Reklama

Reklama

Téměř 5000 let poté, co byl obdařen všemocnou mocí egyptských bohů - a stejně rychle uvězněn - je Black Adam (Dwayne Johnson) vysvobozen ze svého pozemského hrobu a připraven rozpoutat v moderním světě svou jedinečnou formu spravedlnosti. (Vertical Entertainment)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (571)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Čím začať, bavilo ma to a dosť. Som fanúšik DC komiks a obzvlášť sa mi ľúbia prvé filmy (Man of Steel, BvS, ZS Justice League, Wonder Woman, Aquman), no posledné filmy sa moc nepodarili (Birds of Prey, Wonder Woman 84) a tak som rád, že The Rock aspoň trošku vytiahol DC na lepšie svetlo. V prvom rade sa mi ľúbil príbeh, kde som vlastne netušil, kto bude záporák a o čo presne pôjde (trailery som nesledoval). Mistr Skala ako Black Adam sa výborne hodí na túto úlohu a dobre to hrá aj vo flashbackoch, ktoré sú zaujímavé až do konca. Veľkým plusom pre mňa bolo svižné tempo, takmer furt sa niečo dialo. Fajn dialogy a vtipy sú trefne dávkované, no nikdy to nie je zbytočne prehnané (ako napr. v Thor 4). Samotná postava Black Adama je zaujímavá, no stret s kladnými hrdinami s Justice Society ešte zaujímavejší. Hawkman a Doctor Fate sú výborný a to mi väčšinou skoro všade príde Hawkman ako trapák, no tu mi prišiel celkom štýlový. A keď už spomínam stret anti-hridnu s hrdinami, akcia je ďalšia s vecí čo ma bavila. Nikdy to neprešlo do stereotypu a vždy prišli nejaké zaujímavé nápady. Efekty sú v norme, v podstate už je to taký štandard v komiksových filmoch, všetky vyzerajú podobne kvalitne. Hudba tiež bičuje v akciách príjemne film vpred a dodáva mu potrebnú šťavu do gúľ. Prepojenie so sériou tiež nechýba a znova aj keď krátko sa tu ukáže Djimon Houson ako Wizard zo Shazama, či Amanda Waller, ktorá je už poslednú dobu ako marvelovský Nick Fury. Jaume Collet-Serra točí obvykle dobré, ale žánrovo iné filmy, no aj tento krát si môže pripísať kvalitný zárez na pažbu. P.S.: po-titulková scéna sa naozaj vydarila a poteší snáď každého fanúšika. Obľúbený soundtrack: Black Adam Theme. 80% - 4* ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Klopýtání DC nebere konce. Zmatené univerzum nahodile představuje postavy a doufá, že se některá z nich mezi fanoušky uchytí. S Black Adamem to není jiné, rozdíl je však v nemalé star power Dwayna Johnsona, jež by mohla do kina přilákat i komiksem nepolíbené publikum. Výsledek však přesto vypadá jako další ze snaživých, leč bolestně nedotažených DC produktů, které se snaží diváky a divačky zahltit vyprázdněnou akcí. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to strašná škoda, protože to mělo obrovský potenciál. Jenže tvůrci se bojí v dnešní politicky/barevně/pohlavně korektní době vybočit a je to na tom hodně znát. Adam by byl perfektní hrdina, když seká jednoho za druhým své nepřátele, jenže neuvidíme ani kapku krve... Co považuju za nejhorší vadu, je zapojení trapné feministky a jejího syna do takzvaného Adamova přerodu. To byla tak nepříjemná a tupá dvojka, že vůbec nechápu, že to nikdo neviděl. Vždyť přece stačilo Adamovu kryptu otevřít omylem při vykopávkách, nebo i úmyslně, Adam by je všechny rozdrtil na prach. Pak by se vydal do světa a kdo by se mu postavil do cesty, toho by sejmul. Do toho by se zamotal ten pseudo doktor Strange, pseudo Antman, pseudo Storm a pseudo Falcon a mohli se řezat i s teroristy do aleluja, u toho mohlo třeba zařvat nějaké menší město, aby bylo vidět, že Adam je fakt zlej... Během té řežby by náhodou uviděl kluka, který by vypadal jako jeho mrtvý syn a zachránil by ho a unesl... A přerod může začít... (Sice klišé, ale natočit to svižně a brutálně, mělo by to úspěch.) Jenže tady je to takové divné. Všichni Adamovi říkají, jak je zlý, i on to říká, a přitom vlastně dělá pořád jen dobré skutky... Samozřejmě si nebere servítky s tím, jestli zabije vola, který na něj útočí, ale to není nic zvláštního. Tedy ve všech rozumných časech, až na naši hypertupou dobu. Jenže neudělá nic doopravdy špatného.  V rámci zbytku postav, nejvíc prostoru dostala matka a syn, ale jsou tak otravní, že si k nim divák žádný hlubší vztah nevytvoří. A zbytek superhrdinů? Prostě jen další zaměnitelná banda teplejch kreténů. Nezajímaví a svou morální nadřazeností nepříjemní. Nebýt poslední bojové půlhodiny, byl by to těžký propadák. ()

TeeAge odpad!

všechny recenze uživatele

Mal som ťažké záchvaty smiechu, obzvlášť z neuveriteľného výkonu Aldisa Hodgea ako vtáčieho muža. V kombinácií s odvedenou prácou strihača filmu nepochybujem, že dostane predstaviteľ orlieho okatého muža zlatú malinu. Bol by som svojim nemiestnym, neprofesionálnym smiechom nepríjemne rušil ľudí v kine - na moje šťastie, tam skoro nikto nebol - okrem môjho brata, ktorý ma na tento opus vytiahol so sloganom: Neboj, pokial budeme mať šťastie, bude to také zlé, že sa po dlhej dobe náramne pobavíme. A mal pravdu. Ale čo je veľa, to je veľa: áčkový rozpočet, béčková hudba a vizuál, céčková réžia, déčkový herci, a éčkový scenár. Jednoducho lahoda za 200 mega. No nepodpor to, aby sa už konečne prestali natáčať digitálne sajrajty bez štipky vkusu a duše... ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Mění se dle slibů s nástupem Black Adama hierarchie síly v DC Comics? Black Adam si možná po fyzické stránce zvládne téměř každého hrdinu namazat na chleba, v rámci kvalit je ovšem ta pravá síla nejspíš někde jinde. Dwayne Johnson by minimálně jako tahoun s jasně danou vizí mohl budoucí tvorbu DC Extended Universe vypustit zajímavým směrem, ten ovšem v prvním Black Adamovi naplno naznačit nedokázal. Dodatek v závěru filmu sice dokáže nalákat, neslibuje ovšem, že bude skutečně za pár let o co stát. Jen čas ukáže, zda je zde naznačený směr pro budoucnost DC Comics tou správnou volbou.... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (23)

  • Na zvláštní efektech spolupracovalo i pražské studio Universal Production Partners. (Saur.us)
  • Dle oficiálních zdrojů činil rozpočet 190 milionů amerických dolarů – po negativních ohlasech z testovacích projekcí se ovšem uskutečnily přetáčky, které si udájně vyžádaly navýšení nákladů o 70 milionů. Za reklamu bylo utraceno 80 až 100 milionů. Celosvětové tržby z kin činily 393 milionů. (fiLLthe3DD)
  • V jedné scéně má Cyclone (Quintessa Swindell) hračku ve tvaru opice. V komiksech má její postava za parťáka a mazlíčka opici Frankie. (NiWi)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Komiksový Blue Beetle má tragický start

Komiksový Blue Beetle má tragický start

20.08.2023

Warneři se sice můžou do konce rukou plácat po zádech za to, jak moc se jim vyplatila sázka na Barbie v režii Grety Gerwig s Margot Robbie v hlavní roli, jenže bokem růžového megahitu se studiu v… (více)

Disney a Flash v kinech zakopli

Disney a Flash v kinech zakopli

19.06.2023

Strastiplná produkce Flashe by vydala na samostatnou knihu, minulý týden ale komiksový blockbuster konečně vběhl do kin a díky nadějným vyhlídkám, kdy podle některých odhadů mohl mířit až na… (více)

Reklama

Reklama