Reklama

Reklama

Muž se železnou maskou

(TV film)
  • Velká Británie The Man in the Iron Mask (více)
Trailer

Obsahy(1)

V historickém dobrodružném filmu podle příběhu Alexandra Dumase se opět setkává legendární čtveřice mušketýrských přátel: D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis. Vláda hýřivého francouzského krále Ludvíka XIV. podle nich Francii dvakrát nesvědčí, a tak se rozhodnou využít znalosti tajemné identity muže se železnou maskou na tváři. Ten dosud strávil značnou část života zavřený ve vězení, ačkoli se žádného zločinu nedopustil – kromě toho, že se Ludvíkovi k nerozeznání podobá. (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zatím nemůžu tvrdit, že jsem viděl všechny verze Muže se železnou maskou, protože dvě jsou z konce dvacátých respektive třicátých let a jedna se západního Německa. Ale na druhé straně srovnávat můžu, protože jsem konečně shlédl tři nejslavnější. Tu s Jeanem Maraisem, Leonardem DiCapriem a konečně tuto s Richardem Chamberlainem. Každá je jiná a každá se mi svým způsobem líbila. V této verzi se mi Richard Chamberlain líbil mnohem víc než v jiné Dumasově adaptaci - Hrabě Monte Christo. Na druhé straně si to chlapci prohodili, protože tato verze se mi zase líbila víc než ta s Jeanem Maraisem. R. Ch. více působil jako Ludvík XIV. Vlastně tak nějak bych si ho představoval, mimochodem je docela podobný DiCapriovi v jeho verzi Muže. Je to také jediné zpracování (neviděl jsem všechny hrané), které nám nabízí úplný začátek, kdy byl bratr uvězněn. Ale bavilo mě. Jen ten konec mi přišel trochu ustřižený. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Prešibaný lišiak a ničomný špekulant a kráľ podkutých Dumas servíruje také teatró, že fancúzski učitelia dejepisu zmätene hrabú listiny. No nie až tak, ale celý Newell aj s en samblé by bez námetu Kreátora zápletok mlátili slamu. Takto si pomohli navázjom a skĺbili ukážkový šerpový trik. Rutinné remeslo, k dobe vzniku však úctyhodné. (videné 06.01.2016,STV1 archív) ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, nenatahované a přímočaré zpracování slavného příběhu. Chamberlain je svůj, Jenny Agutter moc pěkně nalíčená, Patrick McGoohan správný záporák a celé tomu dodává nový rozměr úžasný původní dabing z dílny Ludvíka Žáčka (v dvojroli krále a krále Eduard Cupák) s dominujícími Sejkem a Růžkem. Sázka na jistotu, byť v televizním hávu (což bylo poznat především na kameře). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice v tom hrají hned dva mí oblíbení herci - kdy jeden z nich překvapivě není Prisoner, to ten druhý - a dokonce se mi líbí, jak Chamberlain dokázal své postavy odlišit, na televizní film to má slušnou výpravu, ale scénář je dost mizerný, Louisa mi přišla tuctová, hodně vatoidních scén včetně plesů nebo několikaminutových jízd na koni, ještě že tu máme aspoň toho D´Artagnana. Vlastně tady k mnoha zvratům nedojde, Filip je v podstatě skoro vzápětí vysvobozen, záměna proběhne bez jakýchkoliv pochybností a problémů - chtělo to prostě o něco více zdramatizovat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historickodobrodružný film, který ukazuje s určitou škodolibostí možnou podobu slavné historie francouzského království. Král králu Ludvík XIV. byl pro svou rozmařilost a státnickou neschopnost zaměněn za své starší tajné dvojče Filipa (krásná dvojrole pro Richarda Chamberlaina). Pochopitelně musí vystupovat pod jménem Ludvík, výměnu, kromě obou zainteresovaných stran, zaregistrovali jen nejbližší. A ti to přijali s velkou nadějí pro své vlastní potřeby. Jinak je poměrně krásně zpracovaná nejistota, strach a beznaděj Filipa, který dlouho nevěděl, co se to vlastně děje. Všech se stále ptal, kdo je, a když se dočkal odpovědi, byl šokován. Svou novou roli ale přijal a moc se tomu nebránil. Dalo by se říci, že jedna mocenská skupina, která nemohla provádět své vládnoucí záměry, touto záměnou vyšachovala druhou mocenskou skupinu. A to vše ve jménu a rozkvět Francie. První skupinu vedl ministr Colbert de Voliere (Ralph Richardson) se všeho schopným pohůnkem d'Artagnanem (Louis Jourdan). Druhou skupinu vedl ministerský předseda Fouquet (dobrý Patrick McGoohan) s ještě více podlejším pohůnkem Duvalem (Ian Holm). Z dalších rolí je třeba zmínit ženy: Louise de la Valiére (Jenny Aqutter), do které se zamiloval jak Ludvík, tak Filip. Ludvíkem byla znechucena, Filipem pak okouzlena. Dále Ludvíkova stará manželka Marie Terezie (Vivien Merchant), která přijala příchod Filipa s velkou nadějí a Ludvíkova matka Anna Rakouská (Brenda Bruce). Napínavé, svižné, zajímavé. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Po zhlédnutí tohoto filmu se rozhodl Steve Harris svou novou kapelu pojmenovat podle mučícího přístroje - železné panny - Iron Maiden. (mak.)

Reklama

Reklama