Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětidílná minisérie volně založená na románu „Pýcha předsudek“ od Jane Austen. Paní Bennetová je odhodlaná najít manžely pro svých pět dcer. Příchod nových bohatých sousedů se zdá být odpovědí na její situaci. Ale zatímco nejstarší dcera Jane upoutá pozornost pana Bingleye, prostřední dítě Mary má nos v knihách a nejmladší dívky Kitty a Lydia pronásledují důstojníky v uniformě. Elizabeth je svéhlavá, inteligentní a umíněná druhá dcera a je uražena povýšeným gentlemanem panem Darcym... Může láska v této třídně založené společnosti zvítězit nad pýchou a předsudky? (Zetwenka)

(více)

Recenze (11)

dwarf 

všechny recenze uživatele

Průměrná adaptace Pýchy a předsudku. Lízinka je občas trochu mdlá - což je neodpustitelné. Darcy je prkený od začátku až do konce. Zdá se, že se tvůrci křečovitě drželi knihy a báli se nebo neuměli se odvázat a udělat něco životného. Můžeme si prohlédnout kostýmy, udělat si představu o ději, ale to je bohužel vše. Škoda, ale každý pokus dobrý. ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

V tomto zpracování není téměř žádná výprava, ale vzhledem k roku natočení to ještě není nejhorší. Vždyť ani náš seriál Jana Eyrová ji neměl a i tak je úspěšný. Velmi se mi tady líbí Jane Bennetová. Pan Darcy je na můj vkus moc škrobený. A Lizzie je tady chytrá tak nějak nelehkým způsobem. Ale asi jsem ovlivněná skutečností, že jsem tento seriál viděla až po jeho následníkovi z roku 1995 a to srovnání nesnese. ()

Reklama

Pampa 

všechny recenze uživatele

Tato verze se mi líbila. Krásně vykreslený svět počátku devatenáctého století. Lizzie a pan Darcy spolu nekoketovali, jen diskutovali. Tak ta změna v citech byla, z pohledu diváka, zajímavější. Jindy nesnesitelné postavy jako je paní Bennetová a pan Collins, zde byly vykresleny přirozeněji než v jiných verzích. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pětidílné zpracování z roku 1980, bohužel musím srovnat s verzemi 1995, 1940, 2005 a vychází z toho nejhůře. Asi nejhorší je tempo, chvílemi se nudíte a pak posloucháte vysvětlující dialogy, které si při větší mimice obličeje daly zkrátit. K obsazení: je to prvně co sestry Bennetovy vypadájí jako sestry. Jane a Kitty jsou si hodne podobné a díky letmé kameře mi dalo práci je rozlišovat. Jane, když nepočítám Mary s brýlemi, je nejméně hezká a na projevení milé povahy nemá zas tolik prostoru. Matka Bennetová je ukecaná hašteřivá osůbka, je méně afektová než v jiných zpracováních. Je to typ, co potkáte i v reálném životě, ale těžko se věří, že by před lety byla tak půvabná, aby pana Benneta opustil rozum. Samotná Líza dostává hodně prostoru pro své vnitřní dialogy a můžeme si prohlédnout její oči, ale jiskra tomu chybí. Pan Darcy celou dobu působí, jako by měl v kalhotech zastrčené pravítko. Vycpávky na ramenou mu také nepřidají. Chodící prkno s příjemným hlasem. No pan Wickham, který má být pohledný etc. v určitých záběrech působí jako přidavač a ne jako někdo, kdo má šarmu pro všechny okolo. Scénář: nebudu tu rozepisovat nelogičnosti, kterými vyšperkovali toto zpracování, již to tu bylo řečeno. Ale vyzdvihnu naopak scény, které mě potěšily. Lízina častá setkání s panem D. v parku na Roasingu a pak závěr, kdy se mu dozná, že o něm smýšlí jinak, zde se pan D. opravdu začně tvářit mileji a příjemněji, nabídnuté rámě udělá své. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Současné léto přeje sledování televize všeobecně a DVD vykopávek vůbec. Originálu věrné, ovšem mnoho scén působí prkenně, naučeně, herci odříkají part a exit. Představitelé si jsou si dost podobní, takže mi činilo problémy rozlišovat, kdo je Jane a kdo Elisabeth, plusem jsou neskutečné dobové účesy, zvlášť u mužů. Rozhodně nic, co bych potřebovala opět vidět. ()

Zajímavosti (1)

  • Každá epizoda začíná akvarelovým výjevem vykresleným ve stylu Thomase Rowlandsona (1757–1827), slavného karikaturisty a současníka Jane Austen. (Zetwenka)

Reklama

Reklama