Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A EXISTUJE VŮBEC NĚJAKÁ JINÁ VERZE? Těžko říct, kdy jsem od ČT viděl lepší seriál. Aktuální témata, tradiční i lepší zpracování (Mašín!), herecké výkony až na výjimky skvělé - Plesl, Dušková, Vaculík, ze kterého se stal pan herec, kdežto Tofi je furt jen šašek, největší rozkoš je ovšem pozorovat F A M Ó Z N Í H O Pavla Řezníčka, který hraje jak Bůh, KDYŽ MÁ CO. Nějaká ta klišé se taky najdou (a kde ne), hlavně je to ovšem zajímavé spojení dramatu a veřejné služby, která ze seriálu ale nečouhá a je jeho přirozenou součástí. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Klobouček ! Nejkvalitnější tuzemský seriál možná všech dob, takhle autentické a drsné jsem to tedy nečekal. Nemám co dodat, skvělé výběry herců do vedlejších, ale hlavně do hlavních rolí: Vaculík - extratřída, ve své roli ministerského ombudsmana doslova exceluje a jeho herectví musímet milovat i přes fakt, že charakterově není zcela "mirek dušín", byť dušínovskou pozici zastává. Dušková - Vaculíková žena, nedostává v seriálu mraky prostoru, ale možná o to víc to bude zapamatovatelnější herecká stopa. Žena moudrá a především trpělivá, těžce zkoušená životem. Plesl - hlavní podržtaška ministra školství, zprvu vypadá jako dobrák, ale posléze typický hajzlík, který hraje především pro svůj prospěch. Řezníček - jedno z největších překvapení seriálu. Tohoto pána moc nemusím a vlastně jsem ho ani v pořádném filmu neviděl, tady je ale jeho role ministerského služebního řidiče a posléze "samozvaného poradce" fakt skvělá a Řezníček je skvělý. Kodetová - bulvární novinářka, taktéž skvěle padnutá role. Dalo by se toho říci o jednotlivých epizodách hodně, ale každá je originální, každá je autentická a skvělá a nezbývá než vřele doporučit - tohle se prostě musí vidět !.....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Nevídaný. Na český poměry určitě a neříkám to, jen protože jsem tak trochu biasnutej. Všechno, co dělá dobrej seriál dobrým seriálem je tady na hodně vysoký úrovni a to dokonce včetně hereckých výkonů, který mi jinak v poslední době u nás přijdou úplně mimo a neautentický. Jen to Vaculíkovo "Děkuji." mě bude asi ještě hodně dlouho strašit. Důležitý, ani trochu černobílý dílo, který nedává jasný odpovědi, ale nutí se zamyslet a snad i trochu ukázat, že to v tom školství není tak jednoduchý, jak si facebookový válečníci myslí. "Buď mi můžete pomoct... nebo mi pomáhat zabraňte." ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který má nesporné evropské kvality a může zaujmout i diváky za hranicemi tuzemského písečku. Pečlivě nasvícené problémy českého školství, které zpravidla mají svůj reálný předobraz, díky čemuž jsou uvěřitelně (a často i víceznačně) podané. Překvapivě dobře a civilně hrající Vaculík, jehož problematický soukromý život vnáší do děje další vrstvu ambivalence a vlastně i lidskosti. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem všechno, ale i tak tvrdím, že se ČT povedla skvělá série. Největší plus vidím v tom, že tvůrci si nehráli na spravedlivé a nenutili nás do jediného správného názoru. Nepředvedli nám ombudsmana jako vševědoucího, který všechny problémy vyřeší. O to to bylo věrohodnější a blíže realitě. Na dialogy Pelána a jeho šoféra jsem se vysloveně těšil. ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • Epizodní roli učitele ve speciální škole si střihnul Michal Reitler, spoluscenárista a kreativní producent seriálu. (klukluka)
  • Když jsou Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) s šéfporadcem Havlíkem (Jaroslav Plesl) v zastavárně, lze z rádia slyšet skladby „Ich Will“ a „Mutter“ od německé industrial metalové kapely Rammstein. Obě pocházejí z jejich třetího studiového alba „Mutter“, které vyšlo v roce 2001. (rublik05)
  • Pátá epizoda byla nejsledovanějším pořadem večera po 20. hodině, premiéru zhlédlo 1,26 mil. diváků (15+). Byl to zároveň nejlepší výsledek celého dne. (rublik05)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama