Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Webb 

všechny recenze uživatele

Typická nezajímavá sentimentální americká pohádka, která po půl hodině začne nudit. Postava Judy Garland mi přišla velice nesympatická a písně nechytlavé. [4/10] (MGM Victor Fleming Prod.) (Čb. /// Produkce: Mervyn LeRoy /// Scénář: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf podle románu Čaroděj ze země Oz L. Franka Bauma /// Kamera: Harold Rosson /// Hudba a písně: Harold Arlen, E. Y. Harburg, George Bassman, George E. Stoll, Herbert Stothart /// Oscar: Herbert Stothart (hudba), Harold Arlen, E. Y. Harburg (píseň) /// Nominace na Oscara: Mervyn LeRoy (nejlepší film), Harold Rosson (kamera), Cedric Gibbons, William A. Horning (výprava), A. Arnold Gillespie (vizuální efekty), Douglas Shearer (zvukové efekty)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem vážně žasnul nad nadčasovostí, kterou příběh nabízel, byl sjem okouzlen zemí Oz a celou výpravou a kamerovými triky, ale po půlhodině uječených písniček, přepálených barevných papundeklových kulis a otravné Dorotce jsem si to znechutil tak, se přes dvě hvězdičky nehnu. Beru, na svojí dobu je to opravdu klenot, ale ta američnost mi dělá v puse opravdovou nechuť, brrrr.... ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Muzikálovou adaptaci pohádky amerického spisovatele L. Franka Bauma lze v mnoha ohledech srovnat s českou "Pyšnou princeznou" (1952). Oba snímky ve své zemi platí za nehynoucí klasiku, přičemž jejich chytlavé dialogy a písně přešly z filmového plátna do každodenního života. Zároveň však kvality filmů kalí obsažené ideologické významy a fakt, že většina chvály pochází především z nostalgického uctívání snímků a nezakládá se na reálných kvalitách. O mnohé prvky očesaný příběh Dorotky zde slouží jako pouhá kostra pro rozverná muzikálová čísla a scénky založené na komickém pitvoření. Hlavní odlišnost však spočívá v tom, že zatímco v knize Dorotka dobrodružství v zemi Oz reálně prožívá, v klasickém filmu představují pouhý sen. Tento posun souvisí s obludně konzervativní ideologií filmu, která s americkým úsměvem divákům vštěpuje buranský postoj vůči všemu, co leží za hranicí jejich zápraží. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jeden z velkolepých filmů, za kterým se skrýva hodně odporný příběh, který se odehrával během natáčení.. když jsem o tom četl udělalo se mi opravdu mdlo a musel sem si toto pustit. Je to opravdu velkolepé na tu dobu zcela perfektní, ale na mě to působí strašně děsivě a bylo mi nepříjemné to sledovat, když vím co si prošli ti herci. Doporučuji, kdo neví, ať si přečte aspon zajímavosti. Jedna za ty herce, půlhvězda za zpracování a další půlhvězda za Somewhere over the rainbow. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nemůžu uvěřit, že je to přes 70 let starý film. Vizuálně je to geniálně nádherné a nechápu, jak mohli Američani natočit ve studiu takovouhle nádheru, protože většina českých studiových pohádek mi přijde tragická, na výjimky. Ovšem nejen vizuál, i výkony, písně a scénář jsou jednoduše brilantní a vůbec by mě nenapadlo, že by mě tohle tak moc nadchlo. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • V prvních scénářích měla mít Zlá čarodějnice syna, kterého chtěla dosadit na trůn v zemi Oz. (džanik)
  • "Mzda" pejska Tota za natáčecí týden činila 125 amerických dolarů. Judy Garland dostala za stejný čas 500 dolarů. (Larrysbride)
  • Mimo Judy Garland mohly hrát Dorotku také Deanna Durbin, Bonita Granville a tehdy slavná dětská hvězda, Shirley Temple (v letech 1989 - 1993 působila u nás jako velvyslankyně). Byla v té době ale smluvně vázána k 20th Century Fox. (džanik)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama