Reklama

Reklama

Captain Marvel

  • USA Captain Marvel (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Snímek Captain Marvel se odehrává v devadesátých letech dvacátého století a je tak zcela novým dobrodružstvím z dosud neviděného období filmového světa Marvel. Film sleduje příběh Carol Danversové, ze které stala jedna z nejmocnějších superhrdinek světa. Když Zemi zasáhne mezihvězdná válka mezi dvěma mimozemskými rasami, Danversová se ocitá s malou skupinou spojenců přímo v srdci konfliktu. (Falcon)

(více)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (966)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stěží najít v marvelovské kino frančíze méně charismatického superhrdinu (ano, existenci Ant-mana, Wasp i Scarlet Witch beru v potaz). Což je znásobeno tím, že Captain Marvel je již z podstaty nezajímavá; nemá slabinu, její schopnost(i) jsou überpřepálené, naturelem nezajímavé a vizuálně se projevují čistě skrze CGI čili jakmile nastoupí do akce, tak po Brie Larson ani vidu ani slechu klidně několik dlouhých minut na úkor jakési zmatené blikající animačky s čírem. A to je škoda, protože i když Brie není úplně přesvědčivá, tak pořád jako Carol aspoň působí dojmem, že v ní něco přeci jen je. Přesto, navzdory všemu uvedenému, jde o jeden z vůbec nejlepších Marvel originů. Má to tempo, Jackson, postavy a košišta kolem Carol to táhnou "co to dá", devadesátková stylizace také sedne a především díky Skrullům to má, u Marvelu trestuhodně často opomíjené, "srdíčko". ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Rozhodně chytrý film, i když ne zcela dotažený. Umí překvapit ohledně identity a motivů hlavního záporáka, pečlivě rozvíjí psychologii hlavní postavy, aby divák během jediného filmu pochopil její potenciál a mohl ji bez prodlení přijmout v chystaném epickém milníku obří frančízy, s níž je vyprávění spjato konceptuálně mnohem silněji než třeba v Black Panterovi nebo Ant-Manovi. Zasazení do devadesátých let nabízí spoustu možností pro žánrové hrátky a kulturní pomrkávání, takže vedle superhrdinského originu sledujeme logicky i oddechovou buddy detektivku s hláškujícím černochem (a Jackson si ji bezezbytku užívá), dostáváme úsměvné vzpomínky na tehdejší úroveň počítačových technologií a některé sekvence se dokonce i nápadně podobají scénám ze soudobých filmových trháků (závěrečná honička nad pouští alias Smith versus ufo ve Dnu nezávislosti). Tempo má spád, humor se většinou strefí do černého a Brie Larson je dle očekávání výborná. Škoda tedy zásadního problému, kterým je poměrně tragická digitální akce - ta je hlavně ve finále asi opravdu nejhorší a nejméně nápaditá, jakou v Marvelu za celou dobu vypotili. A zároveň, což je výtka taky docela výrazná, i všeho ostatního přeci jen mohlo být víc a v lepším - nejen více akčního drajvu, ale i více devadesátek, více hutnějších konfliktů a formálních atrakcí, které bychom si pamatovali jako celou Wakandu v BP nebo "měsíční řežbu" v Infinity War. Captain Marvel na jednu stranu hrozně potěší svou skromností a podřízeností vyššímu tematickému cíli, na stranu druhou vyloženě neuhrane a zanechá pocit jednohubky, jakkoli drahé, sympatické a promyšleně koncipované.. Netěšení na Endgame každopádně suverénně obnoveno, takže už jen za to beru 4* jako povinnost. ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Doufám, že jsem jenom přílišný pesimista, ale připadá mi, že současná divácká populace je jako ta žába sedící ve vodě, která se tak pomaličku otepluje, že si vůbec nevšímá, že se vaří. Protože tak postupné snižování laťky, že i takovýhle film se bere jako "slušná oddechovka, která neurazí", mi přijde prostě děsivé. Osobně nevidím například příliš velký rozdíl mezi Captain Marvel a všeobecně proklínaným Green Lanternem, přesto je jedno z toho z nějakého důvodu (a ten důvod je hype a PR) vnímáno o mnoho lépe než to druhé. Z toho, co vím z její filmografie o Brie Larson, bych usoudila, že její míra talentu se hodí možná na antihrdiny a vedlejší role, ale určitě ne na vtipkující správňáckou hrdinku, a také je pohybově naprosto nepřesvědčivá bojovnice. Kromě všeho ostatního pro mě další vrstvu zklamání představuje genericky znějící nezajímavý soundtrack. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Moc jsem toho od Captain Marvel nečekal a dobře jsem udělal, protože to není žádná velká hitparáda. Origin mocné pilotky má parádní úvodní půlhodinu, kde akce střídá akci a člověk moc nemá čas se v něčem patlat. Jakmile se ale ve druhé půlce zpomalí, začne být očividné, že se na ústřední tajemství (a Carolinu minulost) plýtvá až moc času, a že tu chybí ultimátní hrozba, s níž by titulní hrdinka mohla změřit síly. První Iron Man, Kapitán Amerika nebo Doctor Strange mi v tomhle ohledu přišli o něco vyváženější. Zase o tolik pozadu ale Captain Marvel není, jelikož Marvel znovu trefil ústřední postavu (většina „hero moments“ je super) a nasypal kolem ní schopné obsazení, které vás protáhne sebedelší dialogovou odbočkou. Do budoucna má tedy vtipkování a fackování raket s Carol Danvers vcelku solidní potenciál. Už kvůli tomu, že máme za sebou povinné základy a může se (podobně jako u Kapitána Ameriky) rovnou začít s výraznějšími zápletkami. (7/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný průměr. Nikoho neurazí, ale proč se k tomu vracet? Sterilní komiksová adaptace, která nepřináší nic zásadního a až zbytečně hraje na sentimentální notu. Celá ta atmosféra okolo "girl power" filmu mi nevadí, ani ta sentimentalita v mnoha scénách, už vůbec ne ultimátní schopnosti hlavní postavy, které vůči ostatním hrdinům působí přehnaně. Co mi přijde smutné je, že film je až zbytečně pomalý, vleče se (snahy o záchranu pomocí vtipu a chemie mezi postavami vše nezachrání). Kromě hodně mluvení je zajímavé, že je to stejně tak origin Captain Marvel jako skoro-origin Shieldu nebo Furyho (stejně s čičinou krade film Brie...). Ani závěr nemá epický rozměr, který by vzal dech. Za mě se zítra vzbudím a zrovna k téhle marvelovce se nebudu mít důvod v budoucnu vracet (Doctor Strange je minimálně odvážnější, Black Panther akčnější). PS: první potitulková scéna je jediný zásadní moment pro Endgame a osobně mě překvapil (tipuju, že tohle se stane tak ve 30-40. minutě filmu), ale překvapení. druhá potitulkovka je slabá... ()

Galerie (92)

Zajímavosti (89)

  • Carol Danvers (Brie Larson) na začátku filmu ve videopůjčovně zničí plakátový stojan propagující film Pravdivé lži (1994). Původně ale tvůrci uvažovali o plakátu k filmu Maska (1994), aby měla Carol pocit, že kousek od ní stojí jeden ze Skrullů. (Andrew78)
  • Před uvedením snímku v kinech se internetem šířila informace, že se Brie Larson (Carol Danvers) upsala Marvelu na sedm filmů. Ta to následně veřejně popřela. (CrypzzXD)
  • Jude Law (Yon-Rogg) ztvárnil svou vůbec první komiksovou roli. (Ratemus)

Související novinky

Marvel je v problémech

Marvel je v problémech

02.11.2023

Marvel Studios pod hlavičkou Disney ještě před pár lety byly doslova Midasovou rukou a čeho se dotkly, to přineslo obří divácký úspěch a vyšší stovky milionů dolarů na tržbách z kin. To ovšem už… (více)

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Reklama

Reklama