Reklama

Reklama

Jack je chudý chlapec, který miluje prastaré povídky a legendy. Mezi jeho nejoblíbenější patří pověst o moudrém králi Ericovi, o kouzelných fazolích a obrech. Při snaze prodat starého koně s povozem dostane výměnou vzácné kouzelné fazole, za něž je mu v mnišském klášteře přislíbena bohatá odměna. Než však získá příležitost fazole odevzdat, na vlastní kůži se přesvědčí, že mohou způsobit velké trable. Naneštěstí se v tu chvíli nachází v jeho domě zatoulaná princezna Isabella, která se vydala za vlastním dobrodružstvím. Obří fazolový stonek, který vyroste ze zapadlé fazole, odnese dům i s ní vysoko nad mraky do země obrů. Jack se okamžitě vydává na cestu za záchranou princezny Isabelly. (TV Nova)

(více)

Recenze (857)

kingik 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. Žil byl jeden mladý chudý farmář jménem Jack, který nade vše miloval dobrodružství a jako malý chlapec si četl pohádky o obrech. Kromě výšek neměl "fédry" z ničeho a z nikoho a osud tomu chtěl, aby mu do cesty postavil sličnou princeznu Elizabeth (a z ní se mu postavil), hrst fazolových semínek, z nichž vyrašil mohutný fazolový stonek, který čněl až do říše zlých obrů bažících po pomstě. A kdo vlastní legendární kouzelnou korunu, získá nad obry neomezenou vládu. Je s podivem, že se s takovým, nijak extra originálním příběhem, zahodil Bryan Singer. Nic proti, ale story tandemu Lemke & Dobkin bych nesvěřil ani pokračování Křemílka a Vochomůrky po dvacet letech, natož velkofilm s bombastickými scénami, které tak úplně nepřekryjí televizní formát scénáře. Na Bryana Singera je to zkrátka hotový propadák, i když jeho režie spasí, co se dá i nedá. Film rozpohyboval svým originálním rukopisem, ale nedokázal ho povýšit na nezapomenutelnou podívanou, ke které bych se v budoucnu vracel. Na jedno podívání film obstojně funguje v postupně gradující druhé polovině filmu. Práce trikařů je místy velkolepá, ačkoliv žádná scéna vyloženě diváka neuzemní. Pak jsou tady herci s jednoznačně danými charaktery. Nicolas Hoult jako Jack nasadí, ostatně jak je jeho dobrým zvykem, prakticky neměnný retardovaný výraz, záporák v roli proradného zrádce Stanley Tucci si rozšířil panoptikum svých neodolatelných postav, Ian McShane jako král neztrácel důstojnost, Ewan McGregor spíše svojí účastí jako velitel gardistů zatížil jen rozpočet, než by touhle rolí nějak fascinoval, a dostávám se asi k nejlepší akvizici filmu a sice k Eleanor Tomlinson, která v roli křehké princezny v dívčím brnění, byla oživením mezi mužskými postavami a film celkem i táhla. Obři byli hodně zajímavě vyvedeni. Jejich odpudivý vzhled nebudil sympatie a oni se je svým chováním, které zahrnovalo např. tahání suchého z nosu nebo prdění, ani nijak nesnažili získat. Jejich dobývání království bylo asi nejlepší a nejnapínavější scénou z filmu. Jenže scénář Singerovi nedovolil něco navíc, na co jsem od něj z jeho filmografie zvyklý. Občas z filmu zavála rutina, nezájem látce věnovat větší rozměr a hloubku a jako by byl film dělaný na truc. Otevřený a hodně odbytý konec by tomu nasvědčoval. Výsledkem je Singerův nejslabší film za poslední dobu. A originální anglický název je zavádějící. Jack žádného obra svojí rukou nezabije. Je to pohádka pro všechny věkové kategorie. 60% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

I mistr Singer se někdy utne - velice průměrná fantasy s trikově opravdu nehezky ztvárněnými obry. 50 % ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

celkom príjemná rozprávka, keby som to videl v kine ako 13-ročný, zrejme by som neváhal ísť s hodnotením vyššie, tu je naozaj cieľová skupina 6 - 14 a tak to aj treba brať; singer je zručný režisér, vie, ako na vec a nerobí chyby, navyše to má sympatický cast - až na houlta, ktorý v rebríčki nových slizkých hollywoodskych hviezdičiek preskočil aj patizóna - veľmi vydarenú rozprávkovú výpravu a fajn efekty, ale škoda, že je to naozaj pre deti a tak si nemôžeme užiť poriadne brutálnosti a všetko žranie, pučenie, týranie a zabíjanie je "disneyovsky" bez šťavy... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

V jednu chvíli hlavní padouch říka postavě Ewana McGregora cosi ve smyslu: "To sis opravdu myslel, že jsi hrdinou tohohle příběhu?" Oh, jak moc bych si to přála - McGregorův sir Elmont je tím nejlepším na tomhle filmu, je charismatický, vtipný a sexy. Zbytek filmu je... meh, hrozně průměrný a neinvenční, bez výraznějšího pachu či příchuti. Na rodinný film se tu nějak moc drasticky zabíjí, což by nevadilo, kdyby to tu vlastně nebylo jen na efekt. A docela mě zklamala postava princezny, která tatínka krále přesvědčuje, jak je schopná a samostatná a že mu chce dokázat, že bude dobrou královnou - aby po zbytek filmu neudělala nic, co by tomu nasvědčovalo. Mužští hrdinové ji musejí stále zachraňovat před obry a ona většinou jen vyděšeně kouká, případně křičí: "Jacku!" A to je bohužel jediná ženská postava filmu! Nechci tu mít feministické řeči, ale přiznejte, že třeba taková Yvaine ve Hvězdném prachu má mnohem větší kuráž a udělá toho mnohem víc než princezna Isabelle z Jacka a obrů. 50 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne sa páči, že sa Singer na nič nehrá a keď točí o Jackovi a fazuľke film, tak je to film pre deti. Väčšinou sa odohráva cez deň, nie je temný a má spád. Na takýto film by som rád zobral svoje deti do kina. Lenže pozeral som ho sám doma a predsa už len nie som cieľová skupina. Určite lepšie, ako Snehulienka a lovec, Raimiho Ozíka som nevidel. Absolútne nezaslúžený komerčný neúspech, nechápem, čo americké deti potrebujú v kine vidieť. Ak by som bol filmový recenzent, v časopise by som ohodnotil 4 hviezdami, pretože by sa jednalo o článok odporúčajúci a tento film cieľovej skupine rozhodne odporúčam. Áno, možno to chcelo viac hlášok, viac vizuálnych gagov, ale na tom deťom až tak nezáleží. Tu ide hlavne o dobrodružstvo. 70%. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Takže rada by som začala tým, že ma to dosť dlhú dobu nudilo. Vlastne celý film bol jedna veľká nuda. No aspoň, že tá záverečná bitka celkom ušla. Hlavný hrdina Jack, vyzeral ako priteplené rozšliapnuté hovno, no a to nevravím ako vyzeral keď si dal tú gay korunu na hlavu.. Na neho sa proste nedalo pozerať. No a predstaviteľka princezny mi pripadala neprirodzená a monotónna, proste herečka, ktorá to naozaj hrá a je to vidieť, že to len hrá. Občas som mala pocit, že jej dialógy hraničia s recitovaním. Najviac z celého filmu ma nadchol kocúr a kôň. Čo je dosť smutné, no nie významné pre tvorcov alebo ostatných fanúšikov filmu. I keď fakt nechápem v tomto ich nadšenie. Komentár užívateľa Cival pekne v skratke vyjadruje moje pocity z filmu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jediným pozitivem na tomto snímečku shledávám šukatelnost Ewana McGregora a Lori Tomlinsonové.(v uvedeném pořadí) Jinak se jedná o nepěkně dlouhou a ohromně nudnou sračku. Situaci nezachraňují ani stupidní obři. Neskutečně mi vadil hlavní hrdina (Nicholas Hoult) a nejenom proto, že je totální gay, ale i proto, že je to totální nesympatický idiot. Jinak mě herecké obsazení úplně neurazilo. Nejvíce se mi líbil plešoun. Myšleno čistě heterosexuálně. Příběh je úplně dementní. Nevím, zda je to pro děti nebo pro dospělé. Zdá se mi, že to zůstalo tak napůl cesty. Moje hodnocení rozhodně nepřesáhne 2*. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho docela slátaninu a na konec jsem byl příjemně překvapený. Nebylo to úplně špatné. I když jsem od Singera zvyklý na trochu lepší věci. Ti obři byli opravdu dobře udělaní, Finální bitva byla parádní. I ten příběh ušel, i když to nebylo nic nového... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Jediný minus… jak jinak, trapný český dabing. Po tom co jsem četl v US. žurnálech, že to byl big huge propadák jsem se celkem i bal navštívit kino no hošani opak je pravdou, tož konečně kulervouci pohádka gayové! Bryan je sice uchyl, no umí navodit atmosféru a podat pohádku tak, že i cynik tomu dá v prvopočátcích šanci a nakonec ho to možná i místy pohltí. Skvělý Ewan a také krásná Eleanor (hmm). Jack a obři, jako skvělý prolog roku 2013. 8/10 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná a povedená pohádka a to myslím naprosto upřímně. Čekal jsem jen takový průměr, ale výsledek daleko předčil moje očekávání. Sice starý známý příběh, ale v daleko lepším zpracování. Velmi zdařilé efekty, klasicky hlavní záporák, velmi krásná princezna a potom chudý sedlák Jack, který, ač chudý jak kostelní myš, síly a odvahy má na rozdávání. Obři jsou opravdu velmi vyvedení a je zde i pár velmi komických situacích. Jo a málem bych zapomněl na Ewana McGregora, podávaného v listovém těstě. No ruku na srdce, kdo by tomu odolal! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer si zkrátka asi chtěl natočit nějakou oddychovku a vyšlo z toho fantasy dobrodružství se skvělými obry. Vlastně by mi stačili jen ti obři a vidět příběh z jejich pohledu, Jack s princeznou mě teda vůbec nezajímali. :P ()

sarkas21 

všechny recenze uživatele

Příjemná podívaná pod taktovkou mistra Singera přináší slušivý vizuál, klasický pohádkový příběh o tom, jak kluk z vidlákova zachrání princeznu s celkem ucházejícími charaktery, které jsou i dobře zahrané. Nepřetržitou akci zpříjemňuje místy hodně vydařený humor a jako celek působí Jack a obři jako slišná a nenáročná fantasy pohádka, která pobaví a nenudí. A to je přesně ten typ filmu, který mi vyhovuje a skvěle dokáže vyplnit večer... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka o obrobijci Jackovi, který kdes v polích zasel mega fazol a jal se zachraňovat spanilou pannu krve urozené, kterou vzal jeden přerostlý oblud za svou véču. Podružné trampoty, jako je záchrana světa a podobně, přiloženy v balení. Zápletka notoricky známé pohádky nastíněna, pojďme tedy k celkovému hodnocení. Velmi mne potěšil Ivan MekŘehoř, který svými úsměvy zachraňoval trapné chvíle s nesympatickým, ba přímo ohyzdným Houltem. Ela byla standardně sexy, ačkoliv bych jí tipoval o dost více let, a tak to vypadalo, v kombinaci s šeredným Nicholasem, jako matka na procházce s přihřátým synem z prvního manželství, za kterého se stydí. Klady nakonec vyvážily zápory, takže bych se přiklonil k celkem shovívavému hodnocení, neboť cílová skupina diváctva je mi poměrně vzdálena a nakonec to nebyl až takový průser. Lehký nadprůměr a poměrně odpočinkové pokoukání. 65% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Ale tak jo... Asi bych měl napsat víc, jenže co ? Že je to jen předražená typická hollywoodština, to víte všichni a jestli se Vám to má líbit nebo ne, na to stejně přijdete sami, takže Ale tak jo... ode mě přeci bohatě stačí. Obři byli samosebou krásní, princezna ještě hezčí, napětí kopec a profláklý příběh upravený pro účely Hollywoodu. Jack a obři maj jediný štěstí, že je nenapsal Dumas, protože v takovém případě by jim verbal omlátil svou plínu o hlavu a strčil palec ( maximálně jeden) do prdele a to by teprve byl zabiják obrů ! Ale takhle to má samosebou šťastný konec, je to přece pohádka..pohádka - PO-HÁD-KA ! Ale tak jo... ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Každopádne sa v tomto prípade misky váh nakláňajú na stranu rozprávkového sveta, čo mi až tak nevyhovovalo. Skôr sympatizujem s filmami ako Hobit, ktorý tiež disponuje niektorými rozprávkovými javmi, či bytosťami, ale ponúknutým dobrodružstvom je silnejší, spracovaním náročnejší a viac sa približuje ku názvu film. Na druhej strane však potešilo, že dej jednoducho nezhasol v momente, keď bola princezná zachránená a voľba tvorcov nekúskovať film do ďalšej časti bola prínosom. Spomenutý útok obrov, bol jeden z najlepších momentov, ktorý výborne spestrili lietajúce horiace stromy padajúce za hradby brániacich sa vojakov. Snaha naplniť fantasy efekt nedosiahla úspešný vrchol a po boku s veľmi ľahko čitateľným dejom vzbudila vo mne pocit priemerného hodnotenia. 50% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Solidní a místy na pohádku docela drsná podívaná na jedno použití, která má řadu vydařených momentů, několik vtípků, které pobaví a několik trikově úchvatných momentů (i když v éře pixelů už triky vlastně nemá cenu řešit). Také má několik situací, kdy jsme doma hrdinům nahlas drželi palce a dokonce i jeden docela nečekaný zvrat. Má však také velký problém. Chemie mezi princeznou a Jackem nefungovala a navíc jsem si celou dobu podvědomě přál, aby Jackovi už konečně nějaký obr ukousl hlavu a princezu i půl království získal sympaťák Ewan McGregor, který si ji rozhodně zasloužil víc. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Film jednoznačně zábavnější než Lovci čarodějnic, přesto mi tam chybí vizuální kouzla Sněhurky a lovce. Ale nakonec Bryan Singer (ani Ewan McGregor!) opravdu nezklamal! Slušných 75% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Obyčajná rozprávka na úrovni FANTAGHIRO. Vzhľadom na rozpočet však príbeh vyznieva omnoho dementnejšie. Občas sa objaví náznak originality, ale inak je to priehrštie opozeraných tém a nápadov. Postavy ploché (i keď McGregor je sympaťák, ale asi jediný si to užíva), napätie nulové... SNEHULIENKA A LOVEC je omnoho poctivejšou fantasy... ()

Související novinky

Spielberg má vybráno

Spielberg má vybráno

17.06.2014

Robopocalypse, American Sniper, Thank You for Your Service, Gods and Kings, remake West Side Story, Montezuma, The Kidnapping of Edgardo Mortara. To jsou projekty, o jejichž režii se v minulých… (více)

Mad Max zachraňuje supermodelky

Mad Max zachraňuje supermodelky

19.06.2012

Tak v téhle postkatastrofické budoucnosti bude opravdu horko. Nejen proto, že se tradičně projedeme sluncem rozpálenou pustinou, ale hlavní kořistí, o kterou se porvou postapo pankáči v bizarních… (více)

2011, rok změn

2011, rok změn

23.12.2011

Rok 2011 byl v mnoha ohledech významný a průlomový. Byl rokem změn - ať už těch drobných v našich každodenních životech, nebo těch velkých, které začnou psát nové etapy osudů celých národů (politické… (více)

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Reklama

Reklama