Reklama

Reklama

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse

  • USA Halloween 4: The Return of Michael Myers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je 10 let po otřesný událostech v Haddonfieldu. A Michael je pod dozorem nemocnice (celý spálený z Halloweenu II), odvážen v komátu, do nemocnice s vyšší ostrahou, ale cestou... V Haddonfieldu zbyla z jeho rodiny pouze jedna osoba, a to malá Jamie - neteř Michaela Myerse. Po nehodě sanitky, která Myerse převážela, se na plátno vrací ostřílený veterán Dr. Loomis (Donald Pleasence), který nehce aby se neteř setkala s nožem svého strýce. A tak začíná tichý a krvavý boj s typickou hudbou, ale s velmi netypickým koncem. Film dostal 2 studenské ocenění a řadí se mezi klasické vyvraždovačky 80. let. (Empire)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (225)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Halloween není špatným hororem, dokáže napnout, dokáže mírně vystrašit, dokáže fanoušky slasherů obstojně pobavit. Nedokáže však se ctí navázat na geniální Carpenterův první díl, který děsivou atmosférou doslova přetékal a Michael Myers v něm měl opravdu silnou zlou auru. Návrat Michaela Myerse atmosféru nepostrádá, ovšem jeho atmosféra ve mně spíše vyvolala pocit nějaké buranské vyvražďovačky, takže jsem čekal, že zpoza rohu vybafne Leatherface, nikoli Míša ve sněhově bílé masce, tentokrát kompletně bez aury. Není to špatné, závěr dokonce velmi příjemně překvapil, ale čtyři hvězdy nedám. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čtyřku mám ze všech dalších pokračování nejradši. I když už se tu co do počtu vražd jedná spíš o pořádnou vyvražďovačku, tak provedení a způsob jakým je film udělaný hodně odkazuje na první díl. Atmosféra pořád vynikající. Myers se zlověstně objevuje na scéně a hned mizí. Půlka vražd není vůbec vidět, ale to nevadí. Je to specifický slasher trochu zvláštní, ale mě hodně sednul. Není to pořád takovej ten typicky debilní film ve stylu zabijme je všechny a to se mi líbí. Ten skvělý Myersovský styl to pořád utáhne.75% ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Sedm let to vypadalo, že Michael Myers už to má definitivně za sebou, jenže pak přišel John Carpenter s dalším scénářem. Ten se však kupodivu nedočkal příliš vřelého přijetí a tak se do sepsání nového vrhla hned čtveřice scénáristů, kteří nakonec Carpenterovu zápletku o dopadu Myersova řádění na Haddonfield zcela vynechali. Po nevraživém přijetí „trojky“ nehodlal nikdo riskovat a raději se vrátili, ke starému dobrému schématu. Tím však byli diváci ochuzeni o fakt (vysvětlení – ukázku), jak mohli Myers i Loomis přežít tak obrovský výbuch. A já patřím k těm, kterým to prostě chybělo opravdu hodně. Ono celkově i zde bylo dost kopanců co se logiky a návaznosti týče, ale čtyřka prostě ignorovala některá fakta z předchozích dvou dílů, nebo spíše se k nim nehodlala vracet a nějak důsledněji se v nich rýpat. Mnohem horší však bylo, že se zde budeme muset obejít bez hlavní hrdinky Laurie, protože Jamie Lee Curtis už v tomto pokračování hrát nechtěla (takže si musíme vystačit s její fotografií). Její osud zůstal zahalen v mlžném oparu (jednu chvíli tvrdili, že se prostě sebrala a zmizela, následně zas že zemřela…). Každopádně tu po ní zůstala její dcera, která přebrala „rodinné prokletí“ a nyní to byla malá holčička, která musela čelit psychopatickému vrahovi a ztělesnění ZLA v podobě Michaela Myerse. A Danielle Harris to zvládla i přes svůj nízký věk docela dobře. Osobně mám tuto herečku rád a ani ve svých úplných začátcích si nevedla vůbec špatně. Zdatně jí podporovala její filmová nevlastní sestra Ellie Cornell a i Donald Pleasence se vrátil v plné síle. Co se samotného děje týče, tak tady se vše vrátilo do zažitých kolejí a Myers se opravdu činil. Počet mrtvých byl obdivuhodný, leč velké množství vražd se odehrálo mimo záběr kamer, což mi trošku vadilo. I tak si však atmosféra dokázala udržet svůj standart a tu a tam vykoukli i nějaké ty náznaky napětí. Přece jenom však vidím v konfrontaci s prvními díly nějaké ty mezery a nedostatky, nebo už prostě začínám být této série trošku „přejedený“ ač ještě nejsem ani v polovině. Halloween si prostě mé sympatie nezískal tak jako Noční můra nebo Pátek 13 a popravdě Michael Myers je v mých očích o dost slabším odvarem Jasona nebo Freddyho. Čtyřka však pořád patří mezi průměrné slashery, což jí upřít nemůžu a ani nechci. 60% ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších 80s slasherov, ktorý si číslicu 4 v názve vôbec nevšíma a nedochádza mu dych, práve naopak. Úžasná jesenná halloweenska atmosféra, skvelé naháňačky a perfektná Danielle Harris v hlavnej úlohe, ako jedna z naj detských herečiek v horrorovom filme vôbec. Čerešňou na torte je tu mrazivý záver. Jednoducho ak máte 80s horrory pod kožou, tento vás nesklame. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tvůrci nám konečně vrátili Myerse a z jeho předchozí absence se pokusili vytřískat maximum. Michael tady tak připomíná nezastavitelný vraždící stroj, než jenom psychopata. Zabíjí téměř na potkání, jeho samotného ale zabít nejde. Zamorduje asi 17 lidí + 2 psy, čímž drží rekord v počtu mrtvých z celé série. Neuvěřitelně rychle se přemisťuje z jednoho fleku na druhý, a svou oběť vždycky vypátrá, ať se schová kdekoliv. A jak je vůbec možný, že má zase kukadla, když mu je Dr. Loomis vystřelil? Ale musim přestat se vrtat v detailech, jelikož jsem s Návratem Míšy Myerse opravdu spokojen. Vždyť jsem jeden z postižených, co nejdříve viděli čtyřku a pětku, a potom teprve jedničku a dvojku, proto mám k tomuhle dílu tak vřelý vztah. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • John Carpenter napsal pro film zápletku, do níž promítl dopad řádění Michaela Myerse na městečko Haddonfield. Do konečné verze scénáře se však nedostala. (HellFire)

Reklama

Reklama