Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Vřískot od mistra hrůzy Wese Cravena byl kritikou pasován na nejlepší hororový thriller 90. let. Obyvatelé malebného městečka (mezi nimi Drew Barrymore, Courteney Cox a Neve Campbell) se postupně stávají obětmi lstivého psychopata s pokřivenou láskou k hororovým filmům. Když maskovaný vrah pokračuje v napodobování filmových masakrů v opravdovém životě, začne byt jasné, že rozluštit tuto záhadu znamená být zavražděn. Vřískot je stále velmi populární u širokého publika zvláště pro svůj jedinečný styl a morbidní humor. Rozesměje vás, dokud nezačnete... vřískat. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (725)

lamps 

všechny recenze uživatele

První film (minimálně takhle populární a všeobecně známý) svého druhu. Zábavné a v detailech vynalézavé popkulturní pomrkávání, které dokáže stát na vlastních nohou coby otevřená parodie na žánrová pravidla, tak i jako klasický horor, jenž se těmito pravidly musí řídit. V závěru už lehce přiblblé a protahované, ale jinak velmi nadčasové a nestárnoucí. Úvodní scéna i po letech jedním z nejlepších hororových otvíráků.. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Dôvod sa vždy nájde. V tom je tá krása. Akonáhle sa to začne komplikovať, strácaš prehľad.“ Bombastický ultimátny slasher, zaslúžiaci si nadšený aplauz (hoci dvojka sa mi páčila ešte o dýku viac). Vďaka pevnej ruke scenáristu Kevina Williamsona neviete, čo je akože a čo naozaj, čo je sranda a čo žmurknutie na hororového fanúšika. Neviete, či to, čo postava práve urobila, urobila preto, lebo paroduje svoj obľúbený horor, alebo preto, že svoj obľúbený horor parodujú tvorcovia v čele s hororovým guru Wesom Cravenom, ktorý svojho času spoluzakladal žáner slasher ako taký. Tak či onak postavy nedopadnú pekne. nie, vôbec veru nedopadnú pekne. Vynikajúce herecké obsadenie (Kennedy, Campbell, McGowan, Arquette, Ulrich, Lillard), tucty odkazov ("Jamie pozor za tebou je vrah!", cameo režiséra zamaskovaného ako Freddy Krueger, Linda Blair ako novinárka), ukážková hororová výprava zaspatého mestečka uprostred lesov, množstvo násilia a pop-kultúrnych odkazov („Hnevá sa na mňa?“ – „Čo blázniš, urobila si z neho Candymana, miluje ťa ako nikdy doteraz.“) a šokujúce záverečné odhalenie. Dvojku mám ešte radšej. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

#1 Scream. Scénář Vřískotu je jen logickou odpovědí na mediální a společenský vývoj v první polovině 90. let. Filmy jako Pulp Fiction a Takoví normální zabijáci posunuly hranice a Wes Craven byl dvakrát na správném místě a ve správnou dobu. Poprvé, když si přečetl čerstvý scénář Kevina Williamsona, a podruhé, když souhlasil s tím, že ho natočí. Teenagerský slasher nikdy nebyl tak zábavný, strašidelný a chytrý zároveň. Cituje se tu cokoli a kdykoli, samozřejmě včetně klasických kasaštyků, Carpenterova Halloweenu (1978) nebo Wesovy Noční můry v Elm Street (1984). Jako nový brand Vřískoty zaštítila Drew Barrymore v úvodní ikonické scéně, kterou si zamilovali fanoušci po celém světě. České varianty sehrála například Aňa Geislerová v Bazénu (2000) nebo Iveta Bartošová v Posledním výkřiku (2012). Pro Neve Campbell, Courteney Cox a Davida Arquetta dodnes série znamená mnoho. Posunutí v kariéře, vymanění ze škatulky, manželství... A tehdejší nováčci Rose McGowan a Jamie Kennedy se později taky neztratili. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ten plakát snímku je velmi výstižný...vystihuje patrně pocity hlavní hrdinky po shlédnutí konečné verze filmu, kdy se s hrůzou dověděla, v čem že to vlastně hrála a že její vřískot láme decibelové rekordy. První díl je vždycky první díl, takže je většinou z celé série nejlepší, tady to není jinak...Vřískot je parodie a není to až zas tak podprůměrné dílko, ale mě na tom bavila fakt jen ta maska zabijáka a celou dobu jsem se nemohl ubránit obrázkům zhuleného "vřískoťáka" ze Scary Movie :) IMHO stejný nůž mám doma, masku jsem dostal k narozeninám už dávno a černý plášť mám taky doma...takže mě napadá...mmt...ale ne...nemám měnič hlasu, tak příště. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hneď po extrémne zábavnom The Cabin in the Woods najlepší metahoror, aký som doteraz videl. Substancia zložená z metahumoru, inteligentnej sebareflexie a systému 1 veta = 1 hláška, 1 slovo = 1 žmurknutie na hororových všeznalcov (dokonca aj taký žánrový ignorant ako ja polovicu filmov, na ktoré sa slovami i citujúcimi scénami odkazuje, videl). Wes Craven sa rozhodol pojať žánrovú originalitu tak, že všetky mysliteľné hororové klišé povraždil, vypreparoval a zavesil za vnútornosti do výkladnej skrine. Zábavnejší koncept som dlho nevidel, herci sú skvelí a aj taký fetišista na steadicamy, dlhé jednozáberovky a nepredvídateľné využitie hudby ako ja si tu príde na svoje - extrémne dobre sa na to pozerá a rovnako počúva. Craven vytvoril uvedomelý teen slasher pre nové milénium, ktorý nestavia na strašidelnosti, ale šialene vtipnom prístupe k základným pôdorysom žánru. Najlepšia je vražda garážovými dverami. "What's this? I spit on your garage?" 85% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (148)

  • Ve scéně na večírku u Stua (Matthew Lillard) jeden z hostů při sledování filmu Halloween (1978) poznamená, že v uvedené scéně, kdy Michael Meyers (Tony Moran) oběť probodne a pověsí na zeď, je barva krve příliš křiklavě červená. V této scéně však krev vidět není, podobně jako se neodhalila herečka v záběru, který Randy (Jamie Kennedy) komentuje slovy: "Povinné ukazování koz." (Alfréda)
  • Původně měl být telefon při natáčení úvodní scény vypnutý, ale Drew Barrymore (Casey) se dialog nehrál dobře, a tak byl přímo na natáčení přizván Roger Jackson, který s ní výhrůžný hovor vedl. Po čase ovšem na plac přijela policie, protože hovor byl "odposlechnut" a bylo třeba prověřit, zda ve městě neřádí opravdový maniak... (StrYke)

Související novinky

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

03.02.2022

Následující zpráva by asi jen málokoho překvapila. Novému Vřískotu se v kinech velmi daří - snímek s rozpočtem 24 milionů dolarů má momentálně díky světovým tržbám na kontě už 107 milionů a částka… (více)

Paramount odkládá své hity

Paramount odkládá své hity

02.09.2021

Tak jsme zase zpátky. Zkraje léta se ještě zdálo, že by se třeba koronavirová situace z loňského roku nemusela úplně opakovat, nyní to ale vypadá, že dřívější katastrofické předpovědi, že se filmový… (více)

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

20.05.2020

Herec David Arquette se vrátí coby šerif Dewey Riley v chystaném filmovém rebootu kultovní hororové série Vřískot. Série se dočká podobné péče jako pár let starý Halloween, jinými slovy se budou… (více)

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

13.03.2020

Už jste si taky mysleli, že se nedočkáte? Kultovní hororová série Vřískot se nakonec ale přece jen vrátí do kin s pátým dílem. Natočí ho režiséři Krvavé nevěsty Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett… (více)

Reklama

Reklama