Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na Svět pod hlavou jsem se neskutečně těšil a pak byl dost zklamán, když jsem zjistil, že je převzatý. Od těchto tvůrců jsem skutečně čekal něco víc původního. Po prvním zmateném, druhém detektivně chabém díle začalo být vyprávění hutnější. Pro hlavního hrdinu to začíná být osobnější v rodinné i profesní rovině, normalizace je špinavá a díl 7 - 9 připomíná opravdu ty drsné kriminálky. Ano, časové paradoxy jsou nezvládnuté, díl poslední příliš rychlý (osobně bych byl rád, kdyby Filipovi vyřešení zabralo třeba dva, tři), ale přístupem k minulosti a stylem zpracování mi seriál zkrátka a dobře konvenoval v osobní rovině. A v neposlední řadě mě přivedl ke knihám Ondřeje Štindla. Je nutné počítat vše. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Svět pod hlavou je ve své podstatě zjevením v rámci české porevoluční seriálové tvorby. Přichází s docela originálním námětem, je chytlavý, napínavý, zábavný, ale má i pořádnou atmosféru a dokáže zahrát i na nostalgickou strunu. Ivan Trojan předvádí klasicky zdařilé výkony a potěší i Václav Neužil ml. v hlavní úloze. S pochvalou hereckých projevů bych mohl pokračovat, ale než tu vypočítávat další jména, pochválím raději výtečně zvolené exteriéry i interiéry, které dodávají na autenticitě 80. let. Za zmínku stojí také parádní hudba. Svět pod hlavou se prostě povedl prakticky po všech směrech a stal se tak opravdu příjemným seriálovým překvapením. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nastup si, musíme koupit okurčičky, dneska je sledovačka." Já chci být kriminalista v roce 1982. Chci soudruhovat se spolehlivými soudruhy nadřízenými, chci buzerovat vrátné, chci sledovat politickou linii případu a hlavně chci zakusovat okurky při sledování eskapád Honzy Zemana. Ono to teď vypadá, že bych dokonce chtěl mlátit sprosté podezřelé, ale to není pravda, i když ve světě, kde jsou práva pachatelů vyšší než práva oběti, taková myšlenka asi není úplně od věci. Mě tohle retro prostě hrozně bavilo a epizody Orchidej na smetišti či Rodinná záležitost mě dostaly do kolen. Paradoxně za největší slabinu považuju hlavního hrdinu Filipa Marvana, protože ten by se svým neplněním rozkazů od Strany a Šejbů nevydržel na svobodě ani do konce druhé epizody. Jenže všichni ostatní soudruzi byli báječní a bylo mi ctí bděle a ostražitě s nimi sdílet své pondělní večery. Čest práci, soudruzi a nyní mne omluvte. Jdu si na gramofonu přehrát největší pecky od Slok Luboše Nováčka. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže vážení, nakupte okurčičky, večer bude sledovačka Back to the future! Návrat do budoucnosti ve stejně komediálním duchu jako tehdy, v roce mého narození. Téma omšelé jako zvonáče, ale s tak sympatickými herci a bravurně zvládnutou chemií mezi nimi, že jsem nijak výrazně netrpěl při sledování (řekněme že reálie doby opravdu nedokážu posoudit, jsem o tři roky mladší než filmový Filip). Václav Neužil neurazil, ale ani nijak nepotěšil, pak tu ale byl skvostně tragikomický Kopta, neodolatelní hajzlíci typu Budař a Hanuš (radost podívat), parádně odporný psychiatr Malý (toho chlapa taky žeru), ležérní blázen nejtvrdšího flegmatického jádra Pospíchal, velmi sympatická sestřička Judit, vyrovnávající tu šeď bělobou orchideje na smetišti, případně standardně hláškující Trojan, aspirující na svatozář reakčních živlů z Vatikánu. K tomu závadová mládež s vlasy mastnějšími než omega 3 a rozbité obkladačky ze západního diverzantského prostředí. Tohle si lze vychutnat i za střízliva. Ano, spoustu věcí bylo nedotažených, resp. nevěrohodných, ale nebudu hnidopišsky kazit tomuto seriálu kádrový posudek, ne? Pár hlášek mi v paměti určitě zůstane: "Maj neprůstřelný alibi." "Však ty už to, Klémo, nějak prostřelíš." Pro mě osobně jeden z nejsympatičtějších seriálků porevolučních dob o dobách předrevolučních. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 9/10 Prostředí 10/10/// PLUS: námět ze seriálu Polda z Marsu, který je až neuvěřitelně kvalitně zpracovaný a převedený do doby hluboké normalizace, velice příjemný herecký projev ze stran Ivana Trojana a Václava Neužila, subjektivně asi nejlepší co jsem viděl, ale i ostatní herci ze sebe dostali maximum, zvolené prostředí a dobová hudba dotváří atmosféru, který každým dílem houstne a spěje do neočekávaného finále MÍNUS: pořádně návykové, přesto bohužel s daným počtem epizod. /// Shrnutí: Pro mě nejlepší český seriál za poslední roky. Není na něm ani ň poznat, že to je z televizní produkce: myšleno po stránce celkového zpracování, vyrovná se kvalitou zahraniční produkci. Během prvního shlédnutí jsem nenašel nic co by mi nesedělo do makrosvěta tohoto seriálu, žádné dialogové, scenáristické nebo herecké zaváhání. Pořád to jede na sto procent. Možná někomu nesednou snové scény (halucinace) hlavní postavy. Některé díly nerozvíjí děj tolik jak bych od nich očekával, jsou spíš soběstačné jako detektivka. Po celou dobu se informace dávkují po malých dávkách a málokdo asi odhadne jaký bude závěr. Určitě jsem neočekával stejný závěr jako měla americká verze, i proto se s českým závěrem mohu dobře ztotožnit. A teď mě omluvte, jdu zjistit jak napravit současnost. /// Celkem 98%/// ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Původně se měl děj Světa pod hlavou odehrávat v západočeském Sokolově, ale nakonec byl děj přesunut do fiktivního města v severních Čechách. Na původní Sokolov zbyly jen tři odkazy: Festival politické písně, zachycený ve 3. díle Mrtvý lidi, jenž se v Sokolově konal v letech 1973-1988, upomínková spona do kravaty Hnědouhelné doly a briketárny Sokolov (HDB) náměstka Šejby (Marek Daniel), jež se objevila ve 4. díle Orchidej na smetišti a sokolovské SPZ-ky na některých autech. (Šéfik)
  • Natáčelo se na Kladně. (M.B)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama