Reklama

Reklama

Místo zločinu Ostrava

(seriál)
  • Slovensko Miesto zločinu Ostrava
Česko, 2020, 12 h 34 min (Minutáž: 54–62 min)

Kamera:

Asen Šopov

Hrají:

Pavla Beretová, Stanislav Majer, Karel Dobrý, Pavel Kříž, Štěpán Kozub, Lukáš Melník, Bořek Slezáček, Marek Taclík, Tomáš Bambušek, Roman Vojtek, Nela Boudová, Filip Čapka, Barbora Horčičková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hlavními postavami seriálu je dvojice zdánlivě velmi odlišných kriminalistů – Ema (Pavla Beretová) a Honza (Stanislav Majer). Ona je přímočará, racionální a soutěživá, on je výbušný, náladový a bere si vše osobně. Ema se rozhodne zúčastnit výběrového řízení na šéfa mordparty a k velkému údivu svých budoucích kolegů výběrové řízení vyhraje. Jediný vážný kandidát Honza je totiž vyšetřován za postřelení pachatele. Obtížná role matky a práce v oddělení vražd Emě připraví těžký začátek. Honza je jedním z těch, kteří novou šéfovou berou od začátku s rezervou. Nevadí mu, že ho přeskočil někdo jiný, ale že je to někdo, kdo na tu práci podle něj nemá. Během dalších případů se z nich stane dvojice, která se profesionálně doplňuje a postupně v sobě nachází dokonce možná víc než kolegiální náklonnost... Jednotlivé díly jsou inspirovány případy, které policie vyšetřovala na Ostravsku v průběhu několika uplynulých let. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Crocuta k tomuto seriálu (2)

Krásné světlo (2020) (E01) 

Ve své recenzi na první díl "Místa zločinu Ostrava" v Právu se Eva Vejdělková rozplývá nad prý jedinečným úkazem v českých kriminálkách (kromě "Expozitury", píše), jímž má být údajně žena - kriminalistka. Zřejmě neviděla "Specialisty", "Mordpartu", "Kriminálku Anděl", "Místo zločinu Plzeň", "Policii Modravu", "Rapla", "Temný kraj" nebo kterýkoliv seriál o kriminalistech od Svaté trojice, to jen tak namátkou. (Na "Labyrinty" psala recenzi, takže je viděla, ale ty dámy co tam hrály si už zřejmě nepamatuje). Jak vidno, nejedná se tedy o nic objevného, naopak, ženy v řadách kriminalistů a to často i na vedoucích místech jsou spíše pravidlem. V této souvislosti pak působí nechuť Křížovy postavy ke Grodské jen díky jejímu pohlaví jako bezzubá a nepovedená kritika sexismu, nebo spíš jako jeden z řady nesmyslů, kterých bylo v "Krásném světle" požehnaně. Chování postav bylo většinou značně nevěrohodné a některé herecké výkony hraničily s (nechtěnou?) parodií (Taclík, Boudová). Celá škála sexuálních delikventů jedná do jednoho tak průhledně a předvídatelně až to bolí a policejní postupy svojí věrohodností určitě nepřipomínají "Případy 1. oddělení" (vida, to je snad ten jediný český krimi seriál, kde nemají v partě ženu :-) ), ale spíše některý ze zaměnitelných produktů komerčních televizí. Ovšem snaha se cení, Ostrava je i díky kvalitní kameře fotogenická a herečtí představitelé sympatičtí - spíš jde o to, budou-li mít nadále větší štěstí na scénář a jestli se v následujících epizodách lépe dařilo i režii. ()

Kilometr pod zemí (2020) (E02) 

Zrovna tato epizoda má reálný základ, inspirací se pro ni stal podle všeho kriminální případ, který lze najít na YT v cyklu "Historie českého zločinu" v kapitole "Vražda v dole". V dnešním díle mne, coby milovníka a dlouholetého pracovníka různých slévárenských provozů, velice zaujaly lokace jak z Rážova "Ocelového města". (Mimochodem, verze tohoto Verneova románu od jakéhosi Zemana o které píše jeden kolega níže, může být také zajímavá, ale já ji bohužel zatím neviděl :D). ()

Reklama

Reklama