Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Skuby47 k tomuto seriálu (5)

Slabý kus (2021) (E01) 

Konečně! Říká se, že jedna vlaštovička jaro nedělá, ale v tomto případě přináší naději, že svítá na lepší filmové časy. Tak jsme se přece jen v televizi něčeho nového smysluplného dočkali. Ze všech letošních novinek jediná, která stojí za shlédnutí. Originální námět, aktuální téma, kvalitní scénář a slušné výkony, které podali známí i noví, méně profláknutí mladí herci. Všem novinkám jsem dala šanci, ale tento seriál je jediný, který stojí za pozornost, hlavně pro jeho výchovné poselství,  které v současné tvorbě chybí. Pracovala jsem 25 let ve školství, tak je mi tato problematika blízká. ()

Vrabčák (2021) (E07) 

Tento díl ťal do systému výuky na ZŠ, který se za posledních 100 let příliš nezměnil i když pokusy tu byly a jsou,  a to ne vždy k lepšímu. Vymýšlíme vymyšlené, zavrhujeme, co se osvědčilo. Zatím co já jsem jako prvňáček sedávala s rukama za zády, moje děti prošly množinovou matematikou a vnuci výukou počítačovou. Vnuci ve čtvrté třídě  z neznámých důvodů probírali maďarské Arpádovce, zatím co já si v tom věku vystačila s lovci mamutů. Upravit a přizpůsobit osnovy rozvoji techniky ve třetím tisíciletí není asi jednoduché, obzvláště po zásahu inkluze. Současné děti se nerodí o nic chytřejší, než ty v minulosti. To jen jejich ctižádostiví rodiče by chtěli, aby se jejich potomci měli díky vzdělání v životě líp. Pokud bychom akceptovali princip dobrovolnosti výuky, asi by tyto děti v budoucnosti nestačily rozvoji nových technologií, ale bylo by dostatek dělníků, pracovníků v zemědělství, stavebnictví, řemeslných profesích. Taky není jasné, zda by byly schopny tyto děti posunout vědecký pokrok někam dopředu. Rovněž bychom narazili na zákon zakazující využití práce dětí a nezletilých. Výborný scénář nutící k zamyšlení. ()

Ahoj tati (2021) (E08) 

Velmi dojemný příběh dětské sebevraždy, ale v životě spíše vyjímečný svou příčinou. Běžnější jsou případy dětských sebevražd pod tlakem školní šikany nebo špatného prospěchu a tím pádem nesplnění rodičovských očekávání. Motivací jsou i hádky a alkoholismus či agresivní jednání s dětmi v rodině. To nic nemění na potřebě ukázat i takové případy jakési individuality a osamělosti v dětské povaze a hledat recept, jak podobným tragédiím předejít. Vysoce hodnotím originalitu scénáře a skvělé herecké výkony. ()

Hidžáb (2021) (E09) 

Už si moc na tento případ nevzpomínám, ale je dobře, že byl v problematice školství zmíněn. Jedna věc je jasná. Existuje školní řád a ten je závazný pro všechny, alespoň zatím. Děti by měly chodit do školy čisté a upravené. Musejí se v šatnách přezouvat. To by mohl někdo označit za omezování svobody a chodit do třídy v zablácených gumákách a do tělocviku v bundě. Zažila jsem podobnou situaci v hotelové škole, kam chodil můj synovec. Byl to obdivovatel Schwarzeneggera, chodil denně do posilovny a byl korba. Mistrová mě oslovila u oběda, že si s ním neví rady, že v hotelu na praxi jako číšník s vyholenou hlavou děsí hosty. Nevíte co s ním? To na praxi nemáte jiné povinnosti?  Poslala bych ho škrábat brambory, umývat sklenice nebo drhnout podlahu na WC a uvidíte, že do měsíce mu vlasy narostou. A taky že jo! K čemu jsou pravidla, když se nedodržují? V hotelové škole mají studenti uniformy, vestičky a dívky zástěrky, ve zdravotní škole bílé pláště. Kdo se nechce podřídit, musí si vybrat jinou školu, která uniformitu nevyžaduje. V tom je ta demokracie. I když je pravda, že řádové sestry se po nemocnicích taky pohybují v hábitech. ()

Tichá dohoda (2021) (E10) 

Velmi dobře prezentovaná epizoda, jak myšlenkou, tak i herecky. V roce 1965 nastoupil do naší školy mladý profesor jako na svoje první místo. Byl svobodný, dosti komisní a žádný krasavec, ale holky si občas řekly, že ho vytočí a tak si při vyučování opřely lokty o lavici a vzaly hlavu do dlaní. Koukajíc na něho, oslovovaly ho důvěrně jeho křesním jménem. Myslím, že se jim povedlo ho přivádět do rozpaků, ale nic víc. Měli jsme ho všichni rádi. Byl to fyzikář a jeho oblíbené rčení bylo : „Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu zeměkoulí.“ Je to podivín, ale dodnes ho na školních srazech rádi vidíme. Myslím, že v tehdejší době by si žádný učitel důvěrnější vztah s žákem nedovolil. ()

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama