Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky. V hlavní roli snímku, založeného na skutečných událostech, se představí LAURA LINNEY jako Erin Bruner, obhájkyně otce Richarda Moorea (TOM WILKINSON), který kontroverzní vymítání ďábla vedl.

Emily Rose (JENNIFER CARPENTER) opouští svůj klidný venkovský domov, aby mohla studovat na vysoké škole. V osamělé noclehárně ji však jedné noci potká děsivá "halucinace", po níž ztratí vědomí. Útoky se postupně stávají častějšími a jejich intenzita se stále stupňuje, proto se nábožensky založená Emily rozhodne podstoupit vymítání ďábla pod vedením faráře, otce Richarda Moorea. Když pak mladá dívka během obřadu zemře, je farář obviněn ze zabití z nedbalosti. Roli jeho obhájkyně neochotně přijímá renomovaná právnička Erin Bruner, jejíž skálopevný ateismus a nedůvěra v nadpřirozeno jsou v průběhu soudního procesu nalomeny oddanou vírou otce Moorea a zvláštními, nevysvětlitelnými okolnostmi, které případ provázejí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (696)

Izz 

všechny recenze uživatele

Řemeslně silný film,ovšem v porovnání s Vymítačem ďábla to prostě na lepší průměr nevychází.Jennifer Carpenter nemá potřebné charisma a Derickson filmu nedovede dát onu proklatou osobitost. ()

Megynka 

všechny recenze uživatele

Napřed jsem se na to dívat nechtěla, filmy typu Vymítač ďábla a podobně se mi nelíbí, té církvy nějak moc nerozumím. Ale potom jsem se přece jen mrkla a nelituju, je to super film. ()

dj_kure 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film o exorcismu který jsem doposud viděl a zároveň nadprůměrné soudní drama. Carpenter byla až děsivě přesvědčivá. Jako ve většině případů i tady je skutečná událost velkým plusem k celkovému vyznění. Chválím hlavně druhou polovinu filmu, ta je fakt hodně vydařená, od napětí až po her. výkony. 70% ()

acn 

všechny recenze uživatele

To člověka dokáže nasrat. Derrickson to má kurevsky v malíčku, o tom vůbec žádná. Jenže co z toho, když tentokrát má ten nejdebilnější scénář, který ani jeho "jedna dva pět - hnědku v trenkách máš hned" režie nedokáže přebít. Tahle promarněná šance mě tak moc srala, že jsem si to ani nepodruhé s vypnutým mozkem nedokázal vychutnat. Kdybych mohl hodnotit jen scénu vymítání, pět jak víno, tam sem si cvrnk. Ale ten naprosto nesmyslný balast rationality x belief, který byl vycucaný z malíčku na noze, ten sem fakt nedal, kor když sem ho MĚL brát vážně. ()

dannyd14 

všechny recenze uživatele

Koncept je veľmi brilantne spracovaný, ale je strašne ponaťahovaný, ani jedna desivá snímka, čo by mi utkvela v pamäti nie je, preto to ani nie je na plný počet. Chválim ale výkon áčkových postáv a Jennifer Carpenter v role démona. Ak sa rozhodujete medzi týmto novodobým exorcistom a tým oldschoolovým, rozhodne voľte možnosť B. ()

3mates33 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné spojenie súdnej drámy a hororu. Čiže keď nemáte moc radi horory, ako ja, tak tu máte kompromis, nieje to bezmyšlienkovitý horor, no skorej dráma s prvkami hororu. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezchybná hrůza. Scott Derrickson mě dokázal vystrašit téměř na maximum. Velmi dobře zpracovaný děj filmu ze soudní síňe a flashbackové vsuvky, které jsou opravdu děsivý. Vynikající horor. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Spíš než o horor se jedná o soudní drama se špetkou té pychologie a několika scénami démonických záchvatů, počet klasických lekaček je snížen na minimum, a vlastně to není ani moc strašidelné... Je tu pár situací, které navozují lehké mrazení v zátylku a mají dostatečný scary potenciál (muž má strávit noc sám v cele, žena se probudí ve tři ráno a slyší divné zvuky), který ale následně není poněkud překvapivě nikterak zúročen. Ono to možná až tak překvapivé není, jelikož film vychází ze skutečných událostí. Derrickson se toho drží a snaží se působit civilně a realisticky, seč mu nečisté síly stačí, takže neuvidíme žádné bubáky ani přízraky, jenom vize posedlé či nemocné mysli. Pro pořádek dodávám, že oproti ještě podstatně prozaičtějšímu skutečnému případu některé věci přidal, jiné vypustil a celé to zaonačil tak, aby to působilo... no, jak asi? Jennifer Carpenter, neboli Dexterova nasírací sestra Debra, předvádí obdivuhodný fyzický výkon, který je spolu s docela zajímavým děním v soudní síni tím nejlepším, co tenhle moderní vymítač nabízí. Ale bát se mi u něj nešlo. 71 % ()

chlebo 

všechny recenze uživatele

Že taká cirkev dokáže vymrdať mozog z hlavy aj inteligentnejším ľuďom ako je banda vidlákov z Amerikova, je vec stará známa, ale že sa nájde právnička, ktorá presvedčí aj porotu s kvázizdravým rozumom, to je celkom terno. Nejeden ortodoxný veriaci po zhliadnutí zotrel slzičku zo špičky ocasu a s hlasným Mal som pravdu, Boh predsa existuje!! si zabúchal po stehnách. A divákovi neostáva iné než si len vydýchnuť, že ide len o kurva dobrú rozprávku a v skutočnosti Aneliesse, pardon, Emily, nezabil ten bakaný Diabol, ale láska blížneho svojho, navlečeného do slušivej sutany. Každopádne, v ostatnom zametacom bahne je toto jednoznačne klenot v kope hovien. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Můj druhý nejoblíbenější horor o posedlosti a exorcsimu hned po legendárním Vymítači 1973 . Film je volně založen na případu kněze který byl v 70. letech obviněn ze zavinění smrti německé dívky Anny Elisabeth Michel která byla údajně posednutá ďáblem. V první řadě musím pochválit Jennifer Carpenter za její fantastický herecký výkon a přehlídku děsivých grimas, dále je zde velmi slušná atmosféra a napětí teda pokud zrovna nejsme v soudní síňi, ten soud mě obecně moc nebral ale všechny scény točící se kolem Emily byly fantastické. Vřele doporučuji nejen hororovým fanouškům. ()

LukeSharp 

všechny recenze uživatele

Ze slibného začátku se vyvinulo jenom obrovské právnické drama,které mi celkem zkazilo dojem z filmu.Ale zase můžu říct,že se zde skutečně po dlouhé době jednalo o horor(tuto nálepku má hodně filmů,ale většina je jen ostudou žánru).Tady mě místy prudce mrazilo v zádech.Ale obrovským překvapením pro mě byla absolutně neznámá Jennifer Carpenter,která se do role maximálně vžila a předvedla naprosto bravurní herecký koncert a tím asi film zachránila,protože výkony Toma Wilkinsona zdaleka nebyly tak dobré jak jsem čekal.A Laura Linney tam furt ''právničila'' a hrála na city.A moc ji to teda nešlo.Ale jak už jsem řekl filmu by prospělo kdyby se věnoval více Emily a ne soudní síni.Takhle 60% ()

Luki.V 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejděsivějších hororů jaké jsem kdy viděl. Jediné co celý film trochu kazí je zbytečně natahovaný konec (dopis Emily) a vystřihnutá scéna z úplného konce která naznačuje že "strašení" neskončilo (Laura Linney se opět probudí ve tři ráno a cítí spáleninu). Co je na filmu neobvyklé je fakt, že místo obvyklé vaty se mezi hororovými scénami nachází většinou scény ze soudní síně které, nebýt už zmiňovaného natahovaného konce, celý příběh splétají dohromady a obsahují i svou vlastní dávku mrazivých hororových momentů. Jak řekl režisér, tohle je snad první horor odehrávající se v soudní síni. Jediná chybička je prostě ten konec, on by se film obešel i bez té "scény s osvícením". ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Film, který bych zařadil spíše do žánru drama. Samozřejmě hororovými prvky je protknut. Konkrétně bych tu viděl dvě roviny z nichž jedna obsahuje soudní líčení a druhá flashbacky do dob kdy Emily ještě žila plus "útoky" démonů na právničku. V tom bych viděl největší slabinu. Zatímco druhá (méně obsažená) rovina mi dokázala občas nahnat mrazení, první rovina zahrnující soudní líčení mě hrozným způsobem nudila. Tím se tento film rozkouskoval na chvíle kdy bavil a kdy zase naopak nudil. Těch nudných chvil bylo bohužel více. Tak by to ale nemělo být. Herci byli super, hudba taky, atmosféra občas opravdu děsivá ale když se na to podívám jak se říká "z výšky" docházím k názoru, že s sebou promítnutí filmu přineslo značné zklamání. Škoda. Čekal jsem od toho hodně. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

V té třídě jak mu vytekly oči tak vě mě hrklo až sem myslel že mám infarkt. Lekačka nádherná, po zvukové stránce dokonalééé! Sice od původního základu filmu - Amelise žila někde v německu, je to trochu vzdálené, ale jinak opravdu film na který se dlouho vzpomíná. Ostatní horory ani tolik nevyděsí a to mají výhradně v popisu práce jen to. Zde vidíme i silný příběh na pozadí. A že je podle skutečné události to jenom bodíky zvedá:-)) takže? ......86% ()

Blalle 

všechny recenze uživatele

Film byl natočený dobře, což o to. Mě však více zajímá téma a jeho řešení. Jako katolík věřím rovněž v démony, anděly a posednutí, ale v životě jsem s ničím podobným neměl zkušenost. Ve svém úsudku se především orientuji podle rozumu. Film jsem sledoval jakoby z lavice porotců a odtud mi vyšlo jediné pravděpodobné řešení: dívka byla psychicky nemocná a rodiče zanedbali její hospitalizaci. Porotci totiž nemohli vidět vymítání tak živě jako divák a opírali se pouze o řeči. Věru nebylo dostatečně přesvědčující, že by se mělo přistoupit na nadpřirozené předpoklady v právním řízení. Byl by to mimochodem zajímavý precedens. Nepřesvědčivě a velmi afektivně mimochodem vedly své řeči obě strany: jak státní žalobce, tak obhájkyně (zejména na konci procesu). Pokud se na to ale dívám z pohledu katolíka, který věří, že tak nějak podobně asi posednutí opravdu vypadá, připadá mi těžce nevěrohodné náboženské vysvětlení případu. Zaprvé: Proč by Panna Maria volila tak mimořádně hloupý nástroj propagace víry v démony? To přece nemá nic společného s evangeliem (radostnou zprávou o záchraně lidí skrze Božího syna JK). Naopak to může nevěřící spíše zmást (jak je vidět v komentářích některých přítomných). Zadruhé: Takový případ nemá ani v Písmu, ani v církevní tradici (pokud vím) žádný precedens. Žádný světec neumřel na posednutí ďáblem. Z Maří Magdalény Ježíš vymýtl sedm démonů, ale ona pak žila svatě. Sv. Antonína Poustevníka co chvíli pěkně zramovali, ale nikdy ho neposedli. Někteří pouštní otcové prý posedlí byli, ale určitě v tomto stavu neumřeli. Dospěla snad doba k tomu, že by se měl svět dozvědět o démonech takovouto, ještě i filmovou tvorbou? Obávám se, že natočit kvalitní katolický film je stále ještě velice obtížná výzva. Podle mě zatím nejlepší film s náboženskou tématikou, jakkoli nekatolický, je Mise. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanda tady toho žánru o exorcismu, kultovní Vymítač ďábla mě nezaujal ani v nejmenším. Ale u tohohle snímku jsem byl příjemně překvapen, nevím co je pravdy na tom, že se to stalo podle skutečné události, ale budiž. Jako horor bych to přímo neviděl, spíše mysteriózně laděný thriller ze soudního procesu, říznutý pár flashbackovými scénámi, které dokážou vyvolat mrazení, takže po hororové stránce jsou zvládnuté na jedničku. Pasáže soudního procesu, jsou sice nudné, ale dokážou vyvolat pocit reálnosti a finále to jen potvrzuje. Výhodou tohoto filmu jsou především herecké výkony Laury Finney, Toma Wilkinsona a především Jennifer Carpenter, kterou znám jen ze seriálu Dexter, a zde předvedla, že má nespornej talent a skvěle to dokazuje, po herecké stránce je to nejlepší co film obsahuje. Dal bych plných 5*, ale občas jsem se nudil a má to kapku přehnanou stopáž. ()

Loreleis 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, který Vás upozorní na to, že opravdu mohou existovat věci mezi Nebem a Zemí. Svěle zahrané a úžasně vygradované. Nemůžu si pomoct, jsem nadšena! ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Goliáš bude hodovat v pekle

Goliáš bude hodovat v pekle

23.01.2011

„Ve stylu 300“ je už poněkud ošoupaná formulka, ale Hollywood s ní pořád operuje. Několikrát jsme něco takového opravdu viděli, hlavně v seriálu Spartakus: Krev a písek či v aktuálním mixu westernu a… (více)

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama