Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 1

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 795)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Najděte si omluvu, abyste mohli tyhle věci použít a já vám zaručuju, že darebáci už nikdy nevylezou z jeskyně." Nemám rád zbrojaře, protože nemají rádi mír a ten mám docela rád já. Ale pokud by to pomohlo, tak bych všem zbrojařům dopřál doživotní afghánskou léčbu v jeskyni. Pomohla Tonymu, pomůže i jim. A pak by těch pohádek o proměně byznysmenů s mrtvolami v pacifisty mohlo bejt víc. Asi by nebyly tak zábavný jako Tonyho experimenty v dílně za asistence robotickýho hasiče, ale ekoteroristi by konečně měli dost času na spočítání uhlíkový stopy mýho prdu, která právě zničila veškerou vegetaci na Saturnu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sympatická blbůstka, ktorá síce nevystrelí zo sedačky X-menovskou či Spider-manovskou dynamikou a veľkoleposťou, ale príjemne pobaví exhibíciou Roberta Downeyho (celý film stojí na ňom) a vôbec prekvapí zaujímavým hereckým obsadením. Jeff Bridges ako holohlavý zloduch a Gwen Paltrow ako asistentka superhrdinu, to sa len tak nevidí. Ináč je ale Iron Man otravne nezávadný, rodinný, až detský. Chcelo by to viacej cynizmu a dospeláckeho nadhľadu. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Asi nejlépe zahraný komiks, kam má úctyhodná pamět sahá. Akce bylo málo, ale byla strašně zábavná. A já při ní přímo bažil po tý počítačový hře Iron Man. Strašně by mě bavilo si dávat všechny ty blbečky s kalachama ve svym ultracool hi-tech brnění. Ano kostým hlavního hrdiny se mi líbil :) Příběh nic originálního nepřinesl a musíte se naučit ignorovat tu debilní část ze začátku, když si Stark staví brnění přímo před zraky teroristů a těm to furt nedochází. Celý film by mohl být i kratší a víc akční, ale já byl spokojen. Ještě jednou má pocta všem zůčastněným hercům Jeff Bridges - ultraexcelente výkon. Robert Downey Jr. taktéž a Gwyneth Paltrow byla moc milá. Dokonce i naprosto zbytečná postava Terrence Howarda je díky jeho výkonu fakt dobrá. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Iron Man je komiksová podívaná, která sebevědomě kráčí k vysoké oblíbenosti a vlastně už i dokráčela k vysokým výdělkům, díky čemuž se chystají další dvě pokračování (jen houšť). Teď už jen ponechat režiséra, vykrášlit obsazení (přeci jen Jeff Bridges nebyl tím záporákem s velkým Zet), vylepšit akční scény a probůh, hlavně ponechat scény ze Starkovy factory garáže, dle mě se nejlepší okamžiky odehrávaly právě tady. Robert Downey si konečně našel tu svou životní roli (kterou paradoxně o pár chvil později zastínil v Tropické bouři) a já mu to jen přeji, přeci jen patří k nejlepším hercům své generace, což dokazuje i fakt, že spousta dialogů a bonmotů právě hlavního hrdiny byla čistá improvizace. Celkově je Iron Man asi druhá nejlepší komiksárna roku (samozřejmě po TDK) a vděčí tomu hlavně díky svému nadhledu, ironii a cynickému hlavnímu hrdinovi. Narážky na současné politické dění jsem jen přehlížel, neboť zábavnější byly narážky na ostatní dnešní komiksárny a klišé v nich. Byl jsem spokojen, ale ne úplně. Příště už snad Iron Man bude celistvější dílo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vám rozžiari srdce. Síce doňho nenapumpuje adrenalín, ale získa si vás tým, aký je sympatický, filmársky poctivý, hravý a výborne obsadený. Železňák má presne to, čo Transformerom chýbalo. A naopak. Ale dokonale fungujúca chémia medzi Robertom a Gwyneth, spolu s tým, že z plátna sála pohoda a zábava pri natáčaní, to sú veci, ktoré za Bayove perfekcionistické trikové orgie nevymením. Skutočne nie. Iron Man je síce nie celkom dokonalý, ale veľmi príjemný prológ k tohtoročnému popcornovému letu. Veľmi tomu želám úspech a veľmi chcem druhý diel. "Next time, honey." ;-) ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Phil Coulson (Clark Gregg) se v komiksech objevil až více než tři roky po premiéře filmu. Poprvé to bylo v sešitu „Battle Scars #1“ z listopadu 2011 coby "Cheese", o pět čísel později bylo odhaleno jeho pravé jméno. (Kubaaa97)
  • K tehdejší atmosféře ve společnosti Marvel (která se tehdy ve filmovém světě teprve nadechovala k pořádnému náporu) Robert Downey, Jr. (Tony Stark) řekl: "Když pracujete v Hollywoodu, jste okamžitě považován za člena rodiny. Třeba: Roberte, jsi teď součástí rodiny 20th Century Fox. A já si říkám: blbost, chcete díky mně vydělat peníze, a když naše práce skončí, bude vám fuk, když to autem naperu do stromu. Naproti tomu u Marvelu jsem měl poprvé skutečně pocit, že jsem součástí rodiny. Tihle mládenci jsou na jedné straně obchodníky s těžkými balíky akcií, ovšem na druhé straně si uchovali nadšení teenagerů. Hollywood by se od nich mohl lecčemu přiučit." (NIRO)
  • Muž, který v televizi radí, aby lidé prodali akcie Stark Industries, poté co Tony (Robert Downey Jr.) nařídil zastavit výrobu zbraní, je Jim Cramer, slavný bývalý manažer hedgeových fondů a úspěšný autor knih, který na obrazovkách často komentuje ekonomické záležitosti. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama