Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (11)

Slabý kus (2021) (E01) 

Vaculík jako školní inspektor řešící nejkřiklavější případy českého školství dle skutečnosti začal velmi dobře. Po sérii všech možných premiérových seriálů podzimu 2021 z kategorie srajda roku musím vystřelit pět hvězd. To je něco, za co se zdejší tvorba opravdu nemusí stydět ( což jsem čekal, protože Tereza Kopáčová je pro mne od dob Metanolu režisérská bohyně ). ()

Vražda vychovatelky (2021) (E02) odpad!

Řemeslně, herecky i námětem by to bylo za čtyři hvězdy, ale prostě tohle  je inspirovaný případem sedmnáctiletého vraha Dominika Kalendy, který zavraždil vychovatelku a druhou přizabil v ústavu v Chrastavě a tady z něj udělali chudáčka div ne hrdinu, bojovníka proti sexuálnímu násilí.  Svět sice není černobílý a já v tom ústavu nebyl, ale moc bych nedal ruku do ohně za hovado, u kterého soudce zalitoval, že mu jako mladistvému nemohl dát víc než osm let. Taky na rozdíl od předchozího dílu autoři radši zbaběle v závěrečném dovětku neříkají nic o osudu aktérů, ale radši se sluníčkářsky zamýšlejí nad žalostným stavem ústavní péče a o tom kolik těch svěřenců je pod lékama. Co to má být? ()

Andílek (2021) (E03) 

Dělat  z rodičů burany, když  se bojí o své  děti  aby je nepobodal jeden hajzlík je úlet, ale jinak dobrý  díl. ()

Mužská záležitost (2021) (E04) 

Hlavní role: Pavel Řezníček .... a Čenský taky dobrej se svým sprostým slovníkem. ()

Džungle před tabulí (2021) (E05) 

Tentokrát trochu víc jako detektívka, kdy se vyšetřuje krvavý  konflikt žáků v brněnském Bronxu, do toho trochu víc politiky a v zástavárně trochu víc absurdní komedie... kupodivu dobrý mix sahající ke čtyřem hvězdám. ()

Veřejný nepřítel (2021) (E06) 

Tentokrát  teda žádný násilný čin,  ale nešťastná  náhoda utonutí  žáka pod dohledem dvou učitelek. Od první do poslední  minuty intenzivní  emocionální  nářez první  ligy s perfektními hereckými výkony obou dám a plus zábavná  figura Řezníčka jako prostý  řidič  se selským  rozumem s tahem na branku. ()

Vrabčák (2021) (E07) 

Ombudsman vs třináctiletá manažerka života z venkova za tři hvězdy. Sice autentické, ale tak nějak až moc obyčejné a chyběl mi Řezníček. Řezníček na hrad!!! ()

Ahoj tati (2021) (E08) 

Vaculík jako uličník prchající před sekuriťáky pobavil, tak jako komínové dobrodružství, ale ta finální trapná přednáška mínus jedna hvězda. ()

Hidžáb (2021) (E09) 

Vaculík a jeho o osmdesát let mladší milenka trochu fail. ()

Tichá dohoda (2021) (E10) 

V posledním díle učitele zneužívajícího žáky bylo skvěle ukázané, jak se z hlediska pohledu veřejnosti stírají hranice v mediálním prostoru mezi odporným gaunerem a člověkem, který si začne s bývylou studentkou. Relativizace hadr a Ŕezníček králem jako vždy. ()

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama