Reklama

Reklama

Captain America: Návrat prvního Avengera

  • USA Captain America: The Winter Soldier (více)
Trailer 1
USA, 2014, 136 min

Předloha:

Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha), Ed Brubaker (komiks) (více)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford (více)
(další profese)

Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli – Winter Soldierovi. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (1 415)

Psema 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní debilita, která by strašně chtěla replikovat scénáře Temného rytíře, Bournea, popřípadě Tří dnů Kondora (extrémně rychle plynoucí vyprávění plné nečekaných zvratů, konspirace, pád systému), ale bohužel nemá za stolem Jonathana Nolana, ale páreček volů (aka scenáristů), kteří se domnívají, že opakováním nečekaných infiltrací (hodných i zlých postav) zahladí asi miliardu "plot-holes", které tímhle postupem vznikají, a na závěr pod tlakem škatulky beztak ucuknou ke stupidní šabloně jako z videohry (zastrč tři paměťovky do třech děr = victory!), záporáckým klišé vyžvaněných plánů (mluvící hlava v bedně silně mimo, o idiocii hrozně zlého vyhlazovacího plánu ani nemluvě) a extrémně nízké porci emocí, o nichž se ale všichni vehementně snaží. Takže proč 3 hvězdy? Protože je to v rámci letních výplachů stále ještě extrémně zábavná, řemeslně perfektně ošetřená akční jízda s parádním hereckým trojlístkem, hromadou milých cameo roliček a sympatickým feelingem velké změny, která relativizuje v podstatě vše, co se v Marvel vesmíru prozatím odehrálo. Jen je škoda, že se tyhle zajímavé prvky a postavy ocitají v hloupoučkých zápletkách (děj to vlastně nemá), které se neumí úplně odříznout od komiksových vzorců (Iron Man 3 byl asi nejblíž) a výsledný střet snahy o realismus a komiksové nadsázky vyplodí... no ano, sympatickou blbost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hon na Kapitána Ameriku, aneb krtek musí z S.H.I.E.L.D.u ven.. Přesně dávkované hlášky pro odlehčení, dvě živočišné pouliční přestřelky, nejen díky Redfordovi politicko-špionážní nádech všech tří prezidentových kondorů a decentní rýpnutí do amerických praktik eliminace nepřátel státu. Jakmile se však začne zdravit hydrant, promlouvat do firemního rozhlasu a zapalovat nebe nad Potomacem, nemoc marvelovského stereotypu se zase vynoří z thrillerové mlhy. Musím však Kápovi Emérika nechat, že od posledně odhodil ten skautský šátek a kdyby snad k němu asgardský vyvrhel Loki adresoval hlášku: „Právě si přeříz dědečka!“, neměl bych už pocit, že je to obvinění z krvesmilstva.. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na Marvel dobrý. Já tomuhle barevnému konglomerátu prapodivných komiksových superhrdinů tradičně příliš nefandím, ale The Winter Soldier je (narozdíl do svého předchůdce) solidní akční blockbuster, který mě v kině příjemně pobavil. Tématem objektivně poměrně zajímavé a podnětné, byť svou marveláckou potřebou "nejít příliš hluboko" to občas budí spíš pocity frustrace z toho, jak povrchně a zjednodušeně jsou dané politicko-filosoficko-technické aspekty scenáristické konstrukce podávány. Ale v rámci letního blockbusteru pro masy to funguje fajnově. Takže jak říkám, na Marvel dobrý. Nashle u třístého padesátého osmého dílu tohoto oblíbeného seriálu... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Shield berie svet taký, aký je. Nie taký, aký by mal byť.“ Pecka. Na totálku. Jednotka ma nebrala, ale toto je špičková bomba a jeden z najlepších akčných filmov desaťročia. Neviem, ktorá akčná scéna je moja najobľúbenejšia. Či prevratná automobilová a následne "ručná" naháňačka na diaľnici (a v priľahlom okolí), či brutálne veľkolepé finále (kedy mrazivo a v masovom meradle umierajú desiatky kladných postáv, síce to nie je vidieť, ale aj tak!), prípadne perfektná naháňačka Nicka Furyho, v ktorej generálny Shieldu divákovi a nepriateľovi krásne, jasne, stručne, razantne a nekompromisne ukazuje, prečo je šéfom organizácie práve on a nie niekto iný. Vynikajúco v Captain America: Zimný vojak však fungujú i vzťahy medzi postavami a samozrejme i samotné postavy - skvelý je ako Evans s Jacksonom, tak Johansson, sympaťák Mackie alebo drsný terminátor Sebastian Stan (a vlastne úplne všetci, pravdaže nesmiem zabudnúť na skvelého Roberta Redforda a kvalitného magora Franka Grilla). Miestami som takmer ani nedýchal. Pravdupovediac (odpustite rúhanie) mi film pripadal ešte o kúsok lepší, ako Brubakerova komiksová predloha (ale aj tá je skvelá). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nejkokomičtější evendžr je zpět, aby opět odhodlaně střežil klidný spánek slaboduchého světového pubestentstva a několika mentálně slabších skorogerontů. Vždyť co může být více inspirujícího a hlubokomyslně zábavnějšího, než vyteplený jeliman v hvězdotřpytných elasťácích a morálním kodexem Mirka Dušína, co si vždy při sveřepém zachraňování světa nasazuje na xicht masku na bondáž?! Jako člen Ligy fekální spravedlnosti Kikásu by byl dokonalý, avšak jako „seriózní“ homix je vskutku k popukání. Přitom obvyklý, dementně sériový scénář - superhrdina, stejně mocný pazdrát, zrada, pomsta, pateticky vítězné vyvrcholení za pět minut dvanáct, a jde jen o to, kdo tam narve více efiksů… - by bez problému umožnil nahradit Prvního Gangbangera alespoň někým trochu kůl, aniž by si toho kdokoliv vůbec všiml. Mohla z toho být príma čtyřka Ajronmena a toho trapného homodebila klidně mohli nechat dále hnít v mrazáku nějakého Růzveltova bunkru. Ale americká tradice je asi holt americká tradice. Je to sice o poznání méně xblití, než nadmíru odporná burgerovská agitka prvního dílu, nicméně i tak mi není jasné, co slíbili velkému Bobíkovi, aby si v tomhle kurvil kredit. Asi exhumovanou, vypreparovanou hlavu Póla Ňůmena. ()

Galerie (227)

Zajímavosti (140)

  • Když Captain America (Chris Evans) odjíždí ze schůzky s Alexandrem Piercem (Robert Redford), je v dálce u břehu vidět známý hotel Watergate, spojený se skandálem, známým jako "aféra Watergate". Jeden z Redfordových nejslavnějších filmů, Všichni prezidentovi muži (1976), se touto událostí zabýval. (ledofredo)
  • Motorka, na které Steve Rogers (Chris Evans) uniká z centrály S.H.I.E.L.D.u, je Harley-Davidson Street 750. (Technical58)
  • Časové nesrovnalosti: Počítačový doktor Zola (Toby Jones) v tajné místnosti řekne, že Captain (Chris Evans) je ročník 1918. Ale Wikipedie nám prozrazuje, že se narodil v roce 1922. Dále při rozhovoru s Natašou (Scarlett Johansson) říká, že mu je 95 let. Což neodpovídá ani jednomu roku narození, vzhledem k roku natočení filmu: 2014. A ještě: Zola řekne, že byl zajat v roce 1945, ale na pamětní desce Buckyho Barnese (Sebastian Stan), který zemřel právě při misi, kdy byl Zola zajat, je rok smrti 1944. (Bednobuch)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

12.07.2018

Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za… (více)

Reklama

Reklama