Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele izmi k tomuto seriálu (9)

Svět pod hlavou (2017) 

PRVNÍ DOJMY po prvních dvou dílech: jako na produkci ČT docela dobrý. Opět Trojan - člověk, aby se bál už otevřít i konzervu. Ale jako jo no. Rozhodně nesdílím nadšení Stanislava Šulce, že jde o nejlepší český seriál všech dob. Případy a lá Šifra mistra Leonarda v kulisách reálného socíku vypadají divně. Narážky na určité reálie té doby jsou někdy až křečovitě naaranžované ("já chci masku s chobotem"). Scénky z okresní kriminálky jsou až na hraně parodie, což si tehdejší kriminálka, která měla prvotřídní úroveň, nezaslouží. Uvidíme, co další díly. Ochota dívat se dál, tu je ()

Mrtvý lidi (2017) (E03) 

"festivalově" laděný třetí díl jenom potvrzuje smíšené pocity, které přicházejí s celou touto řadou. Na jedné straně odvážný vstup HH (hlavního hrdiny) z budoucnosti do doby těsně po svém početí a anonymní rozmluva s vlastní matkou patří k tomu zajímavějšímu. Premisa "neovlivňovat budoucnost zásahy do minulosti" zůstala zachována, i když HH tancoval na hraně a vlastně bylo napínavé, jestli přikázání poruší nebo ne. V jiných částech díl opět balancuje na hraně parodie hlavně ve vztahu k socialistické realitě, která je vyvedená do absurdna a kterou takovou prostě nepamatuju, ale asi je to záměr. Autoři seriálu si neberou servítky s kapelou Sloky Luboše Nováčka, jejíž kapelník aktivně spolupracuje s StB ("tou druhou, sesterskou, policíí) a kde je zřejmá paralela s jistou tehdy (a možná i dnes ještě) skutečně existující kapelou. Kriminální příběh tentokrát za moc nestál, nicméně vyřešen byl originálně a pointa je zajímavá a reálná. Takže stále ano, i když s výhradami, vyhlížím další díl. ()

Orchidej na smetišti (2017) (E04) 

Třetí epizoda s kapelou Sloky Luboše Nováčka zůstala nepřekonána. 4.díl začal být zajímavý až teprve v momentě odhalení nelegální promítárny lechtivých snímků. Líčení socíku, užívání soci-hantýrky a další doprovodné projevy opět na samotné hraně parodie - nic takového nepamatuju, nikde. Jediný napínavý moment je kontakt F.Marvana se svými rodiči, kdy skutečně člověk ani nedýchá, aby nedošlo k zásahu do minulosti, který by ovlivnil třeba jeho samotný život. Myslím, že se v této dějové lince dočkáme překvapení, je to prostě tam. ()

Závadová mládež (2017) (E05) 

Konečně zajímavej díl! Trojan ustupuje do pozadí, parodie na socialismus taktéž, perfektní výkon slizkého Klementa. Názorné a polopatické zúčtování Filipa Marvana se svým otcem a konečně překročení tabu a zásah hlavního hrdiny do minulosti. To přináší napětí a očekávání, co jeho činy způsobí, ale nakonec je ze vzpomínky z dětství zřejmé, že otec by partu napráskal tak jako tak a ovlivnění minulosti Filipem tak (zatím) nic fatálního nezpůsobilo. Osvěžující je taky, že Filip ani Jan konají, aniž by dali najevo proč to dělají a s jakým záměrem, to lze jen vytušit. Neméně zajímavým momentem je opakovaná situace, kdy Filip má při domovní prohlídce zase ztopit důkazy. Stejně jako v první části. Za mě skutečně dobrá a oduševnělá podíváná, mistrovsky zpracovaná. Zatím nejlepší díl. ()

Dvojboj (2017) (E06) 

Opět dobrý díl. Málo Trojana, málo parodie na socík, hodně vtipů. Krimi zatím zůstalo opuštěno, ale naplno se ke slovu dostává sci-fi. Zásah do minulosti jede naplno, hlavní hrdina je ohrožen svým vlastním nenarozením. Stále více si myslím, že jeho úkolem bude zachránit tátu před sebevraždou a tím se vyřeší celá "přítomnost". ()

Smrt špiona (2017) (E07) 

Mimořádně povedená špionážní epizoda. Velmi reálná, dobře vystavěná, vtipná a zábavná. Tentokrát žádné sci-fi ani zásahy do minulosti. Marvanovi se stále daří balancovat. ()

Rodinná záležitost (2017) (E08) 

I tomuto dílu musím dát plný počet bodů. Nasmál jsem se u něj snad zatím nejvíc. Zavražděná paní Magdička a rychlá rota z OPBH - tak tato zápletka neměla chybu.Soudružský humor se tentokrát udržel před hranicí parodie a byl vtipný. Zdá se mi, že případ ještě úplně neskončil a nabízí se otázka, zda se změní Filipova přítomnost, pokud se se Šejbou vypořádá za mlada. Taky pořád čekám na záchranu otce před sebevraždou. Uvidíme :-) Jo a nééé bombu nééé - to je prostě už dneska hit :-) ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

A opět změna - skoro žádní soudruzi, skoro žádný Trojan, místo humoru thriller. Příběh naznačuje, že není cesty zpět. No počkáme si na závěrečný díl. Ta změna žánru skoro v každém dílu je fakt dobrý nápad. ()

1983 (2017) (E10) 

Poslední díl velké zklamání, asi jako ten první. Nejdřív naprosto nereálný útěk přes hranice, americký thriller v socialistických kulisách. Absurdní a těžko uvěřitelná oběť Plachého pro kamaráda, která se nakonec ukázala, jakože nebyla. Pak socialistický realismus nahradil náš důvěrně známý socialismus tržní, kde jediným světlým bodem byly Sloky, které se kámoší s mocnými za každého počasí a režimu. "Néé, bombu, néé, pane Reagane", tak to už z hlavy asi nikdy nedostanu. :-) Léčka, do které dostal Marvan oba gaunery byla sice vymyšlená dobře, ale finální konfrontace vyzněla jak klučičí rvačka v šatně o přestávce. Navíc je na 99% jasné, že by se dva gauneři okamžitě obrátili proti strůjci léčky, nikoliv proti sobě. Krádež sanitky, záchranáří ve sklepě? Absurdní. No ale celkově jako OK, i když si nejsem jistý, že bych to ještě někdy chtěl vidět podruhý. PS: Mimochodem nepamětníkům bych rád sdělil, že Reagan a Gorbačov nám v 86 po Reykjavíku přišli jako světoví hrdinové nejvyššího řádu, kteří zbavili svět hrozby války a zabránili zničení planety. Skutečně jsme to takhle tenkrát vnímali. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama