Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když hospodářská krize zruinovala manžele Pollardovy, začal jejich šestnáctiletý syn John pracovat ve stájích zámožného rančera. Bohatý Charles Howard přišel o syna při autonehodě a manželka ho opustila, protože mu to dávala za vinu. Když Howard nabírá novou sílu k životu, rozhodne se koupit si koně. Tom Smith, starý kovboj, mu vybere Seabiscuita, dostihového koně, který je malý a zakřiknutý a jen on sám v něm vycítí touhu vítězit. Jako žokeje zvolí Johnnyho. Oba, chlapec i kůň, mají za sebou těžké roky, a přestože první závod nedopadne dobře, začne tato dvojice outsiderů brzy vítězit a přitahovat pozornost. Krátce nato si John vážně poraní nohu, z dostihů je vyřazen a dívá se na dostih jen v televizi. Seabiscuit se zraní hned v následujícím dostihu. Za normálních okolností by tato zranění jejich sportovní dráhu dávno ukončila, ale John i Seabiscuit zmobilizují své síly a znovu se vrátí na dostihovou dráhu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (191)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pozitivní sportovní příběh se k meritu věci, to jest výzvě a porážce šampióna outsiderem, dostává zeširoka přes dopady velké hospodářské krize a přinášení naděje prostému lidu (proč? protože mohou sázet na někoho "poškozeného", který se dokázal vzepnout ode dna… asi). Samotný Seabiscuit se poprvé objeví ve 45. minutě a vlastně nemá žádnou osobnost, působí až vedlejším dojmem jako prostředek k jímavým příběhům jeho vznětlivého žokeje, zkušeného trenéra a altruistických manželů majitelů. I přes značnou délku ale funguje krásně s několika emotivními vrcholy. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film o osudech jedné z koňských legend Seabiscuita (výborné a velice reálné dostihové scény, není divu - zahrál si zde i Gary Stevens a to je nějaká žokejská legenda). Ale není to ani zdaleka film o dostizích, ale především o velice výrazných životních osudech lidí kolem něj (zejména tři ústřední postav), které vás do příběhu vtáhnou a až do konce nepustí. V poutavě vyprávěném příběhu o vývoji životních osudů ústředních hrdinů nechybí ani výstižné vykreslení historie, ve které se film odehrává. Podobné "osudové dostihové" filmy o skutečných koňských velikánech např. "Secretariat", "Ruffian" a samozřejmě legendární "Phar Lap" (i když ty "dostihové scény" jsou sice nezapomenutelné, ale v reálností "malinko" pokulhávají, byla ale jiná doba a v té době asi i technika). ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Krásné dobové sportovní drama s dostihovou tématikou. Líbí se mi tam to vykreslení období, ve kterém se film odehrává, i když to má trošku dopad na celkovou stopáž filmu a lehce to odvádí od tématu (především začátek a střed filmu, než se dostaneme doopravdy k dostihům) - právě za to jednu hvězdu dolů. Jedničku s hvězdičkou u mě má William H. Macy za roli sportovního komentátora/reportéra v rádiu, neskutečně mě bavil! ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru sportovních filmů určitě jeden z vrcholů. Už několikrát omleté téma o outsiderovi, který se dokázal vypracovat až na úplný vrchol je zde podáno jedinečným způsobem, nebude vám vadit ani ta spousta klišé sportovních filmů. Protože scénář je opravdu dobrý a všichny hlavní postavy jsou nejen skvěle ztvárněny vynikajícími herci, ale především jsou dobře psychlogicky vykresleny. Stejně tak hudba, kamera a celkový look filmu je velice pěkný. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Žokej s bičíkem koně popožene, ale přidat do tempa by potřeboval i tenhle film. Převažovalo hodně pasáží, ve kterých se nic moc nedělo, sice citlivě natočených, ale tak nějak bez většího dopadu na moji signální soustavu. To nejlepší přišlo se závěrem a film tak nějak nenaplnil spojená očekávání s ním. Sláva vítězům, čest poraženým a seno pro koníka Seabiscuita. Tenhle film naplno ocení milovníci koní. Klady: dobrá práce s kamerou, množství citlivě natočených scén, věrné zachycení dostihového prostředí, pěkné záběry, zajímavé charaktery postav. Zápory: film postupně ztrácí s přepálenou stopáží svoji sílu a jde do nudy, slabé tempo, v překecaných pasážích se film vleče, nepříliš vyvážené spojení dramatu se sportovním filmem, slabší emocionální křivka, přehnaně slzopudné scény. Mé hodnocení: 60% ()

Galerie (146)

Zajímavosti (25)

  • Okrem viacerých autentických miest v Kalifornii a New Yorku prebiehalo natáčanie aj v americkom štáte Kentucky. (MikaelSVK)
  • Skutečný Seabiscuit měl jméno po svém otci, "sea biscuit" neboli "sea bread" je synonymem pro sušenky "Hardtack" podávané vojákům. Hard Tack se pak jmenoval otec skutečného Seabiscuita. (Geriel)
  • Seabiscuit a War Admiral byli pokrevní příbuzní. (D3VIL)

Reklama

Reklama