Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Nicholas Pileggi (kniha)

Hrají:

Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Catherine Scorsese, Charles Scorsese, Debi Mazar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (152)

  • Studio bylo před uvedením filmu do kin velmi nervózní, protože se mu dostalo nejhoršího přijetí při preview v celé jeho historii. Martin Scorsese měl však plnou důvěru studia, takže film šel do kin bez úprav. (don corleone)
  • Děkovná řeč Joea Pesciho (Tommy DeVito) při akceptaci Oscara, byla třetí nejkratší děkovnou řečí v historii. Řekl: "This is an honor and a privilege, thank you." Údajně s cenou vůbec nepočítal a neměl žádnou řeč připravenou. Stručnější byli před ním pouze William Holden v roce 1954 a Alfred Hitchcock v roce 1968. (don corleone)
  • I když se Martin Scorsese zapřísáhl, že mafiánské filmy už točit nebude, hned po přečtení knižní předlohy "Wiseguy" zavolal jejímu autorovi Nicholasi Pileggimu a řekl mu: „Na tuhle knihu jsem čekal celý život,“ na což spisovatel odvětil: „Čekal jsem na tento hovor také celý život.“ (don corleone)
  • V září 2008 skončil tento film na 6. místě v žebříčku „500 nejlepších filmů všech dob“ časopisu Empire. (don corleone)
  • Ve filmu několikrát vidíme taxi službu s názvem Four Ones i s telefonním číslem. Jde o existující službu z newyorské čtvrti Queens. Málokdy se ve filmu objeví reálné telefonní číslo. (don corleone)
  • Robert De Niro (Jimmy Conway) a Tina Sinatra si během natáčení vystřelili z Raye Liotty (Henry Hill) tím, že mu do jeho šatny podstrčili falešnou koňskou hlavu. Jako odkaz na mafiánské praktiky, které nejvíce proslavil film Kmotr (1972). (don corleone)
  • Postava Roberta De Nira (Jimmy Conway) byla inspirována skutečným gangsterem Jimmym Burkem, jehož rodné jméno bylo právě Conway. (don corleone)
  • Tony Darrow, který hraje Sonnyho Bunze, majitele podniku Bamboo Lounge, pracoval ve skutečném Bamboo Lounge, kam svého času chodili Henry Hill (Ray Liotta) a celá jeho partička. (don corleone)
  • Martin Scorsese údajně nechtěl, aby se Ray Liotta před natáčení potkal s opravdovým Henrym Hillem. Nikdy předtím s ním netočil a nechtěl, aby byl Liotta příliš ovlivněn. (don corleone)
  • V dokumentu o natáčení přiznal skutečný Henry Hill, že mu před natáčením několikrát volal Robert De Niro, aby se zeptal na postavu Jimmyho. Například zjišťoval, jak Jimmy držel cigaretu. (don corleone)
  • Ray Liotta strávil s Henrym Hillem několik dní před natáčením, aby dostal co nejvíce informací, jak jeho postavu hrát. Liotta také poslouchal v autě nahrávky policejních odposlechů Hilla, které měl k dispozici. (don corleone)
  • Dlouhý nepřerušený záběr, který končí výstupem Hennyho Youngmana, se musel natáčet několikrát, protože Youngman pletl svoje repliky. (don corleone)
  • Jimmy Burke, podle kterého je napsána postava Jimmyho Conwaye (Robert De Niro), mohl být podmínečně propuštěn v roce 2004, ale umřel ve vězení na rakovinu plic v roce 1996. (don corleone)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama