Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele horskejvlk k tomuto seriálu (5)

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Jeden z nejlepších dílů, Luděk Munzar jako skrytý velitel SS a jeho vojáků je uhrančivý, Sequencova narážka na německou sladkou zdvořilost a jemné, korektní až servilní, vojenské vystupování ale UVNITŘ !? “Bezprizorní ESESÁK”...bravoo. Obsah je samozřejmě vyfabulovaný, dej byl narážkou na přehnanou citlivost na odsun poválečných Němců, bez tak válečných zločinců, vždyť ta drzá Němka co dělala že neslyší, když zametala svoji vesnici, při zatroubeni vozidla v němž seděl Zeman si o odsun vyloženě koledovala, nebo prvorepublikový četník v papučích, v podání perfektního Františka Hanuse, který je semlet úředními postupy, to chce novou krev v nové uniformě budoucí SNB. Podle Omylů filmu a románu v knize Saturnin, by ovšem doktor Wolf byl opravdový i jeho choromyslní pacienti, ale Zeman se chtěl na nebožácích mstít, proto z nich udělal skrytou jednotku válečných zločinců, kterou pak společně se “svobodovci” postřílel. 😃 ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Jeden z nejlepších dílů majora. Po okupaci 68 už nikdo, tomuto novodobého náboženství zvaném: marxismus-leninismus, vyjma prospěchářů , doopravdy nevěřil, tudíž tato filmová manipulace z divákem, jako buržoazní lampasák štábní kapitán Kristek, kněz co chce pláchnout pravděpodobně zakladatel strany Lidové Jan Šrámek, nebo dekadentní západní comandos velitel Bláha, který reprezentuje kapitalistické mravní neřesti jako sváděni sexy žen, machrováni střelbou na šišky, mučeni ve stylu gestapa, nefungovala. Podzimní lovecká atmosféra a vynikající, z dnešního pohledu hrdina npor. Bláha který nechtěl komunistické zvůli podlehnout, chlapák se sexapelem Jamese Bonda, Radek Brzobohatý. Ironie dějin z padoucha tehdá, hrdina dnes. Vždyť ten puč co provedli Gottwald a jeho soudruzi Zeman ta zvůle, bordel a zločin..muselo být i Sequencovi jasné po tom jak naše ČSSR vypadala o proti prvorepublikové ČSR, že fandil npor.Bláhovi.🇨🇿😃 ()

Tatranské pastorále (1978) (S03E02) 

“Vlado synchro” ! Bezva Kvietík v roli lůzra a tlučhuby, bezmezně milovaného svoji ženou, která ho stále tahá ze šlamastiky i vraždí aby ho chránila. Vlado chce být tím “Alpynistou” a hrdinou ale spadne do maléru a už volá Mária, Mária ! Díl je jeden z nejlepších, je správně trhlej… režisérův  film : Hraboši slaví svátek je perla kinematografie ale Zázrak v Boleslavi to né už ten název… Jak říkám bezva. Nejlepší je i jak vedle horské chalupy v Tatranské přírodě, kotelník vysypává odpadky na místní smetiště. To byla doba, ale lítalo se iljušinem do Popradu. Zeman byl v luxusním hotelu plaval v bazénu. Popíjel tokaj. ()

Štvanice (1978) (S03E05) 

Bezvadně napsaný scénář a režie. Samozřejmě manipulativní film který překrucoval události v 50 letech s farářem jako rekvizitou,  pravděpodobně Toufar. Tento díl má být Velká výčitka za procesy tzv. Pražského Jara kdy se vyšetřovali zločiny a přehmaty STB z 50 let,  příslušníci STB popřípadě SNB kteří plnili rozkazy KSČ  a takový nevděk od strany tedy spíše 5 kolony. Rozeštvávala spolupracovníky SNB kamarády…Cha cha samozřejmě po roce 1968 už i tomuhle námětu nikdo nevěřil a manipulace diváka nevyšla tak jako celý, byť skvěle natočený, seriál. Proč dávám ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ? Ale to je dnes po tom všem co se točí úplně jasné, provokativní a nehorázný epos je zcela vyvanut a zůstala skvělá Parodie. Viz. Dejte slovo Zemanovi ! Honzo mluv za Nás !  Zakládal odboj, přežil koncentrák chudák hrdina ( skoro Mirek Dušín ) Kalina. ()

Poselství z neznámé země (1978) (S03E08) 

Škoda že se dnes český James Bond nenatočí námětů dle skutečných událostí je více než přehršel viz. Vrbětice a jeho výbuch způsobený ruskou rozvědkou. Za to v roce 1972 jsme se snažili byť měl Bond rudou krev, Maciuchová jako Bond girl by byla dokonalá i v Americké produkci, škoda, škoda. Samotný díl byl umně natočen a námět i scěnář byl OK. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama