Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám zkázy

  • USA Indiana Jones and the Temple of Doom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Indiana Jones se svým dětským společníkem Quanem prchají před čínským zločineckým gangem v doprovodu americké zpěvačky ze Šanghaje. K útěku použijí omylem letadlo, které patří právě šéfovi gangu, což se Indianovi a jeho společníkům nevyplatí. Piloti ze stroje vyskočí na padácích, když předtím vypustili z letadla všechno palivo. Hrozí katastrofa v podobě nárazu stroje do okolních hor. Indiana si však poradí. Společně se svými průvodci vyskočí z letadla v gumovém nafukovacím člunu, který je nejenom úspěšně dopraví na zem, ale díky tomu, že dopadne do řeky, je dopraví i do Indie. Indiana by nejraději pokračoval do Dillí a pak domů do Ameriky. Místní vesničané ho však požádají o pomoc v podobě záchrany vesnice. Vyznavači zla z nedalekého paláce ukradli totiž vesnici její kouzelný kámen, který vesničanům poskytoval ochranu a úrodu. Indiana se se svými průvodci do chrámu vypraví a zde brzy zjistí, že se ocitl přímo v hlavním sídle sekty Thuggů. Ti zde nejenom uctívají bohyni smrti Kálí, ale také zde v jakémsi tajném dole hledají poslední kouzelný kámen, který má dát jejich bohyni moc ovládnout celý svět. Indiana se zprvu snaží najít jak kámen nešťastné vesnice, tak zachránit dětské otroky, které Thuggové nutí v dolech rozbíjet kameny a hledat poslední kouzelný kámen. Velmi brzy jsou však Indiana i jeho průvodci Thuggy zajati a ti se z nich snaží udělat oběti své krvelačné bohyni... (TV Prima)

(více)

Recenze (800)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Má to tempo, dômyselné pasce aj háveď akej sme si do sýtosti užili pri dobývaní archy, lenže nevýhoda Chrámu spočíva v prílišnom pomrkávaní na detského diváka. Je pravda, že woodoo praktiky má nikdy príliš nebrali a ázijská kultúra mi je ukradnutá, ale non-stop akcia nedokáže ponúknuť viac než len popkorn. Sympatických hercov z dobyvateľov navyše nahradila hysterická blondínka a hromada nedotknuteľných detských tvárí. O čo sa druhý Indy môže oprieť je miestami dych berúca akcia (jazda po koľajnici) alebo vydarený vtip (večera v honosnom indickom sídle) a aj keď nuda asi nehrozí, na značku Indiana Jones je to málo. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Zase jsem se na tenhle kousek po letech kouknul a moc mě to potěšilo. Akce střídá akci, děj šlape ve vysokém tempu celé dvě hodiny. Plno vtipných situačních gagů, na půlku osmdesátek parádní efekty. A Kate Capshaw ta role taky sedí dobře...a jako bonus jí to dost sekne. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"That's the Maharajah? A kid?" "Maybe he likes older women."     Dlhšiu dobu (prakticky polovicu filmu) to má všetky potrebné ingrediencie skvelej "indiana-jonesovskej" atmosféry - napínavé dobrodružstvo (havária lietadla, smrtiaca komora), tajuplnosť (moc kameňov) i skvelý humor (Willie a jej vrieskanie v džungli, vzájomné iskrivé doberanie sa Indho a Willie, oboch príliš hrdých na to aby ustúpili). Akonáhle sa ale dej presunie do Chrámu skazy počas temného obradu, celé to kúzlo akosi vyprchá. Tá časť je totižto poriadne drastická, nervydrásajúca a príliš temná (vrátane tiesnivej hudby), čím nezapadá do zvyšku filmu, do ducha celkovej atmosféry. Namiesto zvyčajnej eufórie sa tu potom dostavujú skôr nepríjemné pocity, nervozita a pocit narušenej celkovej rovnováhy. Našťastie sa to po nejakom čase vráti do starých dobrých koľají (zhruba od zachraňovania Willie z lávovej jamy), snáď len s miernou výhradou týkajúcej sa trochu prehnanej akčnosti. Ženský náprotivok k Indianovi Jonesovi je opäť vybraný perfektne, pričom Willie (vo výbornom podaní Kate Capshaw) je úplne opačný typ ženy ako Marion - fajnová blonďatá fiflena (oproti tmavovlasej silnej žene). Obe predstaviteľky pritom patria skôr k tým priemernejším herečkám, takže Spielberg zrejme musí mať výnimočnú schopnosť takéto herečky viesť (v prípade Kate Capshaw sa mu dokonca podarilo priviesť ju až k oltáru).     "This place is completely surrounded. The entire place is crawling with living things." "That's why they call it the jungle, sweetheart."          . ()

Eldoth 

všechny recenze uživatele

Pro mne je to nejlepší díl ...Indiana už tady není takový ten pomyslný hrdina z jedničky ...každy jeho skutek (i když občas řádně nadsazený) už zde bere dech + Nejlepší OST ... ()

Dallas 

všechny recenze uživatele

Nech si hovorí kto chce čo chce, ale tento Indi nie je najslabší. Pravda je trochu iný, ale stále perfektný a v porovnaní s inými dobrodružnými "trhákmi" (nerátam Indiho 1 a 3) je dokonalý a basta. Jeden z mála filmov (sem rátam aj Indiho 1 a 3), ktoré dopozerám až do posledného záverečného titulku len kvôli tej hudbe. Kopa kultových a nezabudnuteľných scén (vozíky sú bomba). Toto si na filmoch cením, ten pocit jednoducho to tu tu tu túúúúúú tu t túúúúú.................92% ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Není co dodat. Jediné, čím mě Spielberg štval, byla nekonečná jízda ve vozíku v těch jeskyních, zbytečně dlouhé a příliš úporná snaha napínat a napínat, než všichni prasknem jak špagáty, co bude dál:-D ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

ja sa ospravedlňujem všetkým fandom indyho, ale toto nie je nič pre mňa. jednotku mám celkom rád, ale toto je jeden z najpredceňovanejší filmov na csfd. skôr ako údiv nad týmto dielom, ma najskôr napadá celá spleť trápnych scén, ktorých je viac ako menej. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Nejslabší díl ze staré trilogie ve kterém se z Indyho stává až příliš veliký šašek - humor sem patří ale je ho trochu moc. Přesto kvalitní díl nabízející nezapomenutelné okamžiky jako scéna s gongem , opičí mozečky , vyndavání srdce a bitka na provazovém mostě. Prostě klasika která se nezapře. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford a jeho bič podruhé - a bavil jsem se o dost méně. Úvod byl skvělý a svižný, ale pak přišla docela dlouhá nuda, před poněkud málo propracovaným závěrem. Navíc mi u druhého dílu připadalo, že některé scény jsou přestřelené až moc. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhý celovečerní snímek o Indiana Jonesovi, slavném a známém to profesorovi archeologie, který je ve volném čase vášnivým sběratelem vzácných a ztracených relikvií. Napínavé a výborně se na to kouká. Snad stejně nebo obdobně dobré jako předchozí film. Verdikt: 5* a 85-90 %. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Pokud má dobrodružství jméno, musí to být Indiana Jones. Ikonický klobouk, bič a naprosto dokonalý Harrison Ford. Legendární dobrodružná a dnes již i kultovní klasika, která výborně spojuje zajímavý příběh, skvělou akci, romantiku a humor. Indiana Jones vyniká i svým dobovým zasazením. Ona předválečná doba, která byla vrcholem archeologického lovu pokladů a dobrodruhů, sérii v jistém smyslu dodává i nadčasovost a zároveň působí velmi nostalgicky. Druhý díl je mnohem temnější a drsnější, skoro až hororově laděný, přesto si však zachovává vtip a parádní akci. Škoda, že už se takové filmy dnes nedělají. Indy však navždy zůstane nestárnoucí klasikou. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu nejlepší "Indy", který má vše, co pořádný dobrodružný film má mít. Je o krapet akčnější, ale i tajuplnější, než jeho předchůdce. Určiě u mně hraje velkou roli fakt, že jsem tento díl viděl jako první a to v době, když jsem na podobné filmy koukal s otevřenou pusou od začátku až do konce. Zkrátka legenda a "otec" všech dobrodružných filmů... ()

GreatestFan 

všechny recenze uživatele

Mluvím snad za všechny, když řeknu, že jde o nejslabší film ze série, ale možná, že i o něco silnější než dobyvatelé, příjde mi nějak zábavno/zajímavo/zvláštně dobré, jak se většina děje odehrává takřka na jednom místě a svištný děj. // viděno 5X ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Kedysi ma prvé 2 diely veľmi bavili, no po čase to nejak skĺzlo do priemeru. Druhý diel ešte o niečo horší ako prvý. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejslabší ze série přesto s několika ikonickými momenty. Pro mne asi nejzapamatovatelnělší scéna hostiny s opičíma hlavama. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem měl Chrám nejradši a některé jeho aspekty fungují stále... Problém je, že nejtemnější díl série je zároveň i nejinfantilnější a nejstupidnější. To má na svědomí hlavně Willie, která je oproti Marion brutální downgrade, Shorty mi popravdě ani nevadí. Ten kult je každopádně super, Amrish Puri je fakt děsivej a scéna s vyjmutým srdcem je něco co mi z dětství rozhodně utkvělo v paměti a pořád nijak neztratila na své působivosti. Asi nejslabší a rozhodně nejdivnější díl z původní trilogie, pro nějž mám však slabost (do jisté míry i kvůli té divnosti). Jo a ze všech artefaktů jsou ty šutry pochopitelně taky nejslabší. 7/10 ()

Související novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (více)

Reklama

Reklama