Reklama

Reklama

Lara Croft - Tomb Raider

  • Velká Británie Lara Croft: Tomb Raider (více)

Obsahy(1)

Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak... Mladá Angličanka Lara žije v rozlehlém zámku, který zdědila po svém otci, lordu Croftovi, jenž zahynul před patnácti lety za nevyjasněných okolností. Kromě ní v sídle žije jen její tajemník Hillary a počítačový expert Bryce, který ovšem bydlí v karavanu před domem. Jedno noci najde Lara v domě staré hodiny, které se samy uvedly do chodu. Začaly odpočítávat dobu zbývající do konjunkce všech planet sluneční soustavy, k níž dochází poprvé po pěti tisících letech. Je to jediná chvíle, kdy lze s pomocí dvou magických předmětů ovládnout čas a tím i chod světa. Najít se je pokouší nejen Lara, ale také tajný spolek Osvícených. Její člen Monafred Powell má už jen týden na to, aby našel klíč, s jehož pomocí by získal poloviny magického trojúhelníku, potřebného k ovládnutí času.
Lara najde starého otcova přítele, sběratele hodin Wilsona, který ji odkáže na Manfreda Powella. Ten jí sice tvrdí, že drahokam z hodin nezná, Lara však pozná, že lže. Téže noci je zámek Croftových přepaden komandem, které vede Powell. Žena s nimi svede tvrdý boj, ale nepodaří se jí zabránit krádeži drahokamu. Podle otcových pokynů pochopí o co jde a také, co je třeba udělat, aby se magické předměty nedostaly do rukou Osvícených, kteří chtějí ovládnout svět. Vydá se do Kambodže, kde je ve starobylém chrámu Angkor Vat ukryta první polovina trojúhelníku. Dovnitř se jí podaří dostat dřív než tam pronikne Powell se svými muži a ziskuchtivým archeologem Alexem Westem, Lařiným dávným konkurentem. Podaří se jí dostat k uložené polovině trojúhelníku, musí však společně s ostatními svést boj s oživlými kamennými sochami. Potom se v Benátkách setká s Powellem. On má drahokam, ona část trojúhelníku, a proto potřebují jeden druhého, aby dosáhli cíle. Lara pochopí, že Powell je druhým nejvyšším mužem Osvícených, ke kterým patřil i její otec. Ten se však postavil proti jejich plánům na ovládnutí světa, a proto ho Powell zavraždil. Společně se dostanou do chrámu na zamrzlém sibiřském jezeře, kde objeví sál s modelem sluneční soustavy. Začíná konjunkce planet doprovázená zatměním Slunce. Začíná boj o nadvládu nad světem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (555)

honajz 

všechny recenze uživatele

Těžkotonážní nuda. Lara Croft byla herní ženská kopie Indiana Jonese, sexy ve svých kraťasech. Neříkám, že Angelina, ještě když měla kozy, než si je nechala ze strachu před rakovinou uříznout, nebyla sexy, ale tady prostě když se snaží být akční, je to podobné, jako když jsem se snažil hrát kompars ve filmu z 1. sv. války se svými 1+ dioptriemi. Ne že by mě nenechali kompars hrát, ale motal jsem se tam bez brýlí jak slepý. Navíc šlo o nejen o akci, ale i archeologické záhady, a tady je cosi, co není ani pořádně vysvětlené, jak a proč funguje, chybí mytologie za tím, a tak je mi ukradené, jestli kradou hodinky, půlpyramidu nebo vakcínu na covid. A ještě ke všemu trvá půl hodiny než dojde k nějaké akci - nejdřív rozvička s robotem (nuda), pak zasedání bratrstva (nejen nuda, ale už se s tím dál pořádně nepracuje), a pak konečně Kambodža, Benátky a Sibiř - jenže vše vypadá jako jeden studiový interiér, stejný jako má Lara doma na cvičení, prostě nějaký podzemní chrám. Bez nápadu, bez vtipu (ten jeden je vykraden z Indiana Jonese), a možná pro fanoušky moderního, ponurého Bonda tu hraje Craig. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

To ještě byla Angelina sympatická. Dnes se mi ani nechce věřit, že jsem na to šel do kina. Ale na film, kde na hlavní postavu je třeba vzhled a ne herectví jako jo... Ujde to. Aspoň ten Chris Barrie tam něco předvádí. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

lara croft, drzitelka titulu o nejnesympatictejsi filmovou postavu (nominovan byl i jar jar binks) bohuzel devalvuje jakekoliv snahy filmu o zaujeti divaka, ktery sice lehce povytahne oboci pri vystupu chrise "rimmera" barrieho, ale to je asi tak vse. pokud vas extreme nepritahuje angelina jolie (nestydte se), nema cenu s timhle "dilkem" ztracet cas. a to jsem jeste decentne pomlcel o demenci pribehu a 1000 dalsich veci. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tomb Raider stará hra je nepřekonatelná tak jako tenhle snímek je super, Angelina jenom záři najdeme tady slušnou dávku akce vtipu a krásného prostředí ale to je asi tak vše. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si hraje na Indiana Jonese.Docela jsem se hodně nudil.Angelina Jolie se ale hodí na představitelku Tomb Ridera.Podruhý už to nemusím vidět. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Převedení slavné herní série na stříbrné plátno nedopadlo dobře, ale ještě to není takový trapas jako dvojka. Materiál by byl, slušný režisér taky, ale všechno zase ztroskotává na slaboučkém a tupém scénaři. Kvalitních adaptací počítačových her je po hříchu málo a to je nesmírná škoda, neboť v herním průmyslu je zajímavých her a nápadů na zfilmování poměrně dost. Věřím, že se dočkám nějakého filmového restartu Tomb Raidera dřív, než si ho natočí "po svém" třeba Uwe Boll. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

PC hry nesmažím, vystačím si s Naštvanými Ptáky na Androidu, takže hodnotím film, ne filmové zpracování PC hry, to jen pro pořádek. Film je to extrémně pohledný (nejen kvůli Angelině, ale i kvůli exteriérům, interiérům, výpravě všeobecně) a mimořádně zábavný (vidět ho někdy v deseti ve dvanácti letech, Dobyvatelé ztracené archy by byli rázem na vedlejší koleji). Vlastně proto mě tenhle film asi vždycky tak potěší - dokážu se na něj dívat klukovskýma očima a proto se mi tak nekriticky líbí - je to přímočará, nekomplikovaná, zábavná a vizuálně naprosto strhující jízda. A vůbec neřeším iluminátské chrámy v Kambodži nebo na Sibiři a ostatní nesmyslnosti, vždyť je to přece pro děti... Stejně jako žeru většinu zfilmovaných comicsů, ač comicsy nečtu, žeru i tuhle zfilmovanou PC hru, ač jsem ji nikdy nehrál. A jako fanouška Red Dwarfa mě samozřejmě potěšil i komorník "Rimmer". Jo a ono sibiřské "ledové jezero" je "Ledová zátoka" Jökulsárlón na Islandu a ony obojživelníky (ovšem ne šedé) tam mezi těmi krami vozí (vlastně spíš plaví) turisty... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Podle slavné videohry vznikl film,který se snaží vypadat jako konkurence k Indymu,ale ve skutečnosti mu nesahá ani po kotníky.Zatímco Indy je zkrátka sympaťák,kterému musíte držet palce i kdyby jste nechtěli,rádobydrsná Lara Croft je spíš trapná.Ani se mi nechce věřit,že Simon West kdysi natočil výborný akčňák Con Air.Jakoby od té doby zapomněl,jak se natáčejí akční scény.Angelina se na Laru hodí dobře,ale stejně podává jeden z nejhorších výkonů své kariéry.Alespoň že je sexy.Druhou hvězdičku přidávám za slušného Daniela Craiga.35 % ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si pustil zas jeden film z mých raných let. Tomb Raider byla moje oblíbená herní série. Když tehdy přišla Lara Croft v podání Angeliny Jolie na VHS, tak jsem neváhal a hned jsem si to šel půjčit! Ženský Indiana Jones, asi není to přesný. Akčnější a zběsilejší Mumie asi taky ne. Filmové zpracování TR je něco mezi tím. Srovnávat herní Laru a Jolieninu Laru je těžký. Každopádně film se mi jako takový líbil. Rychle a příjemně to odsýpá a stále je na co koukat. Navíc kromě Lary je tohle můj debutující film Daniela Craiga. A taky nesmím zapomenout, že to je snad jediný film kde vidím Arno... Chrise Barrieho mimo RD. Já tedy Tomb Raidera hodnotím nahoru. Drobné odkazy na hru jsou fajn a myslím, že i mezi herními adaptacemi to není zlé. Velmi příjemný akční dobrodružák. (80 %) ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávané zpracování na motiv počítačové hry se nějak zvrtlo. Film snažící být akčnější než film podobného ražení (Indiana Jones) se však zvrtlo ve slátaninu. Film je spíše průměr - nedá se tolik vytknout ani tolik vynachválit. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Lara je kus ženský. To je možná tak jediný, co bych kladně ohodnotil. Akce tam sice je, ale jde mimo mě. Škoda. Hodnocení: 45% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je to nakonec dějově tak strašně béčkové, protože je to docela zábavné, výprava tou obstojnou a tak celkově to mohl být takový chudší Indiana Jones v sukni (haha!). No Angelina se na Laru moc nehodí a to její xichtění a rádoby sexy pózy tomu moc nepřidávají. Akce je ale obstojná a rychle to odsýpá. Hudba hrozná. Takové slabší 3*. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Na film podle Tomb raidera se čekalo celá století - žhavé polemiky ve všech časopisech o počítačových hrách pokládaly jednu a tutéž otázku... KDO BUDE LARA CROFT? A hle Angelina - a že ji to docela sekne. Na film podle hry překvapivě pěkné exteriéry i interiéry - sídlo Croftů je naprosto dokonalé, pár pěkných soubojů - zejména na bungie laně a šestirukou a šsetihlavou sviní. Ale nejlepší na celém Tomb raideru je postava svérázného sluhy Chrise Berrieho, který celému "anglickému" způsobu filmu dává korunu... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Očakávania boli ( nielen u mňa ) obrovské. Svoje spravili aj nabúchané trailery. Jediné čo filmu sedí je Angelina Jolie. Zvyšok je tak trochu vyprahnutý dobrodružný hi-tech spektákel, ktorý sa silou mocou snaží byť cool. Veľkého uznania sa odo mňa nedočkal. ()

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Filmové kočky: Nová generace

Filmové kočky: Nová generace

27.01.2009

Jen předevčírem jsme psali o možné trojce Charlieho andílků, ve které by Drew, Cameron a Lucy dostaly mladší posilu. Už se i ví, kdo by to měl být – o filmovou kariéru se pokoušející Rihanna. A to… (více)

Angelina špiónkou a Bondův protivník

Angelina špiónkou a Bondův protivník

08.12.2007

Zní to jak z dob otrokářské společnosti, když si přečtete, že nějaké filmové studio zakoupilo life rights, tedy práva na život nějaké skutečně žijící osoby. Samozřejmě to není důkaz o všemocnosti… (více)

Reklama

Reklama