Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Prvá časť dokonalá, vyplašený pilot stráca kontrolu nad lietadlom, počuje záhadné zvuky, privolaný Dr.Hynek vysvetľuje incident z vedeckého hľadiska. Napriek tomu mu niečo nesedí a postupne ako vidí mužov v čiernych klobúkoch a osobne podivné svetlá, je v pomykove, čomu veriť, čo je pravda a čo je fikcia. V druhej sérii prichádza na scénu čierny agent CIA, ukazuje prepojenie Letectva a rozviedky. Tajomná Mimina kamarátka krásna blonďatá ruská špiónka oživí tesilové obleky a lietajúce taniere. ws ()

Rian_witcher 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Určitě zajímavá variace na Akta X. Moc se mi líbilo zasazení do 50-60 let 20. století a s tím související atmosféru panující v USA. Nádherně působí i kostýmy a rekvizity. Nejvíce mi vadí trochu rušivé skloubení se špionáží. I když postavy a příběh špionů je zajímavý, nechytlo mě právě spojení s tématem UFO. Pochvalu naopak zaslouží výběr jednotlivých případů, z nichž jsem už o většině slyšel a zajímal se o ně. Nerad bych chválil jednotlivé herce, protože casting se dle mého vyloženě povedl a "Malíček" jednoznačně dokázal, že se zaškatulkování do rolí syčáka z Game of Thrones určitě nemusí bát. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

vraj historický, vraj inšpirovaný skutočnými udalosťami !!! Pche !!! Skutočnosťou bolo, že aj Rusi aj USA súťažili kto má väčšiu atómovú bombu, a kto ich má viacej, utajovali všetko a popritom sa navzájom tajne sledovali. Nevysvetliteľne vesmírne javy sa museli "zviditeľňovať" aby nebodaj druha strana neobjavila niečo utajené. Vrcholom bol predaj a stavba atómových krytov do domácností vyrobených z drevotriesky. Po treťom diely to vzdávam. Neviem či sa sem vrátim :( ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Seriál zajímavě zpracovává historii incidentů s nevysvětlitelnými úkazy nejen na obloze. V podstatě sledujeme počátek výzkumu UFO, a snahy o věděcké vysvětlení skrz doktora Hyneka na straně jedné a vládu, potažmo letectvo, které se snaží vše důkladně ututlat na straně druhé. Do toho všeho se ještě zamotávají Ruští špióni a záhadní muži v kloboucích. Project Blue Book si sice hraje na to, že jsou jednotlivé příběhy založeny na skutečných událostech, ale ve většině případů se jedná jen o část, kde jsou např. reálné postavy nebo místo, jinak je vše ostatní omáčka scénáristů. Tvůrci se snažili skloubit strohé historické vyšetřování s přece jen divácky vděčnější, tajemnější sci-fi prvky. Výsledek je nakonec tak nějak na půli cesty. Takže náplň každého dílu je, že se chvíli skutečně vyšetřuje, ale pak se přejde ke spekulacím, různým odbočkám a nakonec i politice a mlžení okolností aby se divák těšil na další díl. V některých ohledech je scénář nedotažený, kdy jsou určitě paranormální prvky vylíčeny vcelku komicky, něco se přibarvuje a někdy se ve vyprávění dost vaří z vody. Nicméně, jako celek bych seriál doporučil, protože se v současnosti nic podobného tématicky nevyskytuje. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to dost navnadilo, dobrý námět a komorní zpracování. "Malíček" ze Hry o trůny tu hraje solidně. Měli by ale přitlačit na pilu, chvílemi je to hodně stereotypní a nudné. Konec první série je fajn, ale chce to teda pořádné zlepšení. Je to na motivy skutečných událostí, takže nějaký blockbuster nečekejte... ()

Galerie (312)

Zajímavosti (21)

  • Dům na začátku epizody, kde žije matka s dětmi, kteří se stanou svědky havárie UFO, je stejný dům, který byl použit pro filmování seriálu Akta X (od r. 19893) jako Mulderův dům. (PATRICK96)
  • Doktor J. Allen Hynek (Aidan GIllen) zformuloval klasifikační systém pro hlášení UFO a mimozemská pozorování, která i namluvil ve filmu Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu (1977). Název filmu dokonce přímo pochází z Hynekovy práce a sám Hynek byl najat jako poradce při natáčení. Objevil se i v jedné z rolí v závěru filmu. (PATRICK96)

Reklama

Reklama