Reklama

Reklama

O poklad Anežky České

(pořad)
Soutěžní / Historický
Česko, 1993, 129 x 34-50 min

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Klára Kovaříková, Klára Doležalová, Miroslav Fantyš, Luděk Munzar, Karel Augusta, Pavel Nový, Dana Morávková, Jiří Zahajský, Dana Hlaváčová, Markéta Hrubešová (více)
(další profese)

V soutěžním cyklu budeme postupně navštěvovat hradní a zámecká sídla v jednotlivých koutech naší země. O jejich bohaté minulosti se dozvíme nejen díky otázkám připraveným pro soutěžící, ale také prostřednictvím historických epizod v podání předních herců. (Česká televize)

Recenze (128)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Sledování opět po mnoha letech. Po pravdě, stárne to, ale je to jeden z mála opravdu povedených a inteligentních pořadů, které se tu za ta léta vyskytly a i po letech dokáže dobře pobavit. Dnes už na nic podobného nenarazím. Dobře moderované, zajímavé a vtipné. Dnes už by to tolik netáhlo, Češi už se přeci jen zajímají víc o svět než o tuzemské památky, ale já jako milovník historie bych nějaké zmodernizované pokračování klidně uvítal. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Inteligentní soutěže by to dneska, v přemíře těch méně inteligentních, měly těžké. Možná je tohle jedním z důvodů, proč už tuhle specifickou dějepisnou soutěž lze sledovat pouze z televizního archívu. A ne každý běžný televizní divák se zrovna hloubkově zajímá o naše dějiny a historii. Přesto se dějepisných znalců hlásilo do soutěže po pěknou řádku let více než dost a jejich vědomosti byly mnohdy hodné obdivu. Když někdo vyhrál, tak to bylo na základě znalostí a ne nějakých náhod a shod okolností. Po boku Marka Ebena sbírala první moderátorské zkušenosti dnešní "primácká" moderátorka Klára Doležalová, už zřejmě i tehdy v beznadějném balkánském obležení svého pozdějšího manžela, kterou později vystřídala o dvě třídy nevýraznější Klára Kovaříková. Na krásných hradech a zámcích se vystřídala početná squadra známých herců a hereček, kteří představovali české historické osobnosti v dobových scénkách, které zaváněly nevkusem. Nuda, poučení a skvělý moderátorský projev Marka Ebena za přítomnosti sličné asistenky, vytvořili soutěž, která se už do dnešní hektické doby svým pomalým a táhlým tempem příliš nehodí. Kdo se chce dozvědět něco z české historie, bude zřejmě k zaniklé soutěži přistupovat shovívavým přístupem. Mé hodnocení: 40% ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších televizních pořadů, co znám. Žádná pokleslá zábava pro tupé góje, ale velmi inteligentní a vkusná soutěž s přehlídkou našich nádherných zámků, klášterů apod. Navíc s hranými scénkami, které jsou velmi na úrovni a vystupuje v nich celá plejáda našich známých herců (vzpomeňme třeba natěšenou rajdu Kateřinu Brožovou s hlubokým výstřihem, vůči níž je ovšem její manžel chladný, neboť je uchvácen malbami na stropě ložnice...). Přiznávám, že i když mám dějepis rád, tak otázky jsou na mě docela těžké, a tak si většinou připadám jako úplný blbec, ale to vůbec nevadí. Rád se něčemu přiučím. V dnešní době by se Česká televize na něco takového už nezmohla, bohužel. Vynikající moderátorská dvojice - kultivovaný Marek z Ebenu a sličná panna Klárka. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Kdysi to sledovala celá naše rodina a všem se to hrozně líbilo...tuhle jsem to v televizi viděl znovu a už jsem tolik odvázaný nebyl. Nejlepší je jak Eben vždycky prohlásí:" Dobrý den, my jsme z budoucnosti.." a historická osobnost jen znuděně přikyvuje a tváří se jakoby to byla tenhle týden už desátá delegace z budoucích časů..no, tak akorát. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Miloval jsem jako dítě hrady a zámky. A měl jsem rád (a dodnes mám) Marka Ebena, který se tyčí nad dnešními moderátory jako mohykán - asi proto ho do telky moc nedávají. Tenhle pořad jsem měl fakt moc rád. Samotná soutěž byla o ničem. Ale vše kolem jsem hltal. Jak moderátory, tak i prostředí, ve kterém se soutěž odehrávala. Dnes po letech musím hodnocení ubrat. Protože to, co by se tu mělo hodnotit, je soutěž samotná. A ty byla fakt dost trapná. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Miroslav Fantyš hraje v cyklu roli takzvaného pregéře. Pregéř je název mincovní lavice pro výrobu mincí a později byl takto označován dělník razící mince. (sator)

Reklama

Reklama