Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 10
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Videa (13)

TV spot 10

Recenze (301)

nash. 

všechny recenze uživatele

Po nadkritickém množství krimi seriálů plných explozí, barevných filtrů, abnormálně rafinovaných vyšinutých sériových vrahů, atraktivních detektivů a detektivek, kteří jako by si jen odskočili z modelingových agentur, a vyšetřovacích metod připomínajících práci vědecké laboratoře, která už má Nobelovku v kapse, je Pitaval svým civilním pojetím překvapivě příjemným překvapením. Typově bezchybně složený tým, reálně působící případy, věrohodné vykreslení policejní práce (i když třeba není), slušně napsané dialogy, spousta přesných dobových detailů, dnes už navíc příjemně retro a na rozdíl od majora Zemana téměř apolitický. K tomu navíc několik vynikajících hereckých výkonů, mezi nimiž vyniká mezi zločinci například Hrušínského starý kasař, Lipského aranžér, frajer Bartoška nebo Preissův dealer a mezi policisty pak hlavně zkušený veterán Pekař ve vynikajícím podání Vlastimila Haška, který v sobě má něco až gabinovského. Pohodovka, ke které se přes všechny občasné nedostatky a slabší pasáže, určitě ještě někdy vrátím. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Tak po 30 letech jsem si v klidu pustil celého pitavala, hudba velice dobrá ba co dím vynikající, výkony všech velice dobré. Skvělý výkon ale odvedla Regina Rázlová. Některé díly jsem si pustil 2x. Je lepší než krimi seriály, které nám naši televizní pracovníci servírují minimálně 8 dílů denně. Při sledování jsem neusnul, moc se mi to líbilo a klidně jsem se seriálem strávil 18 hodin. Jak byli všichni mladí a krásní, já taky :-) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malý pitaval z velkého města – průměrný detektivní seriál, jenž si mě získal především svým hereckým obsazením a to nejen bandou vyšetřovatelů VB v čele s Krampolem (Krejcárkem), Zedníčkem (Hamříkem), Haškem (Rudlou) a Peškem (Otradovcem), ale i řadou vedlejších postav čele s Bartoškou, Hrušínským či Preissem. Kvalita jednotlivých případů byla různorodá, některá více úsměvná než jiná, ale většina z nich si udržela slušnou úroveň, některé měli i zajímavou atmosféru či samotnou zápletku. Potěšila i Jaroslava Brousková či Ladislav Frej st. Určitě nelituji, že jsem tomu věnoval svůj čas, ale nadešel čas „jít zas o dům dál…“. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

"Když nejde o život(resp smrt)...jde o hovno." Pravidlo všeobecně lidské platí naprosto ukázkově i v oblasti kriminálních seriálů. A tady jde o smrt jen v každém řekněme čtvrtém-pátém díle. Sledovat totiž hodinu jak se celý policejní aparát pouští do nerovného boje s fantomem aranžérem výloh Ovoce-Zelenina, nebo zápolí s bestiálním zlodějem papagájů...chce vskutku pevné nervy. Scénář je dejme tomu průměrný, koukat se na to jistě dá, ale Dietl by určitě zvládl jít více do hloubky, pokud by mu to formát seriálu umožňoval. Vtipné je, že s výjimkou Freje vidíme v epizodních rolích věhlasnější a lepší herce(Hrušínský, Kemr, Preiss, Čepek, Sklenčka), než jsou ti, co vedou každodenní vyšetřování. Koumák Zedníček není vtipný, spíš obvykle to otravný. Silák Krampol je prostě mimický svéráz, ale jeho dramatické schopnosti jsou mizivé. Šmoulinka Pešek je výstavní opak mužnosti. Alespoň že Taťka šmoula Hašek si střihl asi svou nejlepší roli.60% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Největším záporem tohoto ryze českého - prepáčte, československého - krimiseriálu je jeho dobová aktuálnost. Ta totiž způsobuje, že řada případů vyšetřovaných pražskou kriminálkou nutně musí u současného diváka, "masírovaného" pohlednými a vždy elegantně oděnými sí es áj či jinými specialisty, budit úsměv. Nicméně, i přes k tomu ještě přidanou lehce stranickopoliticky výchovnou příchuť, nelze Malého Pitvala (neupsal jsem se, jen se snažím být vtipný, hahaha) hanět. Například postava Vlastimila Haška měla místy ten správný šmrnc starého policajta a táty od rodiny, stejně jako Jiří Krampol dobře hrál toho svého občas nemístně namachrovaného frajera. Stejně tak vedlejší role, lépe řečeno jednotliví "ti zlí" mají mezi sebou velmi povedené postavičky, vzpomeňme například zkušeného chemika Viktora Preisse. Jednoznačně nejlepší výkon ale předvedl v poslední epizodě Rudolf Hrušínský. Jeho kasař ze staré školy je úžasnou ukázkou člověka žijícího v časech dávno minulých, do těch "dnešních" se nehodícího - kus herectví, který byste čekali možná od Hříšných Lidí Města Pražského, ale ne od době poplatného "vé bé" seriálu československé televize. Závěrem tedy asi tolik - ideologicky ani zdaleka nepohorší tolik jako Major Zeman, po umělecké stránce nenadchne jako například legendární Sequensovy příběhy z dob galérky nebo klasické filmy jako Na Kolejích Čeká Vrah, prostě je to obyčejná česká detektivka, a je rozhodně lepší než o nějaký ten rok mladší Případ pro Zvláštní Skupinu:P 60%. ()

Galerie (419)

Zajímavosti (91)

  • V čase 39:13 zazní: „Projeli jsme kolem nádraží a do Dlážděný,“ přitom je vzápětí opakovaně vidět cedule Pod Kaštany. (ladyViolet)
  • Pri vyšetrovaní krádeže v potravinách má poručík Libor Krejcárek (J. Krampol) krk bez akéhokoľvek začervenania. V ďalšom zábere si nemožno nevšimnúť veľkú vyrážku. Tá zasa ako zázrakom v nasledujúcej scéne v obchode zmizne. (Raccoon.city)
  • Tento díl se z části natáčel v Pražském Liboci, konkrétně část s automobilovou honičkou. (Winster)

Reklama

Reklama