Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (9)

Ochránce (2021) 

Na to, že je to televizní počin České televize, tak výtečné. Když to ale vezmu komplexně, nevyrovnaný seriál. Míchá osobní, sem tam hodně nezáživnou linku, s případy ve školách, které jsou sem tam šokující, sem tam napínavé, ale také občas nudné. Ale i tak díky ČT za podařený a inspirativní seriál. ()

Slabý kus (2021) (E01) 

První díl nového seriálu přináší pohled na střední školu, kde vztahy nefungovaly tak, jak měly a doplatila na to jedna z učitelek. Samotný název je velkou pravdou, žáci skutečně vycítí, který učitel je "slabší" a dají mu to v hodinách sežrat. Sám to znám, jako učitel jsem už cosi zažil a některá děcka jsou opravdu zlá. Pak je opravdu zásadní, jak s kolegyní jednají její kolegové a vedení.  No, tak jako tak, zajímavý úvod do seriálu. ()

Vražda vychovatelky (2021) (E02) 

Sám o sobě je tento případ tak silný a samotná situace kolem diagnostických ústavů tak aktuální, že lepší díl snad ani nemohl být. Neodborná společnost se možná diví, co že to v tam našem školském systému funguje (nebo spíš nefunguje), ale lidé z branže tomuto dílu moc dobře rozuměli. Nejlepší je ovšem závěr a rozmluva Vaculíka s Pleslem. Tragikomický závěr. ()

Andílek (2021) (E03) 

Bohužel musím hodnotím ovlivněn podobnými zkušenostmi ze svého pedagogické praxe, takže nejsem objektivní. Ale tohle je velmi silný případ a možná se spousta učitelů dostala do podobné situace, kdy nevychovaný (nebo spíše deprimovaný) žák byl nad jejich hlavu. Zároveň se mi ale líbilo, že zde byl ukázán nejen pohled rodičů a učitelů, ale také ministerstva školství. Ono jednoduché a tolik očekávané řešení totiž fakt neexistuje. Jo, tohle sedlo jak zadek malého dítěte na hrnec. ()

Mužská záležitost (2021) (E04) 

Po dvou dílech se silnou tématikou (zabití, napadení) přichází poměrně nezajímavý díl s nečekaně sprostým Čenským a případem vhodným tak pro hospodářskou kriminálku než pro školního ombucmana. Naopak víc se dostáváme do děje kolem ombucmanovy manželky, což mě teda zrovna moc nezajímá. Ani mě moc nebere rychlokurz autoškoly. Ano, sem tam to bylo díky Řezníčkovi vtipné, ale jinak spíše šeď a nemohoucnost scénáristy poprat se s neatraktivním případem. ()

Džungle před tabulí (2021) (E05) 

Tentokrát se nevěnujeme osobnímu životu pana ombucmana, ale kompletně sledujeme příběh "rasismu", který se neprokázal. Pro znalce oboru je skvělá postava nové ministryně školství, která razí heslo žádná segregace ve školství. Ale ono se to vše na inkriminované brněnské škole nakonec jeví jinak. Dobrý příběh, který potěší především znalce školství. ()

Veřejný nepřítel (2021) (E06) 

Uf, drsný díl hned od začátku. Vlastně tentokrát ani není důležitá práce Pelána či ministerstva (to tu vlastně vůbec nevystupuje), ale v hlavní roli jsou emoce učitelek, které dohlížely na koupající se děti, emoce manžela hlavní podezřelé i jejího okolí. Do toho všeho se Pelánovi před očima promítá smrt vlastní dcery a začíná se hrotit vztah s jeho ženou. Díl plný husté atmosféry. ()

Ahoj tati (2021) (E08) 

Silný příběh = silný díl. Díl plný emocí, výborných hereckých představení, skvělý scénář. Skutečně povedený díl se smutným kontextem. ()

Hidžáb (2021) (E09) 

Hodnotím sice jako kvalitní díl, ale s obsahem mám sakra problém. Ano, jsem Čech a možná i proto mám problém s jiným náboženstvím než křesťanským. A tak zcela rozumím všem těm učitelkám, které hájí svůj názor na "svobodné" projevy svých žáků a stojí si za "neomylným" školním řádem. Bohužel, trocha pravdy byla i v Pelánově rozhovoru s řidičem, že svět se ubírá jiným směrem než je ten náš v české kotlině. Ach jo, někdy holt je to jinak, než by si člověk přál.  PS: Pelánův úlet s tou mladicí je fakt trapný, na druhou stranu pobavil jeho rozhovor nad krabičkou s nudlema, kdy mladá ho nemůže pochopit, protože na to prostě nemá životní zkušenosti. ()

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama