Reklama

Reklama

Insidious: Poslední klíč

  • USA Insidious: The Last Key (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Čtvrtá část kultovní série Insidious odhalí záhadnou minulost vyhledávané parapsycholožky Elise. Ta v mládí žila v malém městě v Novém Mexiku, její domov však byl zároveň domovem temných sil, a tak netrvalo dlouho a její život se obrátil naruby. Nyní ji nejnovější klient přivádí zpět do domu hrůzy a Elise se musí vyrovnat s vlastní děsivou minulostí. (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (294)

tron 

všechny recenze uživatele

„Sme ako policajti. Akurát nezatýkame ľudí.“ Sequel prequelu (trojka), ale zároveň stále prequel sequelov (jednotky a dvojky). Chápeme sa, hej? Ono je to asi dosť čudné a zvláštne, ale trojka a štvorka sa mi paradoxne páčili viac, ako jednotka a dvojka. OK, máte pravdu, dvojka sa mi predsa len páčila zo všetkých štyroch dielov asi najviac, ale chcem tým povedať, že každopádne nepatrím k divákom, ktorí uznávajú len prvé dva diely s rodinou Lambertovcov a zvyšok série nie. Naopak, veľmi sa mi páči ústredná trojka krotiteľov duchov – dominantná, rešpekt budiaca a pritom sympatická a ľudská Lyn Shaye + jej dvaja komickí pomocníci Leigh Whannell a Angus Sampson (márne rozmýšľam, ktorého mám radšej). A tá dostala poriadny priestor až v trojke a štvorke, nie v jednotke a dvojke. Na začiatku štvorky sa nachádza scénka, v ktorej to vyzerá tak, že Elisu nechajú jej obľúbení pomocníci na nasledujúci démonický prípad samú. Našťastie už o pár sekúnd sa ozvalo trúbenie a ja som sa začal spokojne, nasprostasto uškŕňať. Vyzdvihnúť musím i pôsobivú a ponurú atmosféru a množstvo strašidelných a nepríjemných scén, ktoré vás vyplašia napriek tomu, že ich čakáte (prítomnosť Jamesa Wana ako producenta je neprehliadnuteľná). ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch je Elise nútená vrátiť sa do domu, v ktorom vyrastala, pretože duchovia, ktorých velmi dobre pozná, terorizujú terajších vlastníkov. Bude nútená postaviť sa všetkému, čoho sa desiatky rokov obávala a navždy skoncovať s desivými tajomstvami, ktoré sa v útrobách domu skrývajú. - U mňa velmi velká spokojnosť. V podstate jediné, čo mi u tohto hororu prekážalo, boli trochu nevhodné humorné vsuvky charakterov hraných Leighom Whannellom a Angusom Sampsonom. Mám týchto borcov rád a cením si všetko, čo pre tento žáner robia, ale keď sa už od začiatku režisér snaží budovať celú zápletku na emóciách spojených s Lin Shaye, trochu to kazí dojem. Herecky je to absolútne bezchybné a tolko hororových hviezd pokope tu už dlho nebolo. Lin Shaye sa po sedemdesiatke stala hororovou hviezdou a som zvedavý, kolko toho ešte stihne, ale aj tak jej vplyv z hororových kroník nikto nikdy nezmaže. Zaujímavo sa mi pozeralo aj na výmenu generácií. To dievčatko, ktoré hralo Elise v mladšom veku, bolo velmi presvedčivé a má podla mňa pred sebou velké veci. Josh Stewart hral tiež dobre a miestami z neho až mrazilo, rovnako ako z Javiera Boteta, ktorý konečne dostal trochu viac priestoru. Za pozornosť stojí velmi dlhý úvod, ktorý som v poslednej dobe zaznamenal len v The Hatred a tento štýl začatia príbehu sa mi velmi páči a považujem ho za najideálnejší spôsob práce s flashbackmi. Ďalší výborný príspevok do série, ktorá si ako jedna z mála drží vysokú kvalitu v každej časti a už teraz sa nemôžem dočkať tej ďalšej. + Lin Shaye + Javier Botet + Leigh Whannell + Joseph Bishara + herečka z Resident Evil: The Final Chapter + herec z The Collector, The Collection, The Neighbor a Cold Moon + herec z The Lords of Salem a The Exorcist + herečka z Smiley + herečka z Mercy a Day of Reckoning + herečka z Villisca + herec z Get Out + herečka z House of 1000 Corpses + herec z Hangman + herec z The Conjuring, Bone Tomahawk a The Conjuring 2 ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Možná ještě lepší než 3. Uvidím na vícero shlédnutí, které spolu se 3 na rozdíl od 1+2 nejspíše  někdy v budoucnu...budou. Graficky velmi příjemné end titulky opět mňamix, byť zde o 30sec. kratší:( Pochválím prvních 20min. (+tv zprávy o Stalinovi) a zvláště samotnou lokaci Elisina domu, kde bych nechtěl bydleti. A ještě s takovým hodňoučkým tatínkem. A to jsem si myslel, že ten můj byl kruťas, hehe. No, asi byl byl stejný, pokud bych měl též nějakou takovou schopnost. Uf. Cz tit. v  mnou viděné verzi pobavily již na zač., kde jsem se z nich dověděl, že děj začíná v r. 1959, zatímco orig. popisek hlásal o 6 let méně, checht. Rozčílila nedomyšlená pitomost páně scénáristy, které jsem si všiml již ve 3, že Elise napřed několikráte někomu odmítne pomoci a pak stejně dojede, což je na palici. Zde se to stane naštěstí jen 1x. Znovushledání s bratrem (kdysi dávno senátor Kelly z 1. X-men filmu) u kterého jsem si po prologu říkal, co se s ním asi stalo? a z toho vyplívající jisté (zprvu náhodné) příbuzenské odhalení alá kolumbijská telenovela, velké plus. Tyto mýdlové kýče já rád. I v hororech.;-) Já nejsem tvůj otec, já jsem tvůj syn. A já k vám vůbec nepatřím. Jsem úplně cizí člověk. Jsem tedy naprostý sirotek:))) Něco v tom smyslu. Cimrman byl měl radost. Prakticky neduchařský motiv chlápka, co vězní 4 měsíce ve sklepě zdrav. sestričku, velké plus. Vlastně bych pokr. klidně ve stejném duchu (doslova) a na astrální dimenze bych se vytento. Největší zlo stejně jsou lidé sami a je samoz. cynicky úsměvné, že zde jakož i jinde se to svádí na zásah ´´zvenčí´´. Krásně a přesně to řekla Rachel Veisz v Constatineovi. Na 2.str. jde o horor s nadpřirozeným motivem, jako v celé sérii, tak by to asi nebylo moc prozřetelné to odkloniti směrem k čistému psychothrilleru. Tady to bylo nejblíže. A já za to dávám plné 4. 5.kap. určitě zkusím, páč jsem pochopitelně po shlédnutí celé série během 12h. zvědav, jak umí režírovati  herec P.Wilson a jak bude vypadati ve finální podobě námět, který zní zajímavě a tak nějak smysluplně navazuje na 2. I když já bych raději bral další prequel s Elise a Patem a Matem.:))) P.s. a samoz., že jistý telefonát, který propojuje s 1 potěší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z celé série se jedná o zatím nejslabší díl, ale v té duchařské bídě posledních let je to pořád nadprůměr. V zásadě se jedná o další z báchorek o strašidelném domě, do kterého po letech přijíždí hlavní hrdinka, aby si to s bubákem vyřídila jednou provždy. Atmosféru to mělo celkem slušnou, laciné lekačky na mě fungovaly, vizualice hlavního strašidla je solidní a docela mě potěšil zvrat, dá-li se to tak nazvat, který přišel v závěru. Herecky jakž takž. Lin Shaye je pro mě doplňkovou herečkou a nejsem si jist, jestli byl úplně dobrý nápad postavit film na ní. Ale tady bude problém spíš ve mě. S ostatními aktéry jsem neměl problém a potěšilo mě i to málo prostoru pro Caitlin Gerard. Podle ohlasů jsem moc nečekal, takže ve finále jsem spokojen. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

A tak končí naše komédie. Zlo prohrálo a dobro žije. Vám, paní, vidím, že se slza v oku blyští, že to v životě nechodí jak na jevišti. V životě našem opáčně to bývá. Tam dobrák úpí, vrch má duše křivá. Jak ale říkám na každičké štaci: svět bude lepší, dáme-li si práci. Je marné vzlykat, modliti se zdrávas, vše záleží jen na vás, na nás a hlavně teda tady vlevo na vás! ____A po letech útrap to konečně vypadá, že celá naše trudná společná cesta se sérií Insidious dospěla hořkého, nudného, hloupého konce, jak se nabízelo již od začátku. A já doufám, že slib bude dodržen. Poslední díl samozřejmě nepřináší prakticky nic nového, snad krom jednoho zajímavějšího twistu s povahou vidin, jež protagonistka měla v dospívání. Zbytek je opět estráda rozdělená na nějaké čtyři dny a pět nocí, kdy ve dne si máme odpočinout od toho jak v noci na nás pořád něco uřvaně skáče po tichých jízdách kamerou ve tmě. Aby byla zbourána iluze denního safe space, tak samozřejmě na nás vyexploduje naprosto zbytečná a ničím neodůvodněná lekačka ještě za bílého světla. Snažil jsem se alespoň užít si ty klasické hororové rekvizity či pěknou ošklivost hlavního bubáka, leč ono to prostě moc nejde, když musíte neustále počítat s tím, že najednou může kdykoli do filmového rámu vlítnout nějaká věc a hrozně zařvat. Pitomoučká ezoterická mytologie to nepodrží a přehrávající postavičky strašně připomínaj statické figury ze Strážné věže. Příslib toho, že bych již nikdy nemusel vidět Lin Shaye hrát za ten poslední díl ale docela stojí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V oficiálním traileru můžeme vidět scénu, ve které figuruje údajně nejošklivější modelka světa Melanie Gaydos. Ve filmu, minimálně ve verzi distribuovanou pro česká kina, se ale tato scéna neobjeví. (Kejf.)
  • V otevírací víkend se očekával výdělek 20-22 milionů USD. Film nakonec utržil 29,3 milionů a je v tomto ohledu na druhém místě v celé sérii, hned za Insidious 2 (2013). (PaTeXx)
  • Režisér sa maskou démona nechal inšpirovať od filmu Sinister (2012). (ČSFD)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama