezdou, Medaila za nasadenie v Ázii a Pacifiku (Asiatic–Pacific Campaign Medal) s tromi bronzovými hviezdami a Víťazná medaila z Druhej svetovej vojny (World War II Victory Medal). (koba)

Projekt Modrá kniha - Roswellský incident ‒ 2. část (2020) (epizoda) (S02E02)

  • Michael Quinn (Michael Malarkey) o krádeži tajného materiálu povie, že to je horšie ako Rosenbergovci. Julius a Ethel Rosenbergovci boli manželia odsúdení a popravení v roku 1953 za špionáž pre Sovietsky zväz. Julius Rosenberg vynášal do Sovietzskeho zväzu infomácie o výrobe atómovej bomby. (koba)

Reklama

Reklama